arzy warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #16
    VII warka

    1,8 ekstrakt słodowy "Browamator"
    60 g chmielu goryczkowego
    40 g chmielu aromatycznego
    drożdże Safale S-04 (odzysk z poprzedniej warki)
    Wyszło z tego około 10 litrów o ekstrakcie 12 blg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2004-05-06, 06:53.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #17
      Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

      To ewidentnie cecha drożdży Safale. U mnie po tygodniu fermentacji konsystencją przypominają bardzo gęsty kisiel. W większości piw to pożądana cecha. Wg nie to najlepsze suche drożdże dostępne u nas.

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #18
        arzy napisał(a)
        VI warka poszła do balonu na cichą fermentacje.
        Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

        Po degustacji zielonego jestem pod wrażeniem
        Ze względu na drożdże piwo po dwóch dniach spoczywania w balonie pszło do butelek.
        Teraz czekam na granaty ..... obym się mylił.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #19
          VI warka

          Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
          Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne , chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.
          Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2004-05-17, 20:05.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #20
            VII warka

            VII warka po 7 dniach cichej fermentacji powędrowała do butelek.
            Osad drożdżowy na dnie balona znikomy. Piwo ładnie sie wyklarowało. Dodałem około 100 g glukozy. Mam nadzije, że piwo sie nagazuje.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #21
              VIII warka

              Po dłuższej przerwie kolejne warzenie.

              3,6 kg ekstraktu słodowego WES
              0,5 kg cukru kandyzowanego
              50 g chmielu goryczkowego
              30 g chmielu aromatycznego
              płynne drożdże 1762 Belgian Abbey II

              Po zagotowaniu wody z ekstraktem dodałem chmiel goryczkowy, po 30 min 25 g aromatycznego, na 5 min przed końcem 5 g aroamtycznego i cukier. Całość gotowałem 60 min.
              Z 5 ml drożdży robi się starter.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #22
                VIII warka

                Zapomniałem dodać, że wyszło tego około 18 litrów o zawartości 14 blg.
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #23
                  VII warka

                  Po 4 dniach starter gotowy, widać że drożdże ładnie jadły. Z garnuszka wydobywał się ostry alkoholowy zapach. Dolane do brzeczki ruszyły po paru godzinach chociaż temp. brzeczki wynosiła 22 stopnie.

                  Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #24
                    Odp: VI warka

                    arzy napisał(a)
                    Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
                    Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne , chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.
                    I jak dziś oceniasz te piwko?
                    Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #25
                      Odp: Odp: VI warka

                      slado napisał(a)
                      I jak dziś oceniasz te piwko?
                      Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.
                      Smak się wyklarował, kwaskowatość zniknęła, no może nie do końca, ale jest OKI.
                      NA tych samych drożdżach powstała kolejna warka. Piwko jest super.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #26
                        VIII warka

                        arzy napisał(a)
                        (...)

                        Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy
                        W piwie nic na razie nie czuć
                        Dzieiejsze blg. 3. Smak tak jakby nijaki, wodniste Zastanawiam się gdzie jest smak tego piwa, a może to wina tej piany
                        Poczekamy zobaczymy.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2004-09-28, 18:02.
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #27
                          VIII warka

                          Po tygodniu blg spadlo do 2. Przelalem na cichą. Nie czuć obcych smaków.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #28
                            VIII warka

                            Po dwóch tygodnia na cichej wczoraj przelałem do butelek.
                            Do 15 butelek dodałem po 5 ml soku malinowego, a resztę zmieszałem z 80 g. glukozy. Po przeliczeniu wyszło wszystkiego 16 litrów.

                            Próba organoleptyczne wyszła OKI, mam nadzieje że piwko się nie zepsuło. Chociaż zastanawiam się czy jak miałoby się zepsuć to już były by jakieś oznaki?
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #29
                              VIII warka

                              Wczoraj spróbowalem piwka. Smak całkiem przyzoity. Nie wyczulem żadnych obcych smaków. Mam nadzieje, że piwko się nie zepsuło
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • peter_1000
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.05
                                • 583

                                #30
                                Moim zdaniem, gdyby piwo bylo zainfekowane nie dałbys rady za bardzo je powąchać a co dopiero mówic o smakowaniu. Pleśń musiała pojawić się jedynie miejscowo i nie zdążyła zainfekować całej brzeczki. Dużo gorsze jest zarażenie bakteryjne. Wtedy piwo capi niechudo (wczoraj wylałem 40 butelek stouta śmierdzącego kwasem mlekowym).
                                Kiedyś znalazłem slady pleśni po fermentacji cichej. Odłowiłem, zabutelkowałem i nic złego się nie stało.A od butelkowania minęło już ze dwa miesiące.
                                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • metalsrem
                                  Przerwanie gotowania brzeczki
                                  metalsrem
                                  Mam problem. Na początku gotowania brzeczki (miała ok 95 stopni), wyłączyli mi gaz, okazało się że jest to jakaś poważniejsza awaria i szybko tego nie naprawią. Teraz pytanie czy piwo już lać do kanału, czy może trochę poczekać do gotowania? Jeśli tak to ile czasu brzeczka może czekać...
                                  2015-11-27, 13:18
                                • matwil
                                  [Sprzedam] Miód piekarniczy/zlewki - Braniewo na Warmii
                                  matwil
                                  Dzień Państwu,
                                  jestem pszczelarzem (www.miodywilenskich.pl do weryfikacji )i na przestrzeni kilku ostatni lat nagromadziło mi się miód który, pozostał mi po miodobraniach lub rozlewach miodu do słoików.

                                  Z racji tego że mam go jakieś 12 hoboków (30L/szt) i wszystkiego...
                                  2019-08-04, 09:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...