Właśnie trwa zakwaszanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #16
    CarlBerg napisał(a)
    Lubię mocno chmielone - w przypadku tego Kozła dałem chmiel w 3 etapach:

    /40 gram goryczki
    /50 gram aromatycznego
    /10 gram aromatycznego

    Po leżakowaniu do jesieni goryczka "stopi" się ze smakiem słodu, zrównoważy się i złagodnieje. Mocne Portery chmielę dużo bardziej.

    Co do on-line, to właśnie szykuję wodę - za godzinę zacieranie

    To jest mocne chmielenie??
    Ja dawałem juz nawet 100gr. goryczki i 60 gr.aromatu.

    BTW czemu ten wątek ma w tytule zakwaszanie??

    Może ja czegoś nie wiem ale nigdy piwa nie zakwaszałem.!!

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #17
      Pawcio - napisałem że chmielę mocniej - ostatnio na 20 litrów Jasnego było łącznie 200 gram chmielów.
      To jest chyba wystarczająco mocno ?
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #18
        Koniec zabawy.
        Wyszło 12 litrów o gęstości 21 'Blg.
        Drożdże nie zdążyły wyleźć ze słoika i trafiły do fermentora w którym brzeczka miała 24 'C.

        Co do przerwy zakwaszającej to w wypowiedzi Czes pisał o zaletach niskiego pH.

        Jutro sprawdzimy czy jest pianka i dalej to już rutynowo.
        Nadmieniam, iż dziś miałem natchnienie i warzyłem na piechotkę z łychą w ręku.
        Za piwko !

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #19
          pawcio1 napisał(a)
          --ciach--
          BTW czemu ten wątek ma w tytule zakwaszanie??
          --ciach--
          Właściwie otwierając wątek nie myślałem że się tak "rozgadam" a trwała właśnie przerwa zakwaszająca
          Zrobiły się z tego małe warsztaty, i dobrze

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #20
            Na drugi dzień rano tak to wygląda:
            Attached Files

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #21
              Dziś, 7 marca trafiło pod kaspel.
              To co na początku z kranika trafiło do kufelka wydawało mi się niezmiernie słodkie i bardzo mocne
              Za miesiąc otworzę jedną buteleczkę dla kontroli
              Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-03-07, 23:08.

              Comment

              • czujnik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 177

                #22
                Slado a jaki Blg wyszedł Ci przed butelkowaniem, no i jeszcze jedno jakich użyłeś drożdży. Pytam bo mój pils pomimo wyrobienia do prawie 3 Blg po zadaniu 150 gram glukozy po 3 tygodniach w butelkach też jest słodki, no ale ja zadałem go drożdżami dolnymi to może musi jeszcze "trochę" poleżakować żeby stał się bardziej wytrawny.

                Comment

                • slado
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.07
                  • 1072

                  #23
                  Nigdy me mierzę gęstości po fermentacji, choć w przypadku takich piw powinienem. Myślę że wszystko jeszcze się znacznie zmieni, już w butelkach. Zestarzałe piwko zawsze jest całkowicie inne od zieleńca trafiającego pod kapsel.
                  Przekonamy się za miesiąc.

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #24
                    A co do drożdży to były to górnej fermentacji DanstarWindsor.

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #25
                      No i jakie efekty tego zacierania?Toż to już miesiąc mija...
                      Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2004-04-11, 15:00.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #26
                        Eh, jeszcze nie testowane. Cierpliwości!

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #27
                          Po otwarciu pierwszej butelki nie chciałem wierzyć.
                          Kolejne dwie losowo wybrane z całej partii potwierdziły wrażenia.
                          Te niestety są negatywne. Piwo jest zepsute. Coś je zaatakowało.
                          To była warka 21, z niej wziąłem drożdże do warki 22-giej. Już wiem dlaczego i 22 była zepsuta. Wcześniej podejrzewałem błędy i zaniedbania przy repasacji, ale to po prostu przeniosło się na kolejną warkę. Jeszcze jeden argument dla którego postanowiłem używać tylko świeżych drożdży.
                          Tak dla informacji, podczas butelkowania piwko smakowało i było wyczuwalnie mocne.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Miałem to samo. Też jedną warkę straciłem, bo nie chciało mi się sprawdzić drożdży przed użyciem. Mimo to nadal będę używał "używanych" drożdży.

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #29
                              Wracając do warzenia on-line
                              W związku z tym, że od kilku osób otrzymałem bardzo pozytywne sygnały na temat giełdowego piwa "Zbójnickiego" postanowiłem powtórzyć warkę. Słód już został ześrutowany, woda się grzeje - rusza warka 26
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #30
                                6 kg słodu pilźnieńskiego zatarte 15/45. Koniec w 75'C. Całość wylądowała w filterku.

                                Za godzinkę chmielenie - 60 g goryczki, 60 g aromatycznego ( za który bardzo dziękuję Ironowi i Małejżonce )
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • pebejot
                                  Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                  pebejot
                                  Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                  Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                  2024-08-20, 22:27
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • heckler
                                  Czechy, Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
                                  heckler
                                  Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
                                  2023-07-27, 09:32
                                • pebejot
                                  Słowacja, Ružomberok, Stanica Zapalkaren
                                  pebejot
                                  Ružomberok to pięknie położone miasteczko, oraz znany ośrodek turystyczny, popularny zwłaszcza w okresie zimowym.
                                  Przez miasto przebiega ważna magistrala kolejowa Praga - Koszyce, a do 1974 roku swój początek miała tu również linia kolei wąskotorowej do Korytnicy.
                                  Pozostałością...
                                  2021-02-01, 16:23
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...