Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #136
    Warka 19

    Mój pierwszy porter.

    Skład:
    • słód pilzneński - 3000
    • słód monachijski - 2000
    • słód karmelowy jasny - 500
    • słód karmelowy ciemny - 100
    • słód palony żywiecki (do filtracji) - 100
    • ekstrakt słodowy bursztynowy - 1700


    Zacieranie:
    • 53°C -> 58°C - 10'
    • 63-65°C - 45'
    • 70-72°C - 30'


    Chmielenie:
    • 0' -> 60': 40 g Marynki
    • 0' -> 60': 15 g granulatu Chinook Pellets 13,2%
    • 30' -> 60': 30 g Marynki
    • 55' -> 60': 25 g Lubelskiego
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #137
      Zapomniałem napisać, że do kadzi zaciernej (jak to dumnie brzmi ) wrzuciłem też 300 gram płatków owsianych górskich.
      Wyszło z tego 11 litrów brzeczki około 25°Blg (daleko poza skalą mojego ballingometru). Koło północy zadałem to dobrze rozruszanym miksem drożdży świeżo wyciągniętych z poprzedniej warki. O świcie piana w fermentorze była już na 5 cm gruba!
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #138
        Muszę przyznać, że bardzo dobrze czyta mi się Twoje posty (czyt. receptury).
        Jasno, zwięźle i czytelnie.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #139
          Dziękuję za uznanie.
          Robię tak przede wszystkim dla siebie, aby potem łatwo odnaleźć własne stare receptury, bo moja pamięć wyraźnie szwankuje. Wpisuje się to też w jakże słuszny postulat Krzysia, aby ustandaryzować sposób opisu warzeń.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            ...Wpisuje się to też w jakże słuszny postulat Krzysia, aby ustandaryzować sposób opisu warzeń.
            Słuszna inicjatywa...słuszna.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #141
              warka 20

              "Popłuczyny" po porterze.

              Skład:
              • wysłodziny warki 19
              • ekstrakt bursztynowy WES - 500
              • ekstrakt barwiący WES - 120


              Chmielenie:
              • 0' -> 60': 30 g Marynki
              • 20' -> 60': 20 g Marynki
              • 55' -> 60': 20 g Lubelskiego


              Wyszło mi kilkanaście litrów brzeczki 11°Blg, którą zadałem jakimiś drożdżami typu Ale od Marusi. Gdy Marusia wróci do Wrocka to może napisze dokładnie co to za drożdże.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                "Popłuczyny" po porterze...
                Takie "popłuczyny" noszą staropolską nazwę "podpiwek" (na średniowiecznym Śląsku - Geringbier).

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #143
                  Może i kiedyś tak było, ale obecnie podpiwek i normalne piwo, tyle że zrobione na wysłodzinach po innym piwie, to zdecydowanie nie to samo. Zobacz zresztą swój przepis na podpiwek.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-03-27, 16:33.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #144
                    warka 20

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                    ... którą zadałem jakimiś drożdżami typu Ale od Marusi. Gdy Marusia wróci do Wrocka to może napisze dokładnie co to za drożdże.
                    WLP-004 Irish Ale
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-03-27, 16:43. Powód: dodany tytuł/temat
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #145
                      Warka #20 przy ballingu 4,5° poszła na cichą. Prawie czarna, w smaku aż cierpka od spalenizny. Ciekawe co z tego wyjdzie.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #146
                        warka 18

                        18 litrów warki 18 wylądowało w butelkach z dodatkiem 150 g glukozy. Końcowy balling: 4,5°, szacunkowa zawartość alkoholu: blisko 5%
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #147
                          warka 19

                          Dziś przelałem portera na cichą. Blg wysokie: 12,5° - mam nadzieję, że jeszcze zejdzie, ale użyte drożdże - choć dobrze rozruszane - nie są przeznaczone do mocnych piw i mogą nie dać rady.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #148
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                            Warka #20 przy ballingu 4,5° poszła na cichą. Prawie czarna, w smaku aż cierpka od spalenizny. Ciekawe co z tego wyjdzie.
                            Mniej więcej po trzech latach się przegryzie.

                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              #149
                              To znaczy, że muszę wypić wcześniej - bo mi takie smakuje.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #150
                                warka 20

                                14 litrów czarnego piwa o końcowym ballingu 4° wylądowało w butelkach z dodatkiem 100 gram glukozy. Zawartość alkoholu: ok. 3,8%
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Rejkiawik (Reykjavík), Skútuvogur 1G, Malbygg
                                  Serokomlak
                                  Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
                                  Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
                                  2024-09-26, 19:28
                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 22:22
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 01:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...