Właśnie trwa zakwaszanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Właśnie trwa zakwaszanie

    Tak jak w tytule.
    Nastawiłem zacier. Kolejny, już drugi raz pogwałciłem zasady sewgo uBrowaru i zamierzam uwarzyć tym razem porterka.
    4 kg słodu pilzeńskiego i garść ciemnego karmelowego.
    Planowane przerwy:
    32-34'C - 45 min
    42-44'C - 15 min
    60-62'C - 20 minut
    64-66'C - 20 minut
    72-74'C - 20 minut

    Dlaczego skukrzająca potraktowana tak śmiesznie...?
    Tak sobie pomyślałem, iż cukry proste też się różnią między sobą i łańcuchy mogą być różnej długości. Nie mam racji?
    Nic nie szkodzi. I tak miało być zacieranie wybitnie wytrawne.
    Zamiar: 12-14 litrów brzeczki o gęstości min. 20 'Blg.
    Jak wyjdzie za mało, dodam miodu.
    Trzymajcie kciuki
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Obecnie trwa przerwa scukrzająca w temp 59-61 'C (mała korekta w dół).
    Z minuty na minutę ten gęsty zacier staje się coraz bardziej płynny.

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      A teraz jesteśmy na 65'C - kolejne 20 minut
      Zacier ciemnieje i robi się jeszcze rzadszy.
      Powoli coś ciemny karmel oddaje pigmenty...

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #4
        Nawijaj nawijaj - podobają mi się takie relacje w "real time"

        Co zaś do Karmela Ciemnego ....
        Jaki jest dokładny stosunek słodów ? Pytam, bo do Portera daję zazwyczaj dużo więcej karmelów. Garść ciemnego to trochę mało ( przy 4 kg Pilz ).

        Ostatni mój nastaw - lekki Koźlak 16,5 Blg w przeliczeniu na 20 litrów to:

        3 kg Pilznieński
        1 kg Monachijski
        1 kg Karmel Jasny
        1 kg Karmel Ciemny

        Jak widać karmele mają udział 1/3.
        Zacieranie najprostsze - 62-64 / 72-74
        Osiągnięty smak - świeży dojrzały orzech włoski.

        W mocnych Porterach udział karmelów zwiększam do nawet 50% zasypu.
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          Jestem przy 73'C.
          Ciekawa rzecz, że od 65 'C pojawiła się delikatna, cienka warstewka pianki. Czyżby zacier odgazowywał się?
          Zacier nadal ciemnieje

          CarlBerg - niestety karmelu dałem tylko tyle co napisałem - dokładnie filiżankę 0,2 litra. Chodziło mi tylko o przyciemnienie barwy.
          Może w takim razie nie powinienem nazywać tego piwka "porter"...?
          Ale piłem całkiem jasnego, mocnego, miodowego porterka Pjenknikowego.
          I Pjenknik nazywał go porter, zatem chyba też mogę tak traktować to przyszłe piwko?
          Lecę zamieszać.

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Ok, zakończyłem na 80 'C i teraz będzie trochę zabawy z filtracją itd.
            Jak chmielić? Poradźcie koledzy!

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              Ciekawa sprawa, dopiero po paru minutach w temperaturze ok.80'C pianka o której wspominałem staje się bardziej kremowa. Odczekam jeszcze trochę, przetrzymam dłużej. Niech jeszcze zbrązowieje.

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                Filtruje się.
                Z uwagi na zmielenie słodu na mąkę (!) trochę to potrwa.
                A żeby poprawić klarowność brzeczki nastawnej zastosowałem dodatkowy filterek na końcu wężyka spustowego. Gazik jałowy zawinięty na rurce:
                Attached Files

                Comment

                • mirekkk
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.09
                  • 101

                  #9
                  Dobrze Wam tak, ja dopiero jestem przy 74C.

                  Pozdrawiam,
                  Mirek

                  P.S.
                  Pytanie do CarlBerga - ile toto chmielisz na te 20l?
                  Qrczę, zrobiły się warsztaty piwowarskie online
                  Pozdrawiam,
                  Mirek

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #10
                    Lubię mocno chmielone - w przypadku tego Kozła dałem chmiel w 3 etapach:

                    /40 gram goryczki
                    /50 gram aromatycznego
                    /10 gram aromatycznego

                    Po leżakowaniu do jesieni goryczka "stopi" się ze smakiem słodu, zrównoważy się i złagodnieje. Mocne Portery chmielę dużo bardziej.

                    Co do on-line, to właśnie szykuję wodę - za godzinę zacieranie
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #11
                      mirekkk napisał(a)
                      Dobrze Wam tak, ja dopiero jestem przy 74C.

                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      P.S.
                      Pytanie do CarlBerga - ile toto chmielisz na te 20l?
                      Qrczę, zrobiły się warsztaty piwowarskie online
                      No to już niedługo koniec zacierania
                      Fajnie że nie tylko ja dziś zacieram.
                      Ta mąka o której wspomniałem to nie do końca jest taka jak prawdziwa mąka. Grubo zmielony słód w około 50 % przypominający mąkę (to tak dla wyjaśnienia).
                      Co do chmielenia to dam chyba na te 12-14 litrów 20 gram granulatu goryczkowego i 10 gram aromatu.

                      _________________________

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #12
                        Brzeczka się gotuje. Około 10 litrów.
                        Z wysładzania 2-3 litry zrobię wywar chmielowy.
                        Powoli kończę manewry, chłodzenie, kontrlola gęstości i drożdże.
                        O wynikach pomiaru Blg dam znać.

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          slado napisał(a)

                          Może w takim razie nie powinienem nazywać tego piwka "porter"...?
                          Ale piłem całkiem jasnego, mocnego, miodowego porterka Pjenknikowego.
                          I Pjenknik nazywał go porter, zatem chyba też mogę tak traktować to przyszłe piwko?
                          Lecę zamieszać.
                          Pewien jesteś? Bo ja nie pamiętam nic o żadnym porterze w moim wykonaniu. Był bock, ciemny pszeniczniak, ale miodowe, a portera nie było
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            #14
                            Hmmm, może już wtedy miałem mocno w czubie
                            Coś widocznie musiałem pokisić.
                            W takim razie nazwę me piwko Koźlak "Oczko"
                            Oczko bo warka nr 21...
                            Chmieli się teraz goryczką, potem będzie aromat i chłodzenie.

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #15
                              ... a wracając do warzenia on-line ... wreszcie zacieranko zbliża się do końca
                              Attached Files
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                dadek
                                Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                2022-10-26, 22:37
                              • pebejot
                                Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                pebejot
                                Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                2024-08-20, 22:27
                              • dadek
                                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 00:48
                              • heckler
                                Czechy, Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
                                heckler
                                Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
                                2023-07-27, 09:32
                              • pebejot
                                Słowacja, Ružomberok, Stanica Zapalkaren
                                pebejot
                                Ružomberok to pięknie położone miasteczko, oraz znany ośrodek turystyczny, popularny zwłaszcza w okresie zimowym.
                                Przez miasto przebiega ważna magistrala kolejowa Praga - Koszyce, a do 1974 roku swój początek miała tu również linia kolei wąskotorowej do Korytnicy.
                                Pozostałością...
                                2021-02-01, 16:23
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...