arzy warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #106
    Warka nr XX

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
    Wczoraj powędrowała na cichą przy 5 blg.
    i tak zostało do chwili rozlewu, który nastapił 24.11.2005

    pierwsze oczucia smakowe młodego piwa to dominująca słodycz i brak posmaku wędzenia
    Ostatnia zmiana dokonana przez arzy; 2005-11-26, 11:53.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #107
      Warka XXI

      W zamyśle ma powstać porter. Warzenie odbyło się wczoraj tj. 26.11.2005r.

      słód pilzneński 1 kg
      słód monahijski 2,5 kg
      słód wiedeński 2,5 kg
      słód karmelowy 680-700 EBC 0,5 kg
      słód caraaroma 300-400 EBC 125 g
      słód carafa III specjal 1100-1200 EBC 125 g
      chmiel goryczkowy 6,8% a-k 25 g
      chmiel aromatyczny 3,6 a-k 25 g


      zacieranie:
      na 22 litrów wody
      80 minut min 67-70 st.
      podgrzanie do 76 i STOP
      1. bez wysładzania - 16 litrów 16 blg
      2. wysładzanie w 15 litrach wody - 12 litrów 9 blg.

      chmielenie:
      1. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.
      2. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.

      wyszło
      1. 14 litrów 18 blg
      2. 10 litrów 10,5 blg

      drożdże
      1. Bavarian Lager
      2. Scottish Ale
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #108
        Warka XXI

        1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
        2. Ciemniak siedzi w butelkach od 02.12.2005
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #109
          Warka XXI

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
          1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
          (...)
          Wczoraj Porter z domieszka 100 g. glukozy siedzi w butelach, blg. końcowe 6.

          Porter ma posmak kawowy, taki jak lubię
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #110
            Warka XXII

            pilzneński 5 litrów
            monachijski 2 litry
            carared 0,2 litra
            chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
            chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
            drożdże Safale US-56

            zacieranie
            zasyp na 20 litrów wody
            35 min 67-65 st.
            35 min 73-70st.
            podgrzanie do 78 i STOP

            wysładzanie 10 litrami wody

            chmielenie (w trakcie)
            25 groczki na 1 godzinę
            25 aromatu na 30 min
            25 aromatu na 10 min
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
              pilzneński 5 litrów
              monachijski 2 litry
              carared 0,2 litra
              chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
              chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
              drożdże Safale US-56

              zacieranie
              zasyp na 20 litrów wody
              35 min 67-65 st.
              35 min 73-70st.
              podgrzanie do 78 i STOP

              wysładzanie 10 litrami wody

              chmielenie (w trakcie)
              25 groczki na 1 godzinę
              25 aromatu na 30 min
              25 aromatu na 10 min
              wyszło 21 litrów 14 blg.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #112
                warka XXII

                dzisiaj powędrowała na cichą
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                  dzisiaj powędrowała na cichą
                  rozlew 13.02.2006
                  gęstośc końcowa 3,5
                  brak danych co do ilości i surowca do refermentacji
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

                    #114
                    warka XXIII

                    04.02.2006

                    pilzneński 5 litrów
                    monachijski 1,5 litra
                    chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
                    chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
                    drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

                    zacieranie
                    zasyp na 20 litrów wody
                    35 min 63-67 st.
                    35 min 72-75st.
                    podgrzanie do 78 i STOP

                    wysładzanie 10 litrami wody

                    chmielenie (w trakcie)
                    25 groczki na 1 godzinę
                    25 aromatu na 30 min
                    25 aromatu na 10 min

                    wyszło 23 litry, 12,5 blg.

                    20.02.2006 poszło na cichą

                    gęstość końcowa 3 blg.

                    09.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #115
                      warka XXIV

                      04.03.2006

                      pilzneński 6 litrów
                      monachijski 1 litr
                      chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
                      drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

                      zacieranie
                      zasyp na 20 litrów wody
                      45 min 62-64 st.
                      35 min 70-72st.
                      podgrzanie do 76 i STOP

                      wysładzanie 10 litrami wody

                      chmiel npodzielony na 3 części
                      1 cz. na 1 godzinę
                      2 cz. na 30 mi
                      3 cz. na 10 min

                      wyszło , blg.

                      poszło na cichą

                      gęstość końcowa blg.

                      28.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy

                      Z powodu braku niektórych danych i warzenia w urodziny, piwo nosi nazwę Urodzinowa niespodzianka
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #116
                        warka XXV

                        15.06.2006

                        pilzneński 5 litrów
                        monachijski 1 litr
                        chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
                        drożdże Safbrew T-58

                        zacieranie
                        zasyp na 20 litrów wody
                        45 min 65-67 st.
                        35 min 70-72st.
                        podgrzanie do 80 i STOP

                        wysładzanie 15 litrami wody

                        chmiel npodzielony na 3 części
                        1 cz. na 1 godzinę
                        2 cz. na 30 mi
                        3 cz. na 5 min

                        13 blg.

                        poszło na cichą 24.06.2006

                        gęstość końcowa

                        13.07.2006 rozlano do butelek z 200 g suchego ekstarktu bursztynowego
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #117
                          warka XXVI

                          09.08.2006

                          słód 7 kg
                          chmiel goryczkowy Marynka (granulat) 25 g
                          chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50 g.
                          imbir 90 g.
                          drożdże Safbrew T-58 (gęstwa)

                          zacieranie
                          zasyp na 20 litrów wody
                          40 min 64-67 st.
                          30 min 71-74st.

                          wysładzanie 15 litrami wody

                          chmielenie
                          25 groczki na 1 godzinę
                          aromat podzielony na 3 części
                          1 cz. na 30 min
                          2 cz. na 10 min
                          3 cz. na 5 min

                          imbir na 10 min przed końcem gotowania

                          poszło na cichą 15.08.2006

                          gęstość końcowa

                          07.09.2006 rozlano do butelek

                          120 g blukozy
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • SielskieWzgorze
                            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                            SielskieWzgorze
                            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                            ...
                            2024-02-19, 09:28
                          • dadek
                            Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                            dadek
                            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                            2023-11-22, 05:14
                          • Flino
                            Jak czytać przepis ?
                            Flino
                            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                            1. Składniki:
                            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                            • monachijski Litovel 0,9 kg;
                            • karmel jasny 0,5 kg
                            • caraaroma 0,35;
                            • chmiel Marynka granulat 40 g;
                            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                            2....
                            2021-11-17, 10:49
                          • metalsrem
                            Przerwanie gotowania brzeczki
                            metalsrem
                            Mam problem. Na początku gotowania brzeczki (miała ok 95 stopni), wyłączyli mi gaz, okazało się że jest to jakaś poważniejsza awaria i szybko tego nie naprawią. Teraz pytanie czy piwo już lać do kanału, czy może trochę poczekać do gotowania? Jeśli tak to ile czasu brzeczka może czekać...
                            2015-11-27, 13:18
                          • matwil
                            [Sprzedam] Miód piekarniczy/zlewki - Braniewo na Warmii
                            matwil
                            Dzień Państwu,
                            jestem pszczelarzem (www.miodywilenskich.pl do weryfikacji )i na przestrzeni kilku ostatni lat nagromadziło mi się miód który, pozostał mi po miodobraniach lub rozlewach miodu do słoików.

                            Z racji tego że mam go jakieś 12 hoboków (30L/szt) i wszystkiego...
                            2019-08-04, 09:18
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...