Mikrobrowar piwoholiczny ruszył 29.02.2004

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    warka #16

    Jeszcze nigdy tak nie zamieszałem z warzeniem...
    Zasyp początkowy:
    • słód pilzneński - 3 kg
    • słód monachijski - 2 kg
    • słód karmelowy jasny - 0,5 kg
    • słód palony (żywiecki) - 0,05 kg


    Zacieranie:

    Zaczęło się od 45 minut w 62°C, potem zacząłem podgrzewać... podgrzewać... podgrzewać... i tak dogrzałem do jakichś 90°C. Szybko schłodziłem zimną wodą do 72°C i potrzymałem jeszcze 20 minut.
    Nie wiem czy udało mi się rozłożyć całą skrobię, czy też zabiłem amylazy. Próba jodowa była niepewna z uwagi na ciemny kolor brzeczki.
    W trakcie filtracji wpadłem na pomysł powtórnego zatarcia tej brzeczki. Dośrutowałem 1 kg słodu pilzneńskiego i heja! 45 minut w 70°C.


    Chmielenie:
    • Marynka z plantacji MJP (dzięki!) - 40 g przez godzinę
    • odrobina granulatu Chinok Pellets 13,2% AA - prezent od Chrisa (dzięki!) - również przez godzinę
    • znów Marynka (braki aromatu w domu) - 30 g przez 10'


    Całość (15°Blg) podzieliłem na dwie części i zadałem drożdżami Wyeast 1007 German Ale - otrzymane od Krzysia za pośrednictwem Marcina_wc (dzięki x2!) oraz Safale z warki #15.

    Piwo z uwagi na dzisiejszą datę nazwę "Wojna Domowa" (nawet jeśli skwaśnieje).
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      Zapomniałem dodać, że nie pomyślałem wcześniej o zamówieniu słodu wiedeńskiego i/lub carared - aby "Wojna Domowa" była czerwona. Jak krew. :-/
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
        Dośrutowałem 1 kg słodu pilzneńskiego
        A gdzie mój wkład

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
          Zapomniałem dodać, że nie pomyślałem wcześniej o zamówieniu słodu wiedeńskiego i/lub carared - aby "Wojna Domowa" była czerwona. Jak krew. :-/
          Eee, nie dałyby rady Piwo z samego wiedeńskiego wyszło mi jasnobursztynowe, a carared potrzebowałem w ilości 1/4 zasypu żeby inne piwo wyszło ledwie czerwonawe.

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            A gdzie mój wkład
            Aaa, sorry - w podjęciu decyzji o "docieraniu" asystował mi Marcin_wc, a potem ochoczo zabrał się za kręcenie korbą śrutownika.
            Który to będzie "dzięks" przy tym piwie?
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              Część na Safalach już zakończyła fermentację, choć po napowietrzeniu dziś może jeszcze ruszą - na razie zeszło tylko do 7.
              German Ale wciąż pracują - piana jest wysoka.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                warka 16 E (SafalE)

                Połowa "Wojny domowej" wylądowała dziś w butelkach. Balling końcowy: 5°. Smak i zapach baaaardzo obiecujące.

                Druga część, na wolniej fermentujących Wyeastach, poczeka do przyszłego roku - chociaż nie jestem pewnien czy coś z nich będzie, gdyż z fermentora jedzie trochę kiszonymi ogórkami.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy

                  Druga część, na wolniej fermentujących Wyeastach, poczeka do przyszłego roku - chociaż nie jestem pewnien czy coś z nich będzie, gdyż z fermentora jedzie trochę kiszonymi ogórkami.
                  To będzie dobre na kaca

                  Mi też tak z fermentora waliło ale w smaku jak dobre piwo.

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    Słyszałem właśnie o kilku takich przypadkach, więc nie tracę nadziei.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      warka 16 T (Wyeast German ALT)

                      Druga część "Wojny domowej" też już jest zabutelkowana, końcowe Blg również 5°.
                      Smak ciekawy, zapach po "przewentylowaniu" fermentora poprawił się.

                      W obu przypadkach do refermentacji użyłem po 8 do 8,5 gram glukozy na litr piwa.
                      Last edited by jerzy; 2006-01-07, 20:11.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        warka 17

                        Bardzo podobna do poprzedniej warki, pierwowzoru piwa konkursowego.

                        Skład:
                        • słód pilzneński - 2900
                        • słód monachijski - 1250
                        • słód karmelowy jasny - 250

                        Do filtracji dodatkowo:
                        • słód karmelowy ciemny - 80
                        • słód palony żywiecki - 15


                        Zacieranie:
                        • 65°C - 45'
                        • 72°C - 20'


                        Chmielenie:
                        • Marynka z plantacji Mjp i Wesołego - 50 g na 60'
                        • Lubelski - 20 g na 10'


                        Wyszło mi 19 litrów brzeczki 13,5°Blg, dodałem pół litra wody by zejść do przepisowych 13°Blg i zadałem suchymi, uwodnionymi drożdżami Muntons Active Brewing.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          Piana pojawiła się błyskawicznie i równie błyskawicznie znikła. Wczoraj przy ballingu 7° próbowałem wznowić fermentację napowietrzając trochę brzeczkę, ale dziś przy braku piany i Blg równym 6,5° przelałem na cichą.
                          "Zielone" piwo jest bardzo mętne, mało ciemne, ale smakuje sympatycznie karmelowo.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

                            warka 18

                            Wczoraj z okazji dnia św. Patryka nawarzyłem piwo ciemne:
                            • słód pilzneński - 4000 g
                            • słód karmelowy jasny - 400 g
                            • słód karmelowy ciemny - 100 g
                            • po filatracji, trochę niezadowolony z koloru brzeczki, dodałem jeszcze 1 dużą łyżkę ekstraktu barwiącego


                            Zacieranie:
                            • 55°C - 10'
                            • 63-65°C - 20'
                            • 69-72°C - 40'


                            Chmielenie:
                            • Marynka z plantacji Wesołego - 80 g na 60'
                            • Lubelski - 40 g na 10'


                            Efekt: 19 litrów brzeczki 14°Blg, zadałem drożdżami odzyskanymi z poprzedniej warki (Muntons) - już pięknie buzują.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              Konkursowa warka 17 dopiero wylądowała w butelkach. Ale zapowiada się nieźle.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                Warka 18 jest już na cichej, zapowiada się nieźle.
                                A teraz zabrałem się za warzenie portera.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X