CarlBerg napisał(a)
Lubię mocno chmielone - w przypadku tego Kozła dałem chmiel w 3 etapach:
/40 gram goryczki
/50 gram aromatycznego
/10 gram aromatycznego
Po leżakowaniu do jesieni goryczka "stopi" się ze smakiem słodu, zrównoważy się i złagodnieje. Mocne Portery chmielę dużo bardziej.
Co do on-line, to właśnie szykuję wodę - za godzinę zacieranie
Lubię mocno chmielone - w przypadku tego Kozła dałem chmiel w 3 etapach:
/40 gram goryczki
/50 gram aromatycznego
/10 gram aromatycznego
Po leżakowaniu do jesieni goryczka "stopi" się ze smakiem słodu, zrównoważy się i złagodnieje. Mocne Portery chmielę dużo bardziej.
Co do on-line, to właśnie szykuję wodę - za godzinę zacieranie
To jest mocne chmielenie??
Ja dawałem juz nawet 100gr. goryczki i 60 gr.aromatu.
BTW czemu ten wątek ma w tytule zakwaszanie??
Może ja czegoś nie wiem ale nigdy piwa nie zakwaszałem.!!
Comment