Zachowaj pełen spokój. Zmierz balling i spróbuj jak smakuje.
Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
Collapse
X
-
Odp: dzień 3
jerzy napisał(a)
Piana spadła prawie do zera, ale powierzchnia piwa jakby cała się ruszała.
Mam nadzieję, że właśnie tak powinno być?
Witaj w klubie!! To wielka przyjemność rozkoszować się swoim browkiem... Zdrowie i zmierz to Blg bo ja nie mogłem wytrzymać przy pierwszej warce.Comment
-
dzień 5
Dziś rano postanowiłem zbadać moje piwo organoleptycznie.
Ballingometr wskazał 6°. Piwo jest bardzo ciemne, prawie czarne - a początkowo bałem się, że wyjdzie za jasne. Bałem się też czy nie nachmieliłem zbyt słabo, ale supergoryczkowa odmiana chmielu "Magnum" robi swoje.
A smak... można wypić... ale trzeba jeszcze poczekać i zobaczyć, co się z tego urodzi.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Odp: Odp: Odp: Odp: Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
Marusia napisał(a)
Właśnie, A propos, masz jakiś pomysł na wiercenie dziurek w wiadrze? Nijak mi się nie chce
Pozdrowienia,
MirekPozdrawiam,
MirekComment
-
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
mirekkk napisał(a)
W wątku: "popełniłem pierwszą warkę" opisywałem, jak zrobiłem kadź filtracyjną z plastykowego wiaderka i płaskiego metalowego sita. Zajęło mi to pół godziny. Też nie chciało mi się wiercić.
Pozdrowienia,
Mirek
Podpowiedz, bo ja kobita, to się gubię w takich sprawach - co proponowałbyś osobie nie posiadającej opalarki do wtapiania sita? Lutownica może być?Comment
-
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
Marusia napisał(a)
Przeczytałam, fajny pomysł. W ogóle podoba mi się Twój sposób opisywania warzenia
Podpowiedz, bo ja kobita, to się gubię w takich sprawach - co proponowałbyś osobie nie posiadającej opalarki do wtapiania sita? Lutownica może być?
Spróbowałbym też ręcznego palnika gazowego, takiego jak np. do lutowania armatury miedzianej. Lutownicy w tej roli nie widzę.
A co do mojego opisywania warzenia - z braku czasu w przyszłości nie będzie już tak kwieciście, raczej bardziej rzeczowo. I tak zalegam z kilkoma warkami.
Pozdrawiam,
MirekPozdrawiam,
MirekComment
-
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
mirekkk napisał(a)
Pierwszy mój pomysł był taki: piec węglowy z płytą żeliwną, na to folia aluminiowa (dla higieny) i na to wiaderko.
M.Pozdrawiam,
MirekComment
-
W niedzielę wieczorem, po giełdzie świdnickiej, 15 litrów piwa wylądowało w butelkach. Za 3-4 tygodnie będzie pierwsza próba (pewnie w Remi).
A teraz trzeba się zabierać za kolejną warkę...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
moje pierwsze zacierane
jerzy napisał(a)
A teraz trzeba się zabierać za kolejną warkę...
Na drugą warkę złożyło się 5 kg słodu pilzeńskiego zatartego w ok. 16 litrach wody (takiej samej jak do pierwszej warki). W temperaturze 62-64°C przetrzymałem aż 45 minut, potem podgrzałem do 70°C, poczekałem jeszcze kwadrans i zakończyłem zacieranie w temeraturze 80°C.
Filtracja w wiadrze zrobionym chwilę wcześniej odbyła się sprawnie i bez najmniejszych problemów.
Warkę nachmieliłem 20g Magnum (od razu) i 40g lubelskiego (po 35 minutach). Niestety nie miał mi kto pomóc w wiązaniu sit i trochę chmielu wydostało się z "zaparzacza" - musiałem filtrować przy zlewaniu do fermentora.
Wyszło 16,5 litra piwa o ekstrakcie 15. Dodałem jeszcze 3 litry wrzątku, by uzyskać piwo jasne pełne (12 - 12,5 Blg).browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Drożdże dodałem ok. 3 w nocy, a jak wróciłem do domu po pracy (ok. 19) to już piana była. Trochę mnie zaskoczyła ta szybkość - mniej niż 16 godzin - ale wcale się nie zmartwiłem.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
Related Topics
Collapse
-
Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...-
Channel: Islandia
2024-09-26, 19:28 -
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment