naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dessloch
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 127

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik

    Chmielenie :
    15 g Zateca na 60 min
    w czasie którejś z przerw - przez nieuwagę - nie zakręciłem gazu. Po kilku minutach poszedłem do kuchni , by skontrolować proces. W garze wrzało.

    [....]Porażki upatruję w zagotowanym zacierze i w kiepskiej jakości drożdżach.
    TO przy chmieleniu nie powinno się doprowadzać do wrzenia?
    Bo myślałem, że to wskazane, ba nawet tak robiłem że prawie pokrywa spadała....

    Comment

    • Tomasz_FK
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 221

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
      TO przy chmieleniu nie powinno się doprowadzać do wrzenia?
      Bo myślałem, że to wskazane, ba nawet tak robiłem że prawie pokrywa spadała....
      Jeśli "w czasie którejś z przerw", to ja rozumiem, że to było w trakcie zacierania.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Tomasz_FK; 2005-03-20, 20:22.
      Tomasz
      "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

      Comment

      • dessloch
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.05
        • 127

        #138
        wine za gapiostwo zwalam na warki nr2 i 3 i 4. Widać przedobrzyłem i wyłączyło mi się myślenie.

        SOrry za zaśmiecanie tematu

        Comment

        • naczelnik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 1884

          #139
          Odp : Warka 35

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Poprzedni lager fermentował znacznie dłużej, ale w temp. o 3 st C niższej.
          Po 3 tygodniach piwo znalazło się w butelkach. Odfermentowało do niecałych 4 blg . Obeszło się bez cichej. Teraz modlę się o powrót zimy, coby podojrzewało sobie w odpowiedniej temperaturze.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #140
            Wymodliłem niższą temperaturę, a zatem dziś kolejny lager. Drożdże z poprzedniego rzutu czekają w lodówce. Pewnie gdzieś nad ranem dostaną do szamania ciemną brzeczkę, którą przygotować mam zamiar dzisiejszej nocy, coby zobaczyć jak wygląda zmiana czasu
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #141
              Warka 36

              26 - 03 - 2005

              "Ciemniak"

              4kg słodu pilzeńskiego

              55 st. 10 min
              63 st. 35 min
              72 st. 40 min

              20 g Marynki na 60 min
              20 g Lubelskiego na 5 min

              Otrzymałem około 16-17 litrów brzeczki 13 blg.
              Ponieważ chciałem, by piwo było do wypicia pod koniec kwietnia zrezygnowałem z udziwnień i zrobiłem ciemniaka ze słodu jasnego i ekstraktu barwiącego.
              Fermentuje w 14 st. Może będzie wypijalne w/w terminie
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                #142
                Odp: Warka 36

                Wczoraj mój "Ciemniak" powędrował do beczki.
                Fermentacja stanęła przy 4 blg.

                W smaku i zapachu - bez fajerwerków, bo czego można się spodziewać po takim piwie...

                Co ciekawe - zastosowane drożdże typu lager zbierały się częściowo na pianie. Przyuważyłem to już przy poprzedniej fermentacji, a teraz się tylko upewniłem.

                Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #143
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                  (...)Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
                  Jutro mam zamiar swoje postanowienie zrealizować.
                  Warka będzie to nieduża. Drożdże rozruszane, małe butelki pozbierane, z rana trochę pośrutuję.
                  Celował będę w 20-22 blg, dlatego piwo będzie musiało swoje odstać. Zresztą i tak je ruszę dopiero, gdy mi się córeczka urodzi
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #144
                    Warka 37

                    Uruchomiłem niedawno domową warzelnię.

                    W garnku: Porter

                    Skład pojawi się później. Ogólnie: 5.5 kg 5 różnych słodów.
                    Zdążyłem już wykonać nieplanowaną dekokcję, gdyż w moim 15 l garze nie dało się sprawnie podgrzać 11 l wody zmieszanej ze słodami. Zacieram infuzyjnie, w okolicach 70 st. C.
                    Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #145
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
                      W chwilach zwątpienia pomyśl jak skandalicznie dobre piwo Ci wyjdzie - to powinno dodać sił.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #146
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                        W chwilach zwątpienia pomyśl jak skandalicznie dobre piwo Ci wyjdzie - to powinno dodać sił.
                        Nie będzie chwil zwątpienia
                        Chyba jednak szarpnę się na ciut więcej niż planowane 22 blg . Będę miał okazję do stestowania swojej silnej piwowarskiej woli.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #147
                          Pierwszy 'spust'juz w fermentorze. Za chwilę jednak trochę rozcieńczę brzeczkę, bo ma 26 blg, i jest zdecydowanie za gęsta. Przelewać ją ciężko.
                          Na gazie teraz do wygotowania drugi'spust'. Szczerze mówiąc niebardzo mi sie chce siedziec jeszcze nad tym 2h...
                          Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-05-01, 23:22.
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #148
                            Odp: Warka 37

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                            Skład pojawi się później. Ogólnie: 5.5 kg 5 różnych słodów.
                            I tak:
                            33% pilzeński
                            30% monachijski 20 EBC
                            20% monachijski 15 EBC
                            11% karmel jasny
                            6% karmel ciemny

                            Pierwszy spust, to planowany porter - 21.5 blg (ok 10 l ). Brzeczka o bardzo ciekawym smaku, koloru porterowatego

                            Z wysładzania wyszło jeszcze trochę ciemnej brzeczki 11.2 blg (ok 10 l )

                            Porter chmielony:
                            60 min - 20 g , Marynka , 10% a-k
                            30 min - 20 g , Lubelski , 4.1% a-k

                            Ciemniaczek chmielony 35 min.
                            Na początku - 15 g , Marynka , 10% a-k
                            Ostatnia minuta - 20 g , Lubelski , 4.1% a-k

                            Obie nastawy upchane w biowinowych wiaderkach w lodówce. Kiedy osiągną odpowiednią temperaturę, zapodam drożdże.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #149
                              Odp: Warka 37

                              Obie nastawy zadałem po godz. 14 gęstwą WLP800.
                              Dopiero teraz spojrzałem do lodówki - za mało miejsca w fermentorach, już zaczęły wyłazić. Po kilkudziesięciu godzinach pewnie się uspokoi, ale tego etapu już nie będę obserwował. Uciekam z domu, muszę sobie trochę pojeździć pociągami
                              Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-05-02, 22:58.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                #150
                                Odp: Warka 37

                                Zajechałem do browaru, coby zobaczyć jak moje maluchy
                                Piwka cały czas fermentują. Jak się zmienia blg ocenię , kiedy próbki osiagną odpowiednią temperaturę. W każdym razie - porterek jest boski
                                A ciemniaczek jakiś taki cienki się wydaję. Ale też jest skandalicznie dobry
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Mortimer
                                  Samiec Alfa z pierwszej warki
                                  Mortimer
                                  Nie wiem czy to tu powinno sie zamieszczac takie rzeczy ale...
                                  Na FB mozna wylicytowac podczas akcji charytatywnej SAMIEC ALFA z PIERWSZEJ WARKI !!

                                  https://www.facebook.com/piwapodwiad...15040431900992

                                  po zakonczeniu licytacji zedytuje posta aby potomni...
                                  2020-03-14, 13:49
                                • dadek
                                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • zgrredek
                                  Sześciopak Warki
                                  zgrredek
                                  Potrzebuję w pomocy w stworzeniu rekwizytu. Mam tekturowy sześciopak Warki, ale nie wiem czym go wypełnić, żeby był w miarę zgodny z prawdą historyczną. Na sześciopaku nie ma niestety wydrukowanych żadnych dodatkowych informacji. Ani z którego roku pochodzi, ani nawet czy były tam butelki...
                                  2018-05-02, 12:11
                                • dadek
                                  Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                  dadek
                                  Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                  2023-09-30, 00:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...