Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #106
    warka 10 - pierwsza próba

    Tydzień zaledwie minął od zabutelkowania, ale postanowiłem otworzyć jedną mikrobuteleczkę.
    Wszystkie nieciekawe zapachy już zniknęły, smak ma właściwy, wytrawny, nawet piana jest porządna - mimo dodatku kakao, odtłuszczanego jak się dało, ale jednak tłustego.
    JUPI!
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #107
      warka #11

      "Parszywa Trzynastka" wylądowała dziś w 13*3 butelkach. Fermentacja zakończyła się na 3°Blg, co daje ok. 5,4% alc.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #108
        warka #12

        Skład:
        • 4 kg słodu pilzneńskiego
        • 1 kg słodu monachijskiego
        • 0,5 kg słodu pszenicznego
        • łyzka ekstraktu barwiącego
        • 0,5 kg cukru trzcinowego
        • 5 g mielonej kolendry na koniec chmielenia


        Zacieranie:
        • 30 min. 61 - 64°C
        • 35 min. 70 - 72°C
        • na koniec przegrzałem, aż do 79 - 80° - mam nadzieję, że nie zepsułem za bardzo.


        Chmielenie:
        • 30 g Magnum: 0' -> 60'
        • 30 g Lubelskiego: 30' -> 60'
        • 20 g Lubelskiego: 55' -> 60'
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #109
          Nawarzyłem 19 litrów brzeczki 17 Blg i zadałem ją po raz kolejny odzyskanymi drożdżami Wyeast Belgian Abbey (poprzednia "Parszywa trzynastka" już smakuje rewelacyjnie).
          Pianka w fermentorze już jest piękna - drobniutka, bieluteńka.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            zadałem (...) drożdżami Wyeast Belgian Abbey
            Belgijskie szatany zjadły już dwunastu z siedemnastu Belgów, napoczęły trzynastego i wcale nie wyglądają na najedzone - wciąż się pienią...
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              [*]na koniec przegrzałem, aż do 79 - 80°
              To nie jest przegrzanie, temperatura 80C pod koniec zacierania niczemu nie szkodzi.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #112
                warka #13

                Miejscami temperatura mogła być wyraźnie wyższa - i tego się boję...


                Czas na piwo pszeniczne:
                • 2,4 kg słodu pszenicznego
                • 2,4 kg słodu pilzneńskiego
                • woda "wrocławianka" filtrowana


                Zacieranie:
                • 44-45°C - 15 minut
                • 62-68°C - 15 minut
                • około 1/4 zacieru w drugim garnku - 72°C na 10 minut
                • gotowanie tej części 15 minut i powrót do kotła głównego

                W tym momencie próba jodowa wyszła w zasadzie negatywna, potrzymałem całość w 72°C przez jakieś pół godziny, bo kadź filtracyjna była jeszcze nie gotowa (powinno być 15').

                Chmielenie:
                • 20 g Marynki: 0' -> 60'
                • 20 g Lubelskiego: 0' -> 60'
                • 20 g Lubelskiego: 45' -> 60'


                Mam w tej chwili 21 litrów schłodzonej brzeczki i niespodziewanie dużej gęstości 14°Blg. Gotuję jeszcze 2 litry wody, co powinno obniżyć balling do 12,5°.
                Drożdże Wyeast Weihenstephan (dzięki ART!) już czekają.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #113
                  Przedwczoraj warka 12 wylądowała w butelkach, prawie wyłącznie 0,33 ze względu na moc - odfermentowało z 17 do 3,5°Blg, czyli ma całe 7% alkoholu, co czuć w smaku.
                  Zaś warka 13 - pszeniczne Burzowe - poszło na cichą. Smak pierwszej próbki obiecujący.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #114
                    warka #14

                    W sobotę zatarłem, a w niedzielę nachmieliłem następujące piwo:
                    • 5,5 kg słodu pilsneńskiego
                    • 1,0 kg słodu monachijskiego
                    • 0,2 kg słodu karmelowego jasnego
                    • woda "wrocławianka" filtrowana


                    Zacieranie:
                    • 62°C - 45 min
                    • 70°C - 30 min


                    Chmielenie:
                    • 30 g Magnum: 0' -> 60'
                    • 40 g Lubelskiego: 50' -> 60'


                    Po chmieleniu połowa warki poszła się chłodzić, a do reszty dodałem luzem pół kilo świeżych malin, pogotowałem kilka minut i też zacząłem chłodzić. Po zejściu do 22°C oba fermentory zadałem drożdżami Wyeast 3278 Lambic. Jak zwykle trochę się boję, bo najpierw saszetka bardzo niemrawo pęczniała, a po otwarciu jej zapach była jakiś taki nieszczególny. Ale mi zawsze zapach nie pasuje, a potem wszystko jest okay.
                    Gęstość początkowa: 20°Blg.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2005-10-02, 23:02.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                      Jak zwykle trochę się boję, bo najpierw saszetka bardzo niemrawo pęczniała...
                      I dupa - nie będzie lambika. We wtorek dodałem Danstarów do obu fermentorów, bo nie było żadnych oznak fermentacji.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #116
                        Zapomniałem zanotować, że "nielambik" został zabutelkowany w końcówce października (30. lub 31.)
                        Balling końcowy części bez dodatków wyniósł 6, zaś części malinowej - jedynie 5. Będą to siekiery o mocy 7,2 i 7,7% vol.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #117
                          warka #15

                          Wczoraj nastawiłem kolejne piwo, tym razem zupełnie prostackie:
                          3 kg słodu pilzneńskiego i 1,5 monachijskiego, zacierane "pół na pół".
                          Ostatnie resztki chmielu z zeszłego sezonu: 45 g Magnum na godzinę i 25 g Lubelskiego na 10 minut.
                          Wyszło 23 litry 13°Blg, drożdże Safale S-04 już pracują.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

                            #118
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                            kolejne piwo, tym razem zupełnie prostackie
                            (...)
                            drożdże Safale
                            Warka 15 - czyli "Prostackie ale..." - wylądowało w butelkach. Balling końcowy: 4°.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                            Comment

                            • Chris
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.05
                              • 812

                              #119
                              ej.....a fermentacji cichej sie nie uznaje ,co?
                              chickkiller :)

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #120
                                Safale i tak mi osiądą na dnie butelki w zbitej warstwie i stworzą piwo nieprzyzwoicie klarowne.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Rejkiawik (Reykjavík), Skútuvogur 1G, Malbygg
                                  Serokomlak
                                  Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
                                  Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
                                  2024-09-26, 19:28
                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 22:22
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 01:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...