arzy warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PaPe
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.03
    • 176

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
    Chciałem, aby było czuć goryczkę, ale chyba przesadziłem. Nie miałem na myśli konkretnego piwa, po prostu miałem takie drożdże i troszkę skórki. Chciałem zobaczyć co wyjdzie.
    Tak jak już wcześniej napisał Wielki_B , ta duża goryczka może również pochodzić od skórki pomarańcza.

    Też lubię goryczkę, ale CZY nie powinieneś napisać pomarańCZY

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      #77
      Ale my na statkach woziliśmy "poramańcze"
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe
        Też lubię goryczkę, ale CZY nie powinieneś napisać pomarańCZY
        nie było jej dużo, myślę że była z jednej sztuki
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #79
          XV Warka

          Wczoraj odbyło się kolejne warzenie

          4 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
          1 litr słodu monachijskiego
          25 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
          50 g. chmielu aromatycznego 3 %
          Drożdże Belgian Abbey Yeast II z poprzedniej warki

          Zacieranie
          25 min / 64 st.
          50 min / 73 st.
          podgrzanie do 76 i koniec.

          Chmielenie, które właśnie się odbywa
          25 g. goryczki na godzinę
          25 g. aromatu na 30 min
          25 aromatu na 10 min

          Jak zwykle problem z filtrowaniem, chociaż poprzednie odbywały się znaczniej lepiej.

          Mam dwa jednkowe pojemniki. W jednym nawiercone otwory średnicy 2 lub 2,5 mm.
          Nalałem gorącej wody na spód pojemnija do poziomu sita. Całość zacieru wlałem do pojmnika. Po 30 minutach otworzyłem spust i poleciała dość klarowna brzeczka ładnym strumieniem. Po około 10 litrach zaczęło lecieć "bagno" co trwało około 2-3 minut (wszystko ładnym strumieniem). Po tym czasie strumień zmalał dośc znacznie i zaczęła lecieć klarowna brzeczka. Leciała tak przez całą noc i nie zleciała
          Sam nie wiem co było przycznyą takiej filtracji Za grubo bądź za drobno zmielony słód? Źle wykonany fermentor. Zaczyna mnie to bardzo wkurzać.
          Uff.... to tyle
          Życze wszystki żeby nie mieli takich problemów
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
            (...) Źle wykonany fermentor. (...)
            źle wykonana kadź filtracyjna
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #81
              XV warka

              Wczoraj na wieczór dodałem drożdże. Temp. 24 stopnie.
              Dzisiaj rano pojawiła się piana. Jest taka sama jak na poprzedniej warce czyli kiepska.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #82
                XV warka

                Zapomniałem dodać
                wyszło 16 litrów 12 blg.

                Co do filtarcji to
                na powierzchni mółta zalegała 2-3 mm warstwa "błota" w szarym kolorze. Wydaje mi się że to było wina słabej filtarcji,a co za tym idzie za drobno zmielonego słodu.
                Czy u Was jest podobnie
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #83
                  XV warka

                  w niedzielę tj. 12.06 poszła na cichą
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #84
                    Moje młóto też ma na górze błotko w kolorku jak widać , jak śrutuję przerobionym młynkiem żarnowym o rozstawie żaren 2mm.
                    Attached Files

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #85
                      zdjęcie nie jest ostre, ale chciałem pokazać jak gruba jest warstwa błotka
                      Attached Files
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                        na powierzchni młóta zalegała 2-3 mm warstwa "błota" w szarym kolorze. Wydaje mi się że to było wina słabej filtarcji...
                        Zawsze tak jest, więc w przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje sie mieszalnik z nożami, które nacinają i podnoszą warstwę błota. Ja w skrajnych przypadkach przed wysładzaniem błoto usuwam, ale zazwyczaj nie przeszkadza ono na tyle, aby trzeba było interweniować.

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Zawsze tak jest, więc w przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje sie mieszalnik z nożami, które nacinają i podnoszą warstwę błota. Ja w skrajnych przypadkach przed wysładzaniem błoto usuwam, ale zazwyczaj nie przeszkadza ono na tyle, aby trzeba było interweniować.
                          Zgadza się tylko u mnie, przynajmniej tak mi się wydaje, jest to powodem bardzo lichej filtracji.
                          Przy kolejnej warce zwróce na to szczególną uwagę tzn. na śrutowanie.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #88
                            XIV warka

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                            (...)
                            klarowność - całkowity brak (...)
                            zajrzałem dzisiaj do piwnicy zaczyna robić się klarowne
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #89
                              XV warka

                              XV warka została rozlana do butelk z dodatkiem 150 g. glukozy.
                              Odfermentowała do 3,5 blg.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #90
                                XVI warka

                                06.07.2005
                                Jest to warzenie o którym chciałbym jak najszybciej zapomnieć.

                                3 litry słodu pszenicznego jasnego
                                2 litry słodu pilzneńskiego
                                30 g. chmielu aromatycznego 3,6%
                                drożdże Wyeast Weihenstephan (dzięki ART)

                                Zacieranie według Czesa

                                FIltracja poszła bardzo sprawnie, sam byłem w szoku . Co do nachmielania i dalszych czynności to jest powód do szybkiego zapomnienia. Za dużo płynu w organiźmie

                                Wyszło 22 litry 12,5 blg.

                                Drożdże dodane dość późno, kolejny powód do dumy

                                13.07.2005 przelane na cichą
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X