Będzie to moja czwarta warka. Pierwsza z chmieleniem.
Planuje otrzymać nastawę 12 blg.
Składniki:
- słód jęczmienny 1,8 kg
- chmiel goryczkowy 50 g.
- chmiel aromatyczny 30g.
- miód wielokwiatowy 0,9 kg.
- goździki 4 szt.
- drożdże górnej fermetacji
Chmiel goryczkowy planuje dodać po zagotowaniu brzeczki. Natomiast aromatyczny po około 30 min. gotowania - 20 g. i na 10 min przed końcem resztę. Miód na około 15 min. przed końcem gotowania. Czas gotowania około 1 godziny.
Chciałbym, aby piwko było goryczkowe.
A teraz pytania
- czy chmielu jest wystarczająca ilość?
- czy aby nie za dużo miodu?
- czy aby nie za dużo goździków?
- Mniej więcej ile wyjdzie brzeczki?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Planuje otrzymać nastawę 12 blg.
Składniki:
- słód jęczmienny 1,8 kg
- chmiel goryczkowy 50 g.
- chmiel aromatyczny 30g.
- miód wielokwiatowy 0,9 kg.
- goździki 4 szt.
- drożdże górnej fermetacji
Chmiel goryczkowy planuje dodać po zagotowaniu brzeczki. Natomiast aromatyczny po około 30 min. gotowania - 20 g. i na 10 min przed końcem resztę. Miód na około 15 min. przed końcem gotowania. Czas gotowania około 1 godziny.
Chciałbym, aby piwko było goryczkowe.
A teraz pytania
- czy chmielu jest wystarczająca ilość?
- czy aby nie za dużo miodu?
- czy aby nie za dużo goździków?
- Mniej więcej ile wyjdzie brzeczki?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Comment