arzy warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #61
    XIII

    Drożdże dodane.
    Temeratura brzeczki około 10 stopni.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #62
      XIII warka

      Przez ostanie dni temperatura kształtowała się na poziomie 14 stopnii.

      Dzisiaj, przy 3 blg. zostało przelane na cichą.

      Po pierwszej degustacji młodego piwa jak dla mnie troszkę mało goryczki. Imbir czuć delikatnie. Wydaje mi się, że będzie wspaniałym piwkiem na długie letnie wieczory. Trzeba tylko mocno nagazować.

      Last edited by arzy; 2005-04-04, 18:05.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #63
        XIII

        Dzisiaj poszło do buteleczek. Glukozy było około 180g. Po przeliczeniu pełnych butelek wyszło 20 litrów.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #64
          XIV Warka

          Wczoraj została popełniona kolejna warka

          5,5 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
          50 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
          125 g. chmielu aromatycznego 3 %
          25 g. kandyzowanych skórek pomarańcza.
          Drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (nie wiem który raz )

          Zacieranie
          20 min / 63 st.
          50 min / 72 st.
          podgrzanie do 78 i koniec.

          Chmielenie
          50 g. goryczki na godzinę
          75 g. aromatu na 30 min
          50 aromatu na 10 min
          skórki na 10 min

          Wyszło 22 litry 11 blg.

          Drożdże dodałem dzisiaj z rana.
          Last edited by arzy; 2005-05-14, 11:03.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
            Wczoraj została popełniona kolejna warka

            5,5 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
            50 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
            125 g. chmielu aromatycznego 3 %
            25 g. kandyzowanych skórek pomarańcza.
            Drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (nie wiem który raz )

            Zacieranie
            20 min / 63 st.
            50 min / 72 st.
            podgrzanie do 78 i koniec.

            Chmielenie
            50 g. goryczki na godzinę
            75 g. aromatu na 30 min
            50 aromatu na 10 min
            skórki na 10 min

            Wyszło 22 litry 11 blg.

            Drożdże dodałem dzisiaj z rana.
            Bardzo goryczkowe, tym bardziej, ze skórki pomarańczy to jeszcze spotęgują. Dobrze nagazować i ciekaw jestem wyniku.
            Sam zrobiłem warkę z dodatkiem skórek curacao, ale na drożdżach Trappist High Gravity i po dzisiejszej degustacji jestem zachwycony, tyle, że znacznie mniej chmieliłem.

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Bardzo goryczkowe, tym bardziej, ze skórki pomarańczy to jeszcze spotęgują. Dobrze nagazować i ciekaw jestem wyniku.
              Sam zrobiłem warkę z dodatkiem skórek curacao, ale na drożdżach Trappist High Gravity i po dzisiejszej degustacji jestem zachwycony, tyle, że znacznie mniej chmieliłem.
              Goryczka przerosła moje oczekiwania , mam nadzieje że wyłagodnieje.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #67
                XIV warka

                Po 24 godzinach od zadania drożdży pojawiła się mała i licha piana. Poprzednie warki na tych drożdżach fermentowały całkiem inaczej. Piana była duża i mocna.


                Wróce na chwilkę do filtorwania.
                Do tej pory miałem zawsze problemy z filtrowaniem. Szło bardzo wolno. Przy warce XIV poszło...... sprawnie, ale. Po nalania do flitra i oczekaniu 30 min. filtracja poszła sprawnie. Na początku przez krótką chwilę leciała brudna brzeczka. Pod koniec również leciał brudna. Ucieszony tak sprawnym filtorwaniem przelałem całość spowrotem do kadzi filtracyjnej. Poszło tak samo z tą tylko różnicą, że brzeczka była klarowniejsza. Zachęcony dobrym wyniekiem przelałem jeszcze raz wszystko i .... zaczęły się problemy. Leciało jak krew z nosa. Nalałem więc gorącej wody i odczekałem chwile po czym spuściłem brzeczkę, poszło sprawnie. Wydawało mi się że leci dość klarowna, ale wyszło jak mleko. Spotęgowało się jeszcze bardziej po nachmieleniu.
                Zastanawiam się czy aby nie ma to wpływu na fementacje?

                Za domowe
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #68
                  powierzchnia brzeczki po około 24 godzinach
                  Attached Files
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

                    #69
                    po około 32 godzinach, temp. 26 st.
                    Attached Files
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #70
                      XIV warka

                      XIV waraka przy 3 blg. powędrowała na cichą
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #71
                        XIV warka

                        dzisiaj poszła na cichą z dodatkiem 200g. glukozy

                        klarowność - całkowity brak
                        przy przelwaniu, nalewaniu zero piany, to piwko chyba będzie bez piany
                        smak cały czas mocno goryczkowy
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #72
                          co ta XIV tak wędruje na tą cichą 18.05 po raz pierwszy i dzisiaj drugi
                          Last edited by anteks; 2005-06-01, 21:49.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                            Goryczka przerosła moje oczekiwania , mam nadzieje że wyłagodnieje.
                            Faktycznie przechmieliłeś (jeśli oczywiście chciałeś zrobić belgijskie ale). Chmielenie pasuje raczej do India Pale Ale. Belgijskie jasne ale najczęscie nie maja zbyt silnej goryczki ani aromatu chmielowego. Poza tym taka ilość chmielu może zabić skórkę pomarańczową. Koniecznie daj znać (za jakieś 3 miesiące) jak się smaki i aromaty poukładały w tym piwie!

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              co ta XIV tak wędruje na tą cichą 18.05 po raz pierwszy i dzisiaj drugi
                              miało być butelkowanie
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                                Faktycznie przechmieliłeś (jeśli oczywiście chciałeś zrobić belgijskie ale). Chmielenie pasuje raczej do India Pale Ale. Belgijskie jasne ale najczęscie nie maja zbyt silnej goryczki ani aromatu chmielowego. Poza tym taka ilość chmielu może zabić skórkę pomarańczową. Koniecznie daj znać (za jakieś 3 miesiące) jak się smaki i aromaty poukładały w tym piwie!
                                Chciałem, aby było czuć goryczkę, ale chyba przesadziłem. Nie miałem na myśli konkretnego piwa, po prostu miałem takie drożdże i troszkę skórki. Chciałem zobaczyć co wyjdzie.
                                Tak jak już wcześniej napisał Wielki_B , ta duża goryczka może również pochodzić od skórki pomarańcza.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X