Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
Chmielenie :
15 g Zateca na 60 min
w czasie którejś z przerw - przez nieuwagę - nie zakręciłem gazu. Po kilku minutach poszedłem do kuchni , by skontrolować proces. W garze wrzało.
[....]Porażki upatruję w zagotowanym zacierze i w kiepskiej jakości drożdżach.
TO przy chmieleniu nie powinno się doprowadzać do wrzenia?
Bo myślałem, że to wskazane, ba nawet tak robiłem że prawie pokrywa spadała....
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
Poprzedni lager fermentował znacznie dłużej, ale w temp. o 3 st C niższej.
Po 3 tygodniach piwo znalazło się w butelkach. Odfermentowało do niecałych 4 blg . Obeszło się bez cichej. Teraz modlę się o powrót zimy, coby podojrzewało sobie w odpowiedniej temperaturze.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Wymodliłem niższą temperaturę, a zatem dziś kolejny lager. Drożdże z poprzedniego rzutu czekają w lodówce. Pewnie gdzieś nad ranem dostaną do szamania ciemną brzeczkę, którą przygotować mam zamiar dzisiejszej nocy, coby zobaczyć jak wygląda zmiana czasu
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Otrzymałem około 16-17 litrów brzeczki 13 blg.
Ponieważ chciałem, by piwo było do wypicia pod koniec kwietnia zrezygnowałem z udziwnień i zrobiłem ciemniaka ze słodu jasnego i ekstraktu barwiącego.
Fermentuje w 14 st. Może będzie wypijalne w/w terminie
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Wczoraj mój "Ciemniak" powędrował do beczki.
Fermentacja stanęła przy 4 blg.
W smaku i zapachu - bez fajerwerków, bo czego można się spodziewać po takim piwie...
Co ciekawe - zastosowane drożdże typu lager zbierały się częściowo na pianie. Przyuważyłem to już przy poprzedniej fermentacji, a teraz się tylko upewniłem.
Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
(...)Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
Jutro mam zamiar swoje postanowienie zrealizować.
Warka będzie to nieduża. Drożdże rozruszane, małe butelki pozbierane, z rana trochę pośrutuję.
Celował będę w 20-22 blg, dlatego piwo będzie musiało swoje odstać. Zresztą i tak je ruszę dopiero, gdy mi się córeczka urodzi
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Skład pojawi się później. Ogólnie: 5.5 kg 5 różnych słodów.
Zdążyłem już wykonać nieplanowaną dekokcję, gdyż w moim 15 l garze nie dało się sprawnie podgrzać 11 l wody zmieszanej ze słodami. Zacieram infuzyjnie, w okolicach 70 st. C.
Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
W chwilach zwątpienia pomyśl jak skandalicznie dobre piwo Ci wyjdzie - to powinno dodać sił.
Nie będzie chwil zwątpienia
Chyba jednak szarpnę się na ciut więcej niż planowane 22 blg . Będę miał okazję do stestowania swojej silnej piwowarskiej woli.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Pierwszy 'spust'juz w fermentorze. Za chwilę jednak trochę rozcieńczę brzeczkę, bo ma 26 blg, i jest zdecydowanie za gęsta. Przelewać ją ciężko.
Na gazie teraz do wygotowania drugi'spust'. Szczerze mówiąc niebardzo mi sie chce siedziec jeszcze nad tym 2h...
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-05-01, 23:22.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Obie nastawy zadałem po godz. 14 gęstwą WLP800.
Dopiero teraz spojrzałem do lodówki - za mało miejsca w fermentorach, już zaczęły wyłazić. Po kilkudziesięciu godzinach pewnie się uspokoi, ale tego etapu już nie będę obserwował. Uciekam z domu, muszę sobie trochę pojeździć pociągami
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-05-02, 22:58.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Zajechałem do browaru, coby zobaczyć jak moje maluchy
Piwka cały czas fermentują. Jak się zmienia blg ocenię , kiedy próbki osiagną odpowiednią temperaturę. W każdym razie - porterek jest boski
A ciemniaczek jakiś taki cienki się wydaję. Ale też jest skandalicznie dobry
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Comment