Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
naczelnik w akcji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuDałeś za dużo drożdży, stąd taka szybka fermentacja. teoretycznie jest niewskazana, bo może pogorszyć właściwości piwa.
Ale piwo dość mocne, więc należało zadbać o ich odpowiednią ilość.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: 40
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikWygląda na to, że fermentacja główna dobiega końca.
Nie przewiduję dłuższej niż tydzień fermentacji wtórnej. Max. za tydzień piwo musi wylądować w butelkach.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikNie przewiduję dłuższej niż tydzień fermentacji wtórnej. Max. za tydzień piwo musi wylądować w butelkach.
Piwo na cichej postoi najpewniej ciut więcej niż miesiąć.
Dostałem informację, że ciągle "bucha", i pianka w szyjce gąsiora stoi.
W ten weekend lub kolejny rozprawię się z nim, podczas krótkiej wizytacji jamy. Zupełnie jak w kawale o teściowej...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikPiwo na cichej postoi najpewniej ciut więcej niż miesiąć.
Piwo wylądowało w butelkach, w większości w bąkach.
Blg końcowe ok. 4.
Piękny kolor i zapach . Smakowo też będzie bomba
Kolejna warka pewnie gdzieś pod koniec roku, a zapasy topnieją...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-12-18, 20:16.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 41
Dzisiejszej nocy popełniłem kolejną warkę.
Zamysł był taki, by "wydać" lekkiego lagera, który przefermentuje względnie szybko, wyląduje w moich rzadko używanych beczkach, i zostanie skonsumowany w dniu moich urodzin.
Szczegóły zasypu i zacierania później, bo nie mam teraz tego pod ręką. Wyselowałem w 12 blg, choć początkowo nie chciałem przekroczyć 11. Z racji braku miejsca w fermentorze nie zdecydowałem sie na rozrzedzanie. I tak piwo wyjdzie z wiadra, bo jest go blisko 30 l.
Brzeczka solinie napowietrzona, schłodzona do 24 st.C została zadana rozruszaną gęstwą drożdży WLP 800. Czekam na pierwsze oznaki fermentacji i wynosze do lodówki.
Napowietrzona brzeczka:Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-12-24, 20:06.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaNiedługo w temacie "znalezione w sieci" znajdziemy zdjęcie leja w ziemi po eksplozji drożdży w fermentorze.
Zwykle robię ciut mniejsze startery, więc nie ma obawy
Oszacowanie prawie bezbłędnePopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment