Czy rezygnacja z przerwy ferulikowej przy zacieraniu słodów pszenicznych to świadomy Twój wybór?
Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
Collapse
X
-
Czes w swoim artykule wspomniał, że jeżeli korzystamy z dobrych płynnych drożdży dedykowanych piwom pszenicznym (np. WhiteLabs czy Wyeast), to przerwa ferulikowa nie ma większego znaczenia. Posmaki bananowo-goździkowe do piwa wprowadzą właśnie te drożdżePiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Dzięki za podanie źródła - bo nie pamiętałem dlaczego tę przerwę mogę ominąć, a jedynie kojarzyło mi się, że czasami jest to dopuszczalne.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
W niedzielę dwuczęściowa warka nr 6 wylądowała w butelkach: ok. 10 litrów wiśniowego (gęstość końcowa 4 Blg) i 8 litrów miodowego (3,5 Blg).
Obie części warki nie smakowały mi przy zlewaniu. Ale pocieszam się tym, że żadna z jesiennych warek początkowo mi nie smakowała, a pierwsza z nich już w 3 tygodnie po zabutelkowaniu była całkiem smaczna.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
warka nr 7
Wczoraj warka nr 7 łącznie ze 180 gramami glukozy znalazła się w 35. pólitrowych butelkach.
Gęstość końcowa 5 Blg, czyli piwo ma ok. 4,4% alkoholu. W smaku ujdzie, ale to nie jest to co moja pierwsza warka pszeniczna, którą chciało się pić wprost z fermentora...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
warka nr 8
Miałem długą przerwę, w tej chwili raczej też nie mam siły warzyć, ale tak mnie wzięło na nocną warkę, że...
Składniki:- słód jęczmienny jasny - 4,55 kg
- słód wędzony - 0,35 kg
- woda: 10 litrów "Żywieckiego Kryształu", reszta filtrowana "wrocławianka"
Przerwy:- 62-65°C -> 40 minut
- 70-72°C -> plan 30 minut (dopiero się zaczęła)
Chmielenie jutro.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
- Magnum - 20 gram: 0' -> 60'
- Lubelski - 50 gram: 45' -> 60'
W tej chwili brzeczka się studzi, a drożdże rosną w starterze. Wyszło mi jakieś 20 litrów, spodziewam się ballingu około 12,5.
To moje pierwsze piwo uwarzone całkowicie na trzeźwo. Oby nie skisło.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
-
W niedzielę, po tygodniu bardzo powolnej fermentacji, piwo zostało przelane na cichą. Blg=6, myślę że jeszcze dofermentuje. Piana znikła dopiero w sobotę!
To młode piwo śmierdzi mi stęchlizną. Ale smak jest bardzo dobry.
Ciekawe...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Zabutelkowałem przy Ballingu 5,5 - co daje niską zawartość alkoholu ok. 3,8% oraz pozwala przypuszczać, że te nieoznakowane drożdże to były słabo odfermentujące Danstary.
Zatęchły zapaszek zniknął całkowicie i przy butelkowaniu nie miałem do piwa żadnych zastrzeżeń z wyjątkiem braku wyraźnego posmaku wędzonego - czego mogłem się po słodzie z Browamatora spodziewać.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Z zadumy nad upływającym czasem (druga rocznica śmierci mojego ojca), chęci wykorzystania stojących od roku ekstraktów oraz nudów robię w tej chwili piwo z ekstraktów.
Rok temu niespodziewanie dla mnie szybko zacząłem bawić się w zacieranie i w ten sposób zostałem z ekstraktami, których na początku kupiłem na dwie warki.
Składniki:
20 l wody "Żywiecki Kryształ"
1,6 kg ekstraktu John Bull pszeniczny
1,5 kg ekstraktu WES jasny
20 g Marynki (0' -> 50')
30 g Lubelskiego (20' -> 50')
20 g Lubelskiego (45' -> 50')
0,6 kg miodu spadziowego (ciemnego)
Zadam to Danstarami. Ciekawe co wyjdzie.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
33 godziny od zadania brzeczki drożdżami, a oznak fermentacji brak.
Porządnie już zestrachany karmię i grzeję kolejną porcję Danstarów (ale z innego źródła) i za chwilę dodam je do fermentora.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
Related Topics
Collapse
-
Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...-
Channel: Islandia
2024-09-26, 19:28 -
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment