Tak jak w tytule.
Nastawiłem zacier. Kolejny, już drugi raz pogwałciłem zasady sewgo uBrowaru i zamierzam uwarzyć tym razem porterka.
4 kg słodu pilzeńskiego i garść ciemnego karmelowego.
Planowane przerwy:
32-34'C - 45 min
42-44'C - 15 min
60-62'C - 20 minut
64-66'C - 20 minut
72-74'C - 20 minut
Dlaczego skukrzająca potraktowana tak śmiesznie...?
Tak sobie pomyślałem, iż cukry proste też się różnią między sobą i łańcuchy mogą być różnej długości. Nie mam racji?
Nic nie szkodzi. I tak miało być zacieranie wybitnie wytrawne.
Zamiar: 12-14 litrów brzeczki o gęstości min. 20 'Blg.
Jak wyjdzie za mało, dodam miodu.
Trzymajcie kciuki
Nastawiłem zacier. Kolejny, już drugi raz pogwałciłem zasady sewgo uBrowaru i zamierzam uwarzyć tym razem porterka.
4 kg słodu pilzeńskiego i garść ciemnego karmelowego.
Planowane przerwy:
32-34'C - 45 min
42-44'C - 15 min
60-62'C - 20 minut
64-66'C - 20 minut
72-74'C - 20 minut
Dlaczego skukrzająca potraktowana tak śmiesznie...?
Tak sobie pomyślałem, iż cukry proste też się różnią między sobą i łańcuchy mogą być różnej długości. Nie mam racji?
Nic nie szkodzi. I tak miało być zacieranie wybitnie wytrawne.
Zamiar: 12-14 litrów brzeczki o gęstości min. 20 'Blg.
Jak wyjdzie za mało, dodam miodu.
Trzymajcie kciuki
Comment