Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004
Collapse
X
-
warka #24
Przed kwadransem ostudzoną brzeczkę wydałem na pożarcie drożdżom i zaraz idę spać.
Skład:- słód pilzneński - 5 kg
- słód monachijski - 1 kg
Zacieranie:- 66°C -> 60°C 45 minut
- 70 - 72°C 25 minut, do negatywnej próby jodowej
- 76°C i do filtracji
Chmielenie:- 0' -> 60' - Herkules szyszki (15% AA) - 30 g
- 30' -> 60' - Marynka szyszki (7% AA) - 30 g
- 55' -> 60' - Lubelski szyszki (2,6% AA) - 50 g
Ok. 24 litry 14,5°Blg - celowałem w 13-14°, ale już nie będę rozcieńczał.
Gęstwa drożdżowa z poprzedniej warki (Danstary).browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyZacieranie:- 66°C -> 60°C 45 minut
- 70 - 72°C 25 minut, do negatywnej próby jodowej
- 76°C i do filtracji
U mnie, pozostawiając zacier na 60 min. w temp. 63-60 st. C jest "po ptokach". Podgrzewam więc do 78 st. C i zostawiam do ułożenia sie warstwy filtracyjnej (z tym, ze nie musze niczego przelewać, bo mój kociołek ma wbudowany filtrator).
Comment
-
warka #23
J-23 schowało się w butelkach. Odfermentowało bardzo słabo - z 14,5° do jedynie 7,5°Blg. Ale miało sporo słodu karmelowego i było zacierane na słodko, więc się nie martwię.
Gorzej, że #24 zacierane na wytrawnie i fermentujące na tych samych drożdżach zjechało jak dotąd jedynie do 6,5°...
Te Danstary były już przeterminowane prawie pół roku, ale przechowywane w lodówce po wsypaniu do startera ruszyły jak burza, więc dawałem je bez obaw. Może jednak ich słabość objawiła się właśnie takim szybkim zakończeniem fermentacji?browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
-
warka #24
New Year's Hope poszło do butelek przy ballingu 6° - co daje ok. 4,6% alkoholu. Jestem zawiedziony stopniem odfermentowania, ale w smaku słodycz jest przykryta chmielową goryczką. Będzie dobre.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
-
Mikrobrowar piwoholiczny - reaktywacja
Wczoraj nawarzyłem piwo "wyborcze" - warząc zupełnie nie wiedziałem, co ostatecznie zrobię. A wyszło tak:
Skład:- słód pilzneński - 4 kg
- słód monachijski - 1,5 kg
Zacieranie:- 64°C - 15'
- 72° -> 68°C - 45'
- podgrzanie do 75°C i -> filtracja
Chmielenie:- 0' -> 60' - Magnum szyszki '2005 - 30 g
- 30' -> 60' - "Wesoła" Marynka szyszki '2007 - 30 g - DZIĘKI!
- 55' -> 60' - jw. - 40 g
22 litry brzeczki 13°Blg zadałem dziś drożdżami Danstar Nottingham '2005.[/QUOTE]browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
warka #26
Zasyp:- słód pilzneński - 2,5 kg
- słód monachijski - 2,5 kg
- słód karmelowy jasny strzegomski - 0,3 kg
- słód Specjal B - 0,15 kg
- płatki owsiane górskie - 0,5 kg
- słód palony żywiecki (do filtracji) - 0,1 kg
Zacieranie:- 72°C -> 60°C - 1h 45'
- podgrzanie do 75°C i -> filtracja
Chmielenie:- 0' -> 60' - Magnum szyszki '2005 - 20 g
- 52' -> 60' - Lubelski szyszki - 50 g
21 litry brzeczki ok. 16°Blg wlałem do fermentora po poprzedniej warce (która wczoraj poszła na cichą przy 5°Blg). Fermentacja ruszyła błyskawicznie.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
warka #27
Warka #25 pianę ma piękną, ale jest mętna. Chmiel czuć bardzo wyraźnie.
#26 jest klarowna, ale piana w pierwszej próbce była mizerna. Odfermentowała ona bardzo marnie, zaledwie do 7 albo 8°... (już nie pamiętam)
Dziś kolejne warzenie:
Zasyp:- słód pilzneński - 4 kg
- słód monachijski - 1 kg
Zacieranie:- 62°C - 30'
- 70°C - 30'
Chmielenie:- 0' -> 65' - Magnum szyszki '2005 - 20 g
- 30' -> 65' - Marynka szyszki '2006 - 20 g
- 58' -> 65' - Lubelski szyszki '2006 - 30 g
24 litry brzeczki 13°Blg zadałem gęstwą Wyeast 1007 German Ale pochodzącą od Marusi, a zebraną u mnie w piwnicy z warki #9 Latającego Browaru "Lesia".Last edited by jerzy; 2007-12-08, 21:06.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
Dziś już dwa razy sprzątałem podłogę w kuchni, bo mi drożdże postanowiły wyjść na spacer.
Niby niemieckie - powinny być bardziej zdyscyplinowanebrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Comment
-
-
Potrzebują więcej LebensraumSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment