No gratulacje, jak się wyśpisz to zdaj dokładną relację!!!
naczelnik w akcji
Collapse
X
-
-
Nocny maraton: warka nr 19 i 20
Uporałem się ze wszystkim. Sprzątanie kuchni zajęło mi baaardzo dużo czasu.Kuchenkę myłem chyba z 45 min.
W sumie to strasznie rozwlekło mi się to warzenie.Kiedy się zabrałem do roboty, to postanowiłem przy okazji wypalić cztery skrzynki butelek , które wejdą do obrotu.Zanim to zrobiłem, musiałem spróbować czy to , co trzymam w piwniczce na pewno sie nie psuje Jedno, drugie, trzecie...mogłem przystąpić do działania.Ponieważ strasznie się ociągałem, poprzestałem na dwóch planowych warkach : pilsik i jasne bawarskie Tego pierwszego z 4,5 kg slodu jasnego + 100g karmelu jasnego, otrzymałem 20,5 l brzeczki 12,5blg.Fermetuje sobie juz w 8 st C w przywróconym do życia Mińsku.
Drugie piwo: 22 l o 14,5 blg wylacznie z jasnego slodu w ilości 5 kg.Fermentuje w temperaturze pokojowej.
Oba piwa rozlałem do czetrech fermentorów i każde zadałem jednymi i drugimi drożdżami.Będę mógł porównać w ten sposób dokadnie te same piwa, ale fermentowane w róznych warunkach , róznymi drożdzami.
Z tego co mi sie przypomniało-drugie piwo chmieliłem aromatem na 3 raty: 20g na początek, 20g po 20 minutach , i 20 g w 50 min gotowania.Wcześniej nie stosowałem takiego chmielenia.Ciekawym efektu.
Ponadprogramowe piwko w następnym podejściu.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20
W piątek 21.05 piwo powędrowało do butelek.
Łącznie wyszło 83 flaszki 0,5l.Jeden pilsik, gdy go próbowałem coś mi "nie leżał".Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20
naczelnik napisał(a)
(...)Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.Last edited by naczelnik; 2004-06-09, 17:15.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20
naczelnik napisał(a)
(...)Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.
Tak czy siak-kolejne piwo, które powędruje do skrzyneczki, cobyśbym sobie nim umilali czas w hacjendzie w Żywcu.
Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
Być może wieczorem poddam je surowej ocenie.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Ale zostaw coś do spróbowania!
Postaram się odkopać jeszcze coś, co powinno leżakować w piwniczce.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20
naczelnik napisał(a)
Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
Być może wieczorem poddam je surowej ocenie.
Mam już trzecie piwo, które na pewno pojedzie do Żywca.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Nie przesadzaj z tym Żywcem, do Świdnicy jest bliżej ;-) Swoją drogą jakieś spotkanko piwne zaraz po sesji byłoby wskazane.
Też masz sesje?
Większe posiedzenie końcem czerwca myślę. Pasuje?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: warka 11(B)
naczelnik napisał(a)
Kolejna warka.W sumie 2,5 kg slodu: 10% k.jasny, 12% k.ciemny, 50%pilzneński, 28% monachijski...
Spiłem je szybko, bo w smaku dominują nuty kawowe. A kawa to mój ulubiony napój, zaraz po piwie.
Piana stoi bardzo długo, odczekałem 20 min, żeby nie przedzierać się przez gruby kożuch. Za mocno trochę nagazowane. Beczka 5 l, którą napełniłem tym piwem, "wyszła"w kwietniu. Pamiętam, że już wtedy piany było bardzo dużo, a smak nie różnił sie zbytnio od tego , co jest teraz.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Spotknko owszem. Czemu nie, ale dopiero końcem miesiąca. Wcześniej obowiązki
Może mordownia?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20
naczelnik napisał(a)
Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
Co do piwa- sprawdziło się już teraz. Jedzie ze mną na południe Ciekawe jakie wrażenia będą mięli inni po jego spożyciu.
W Żywcu trzeba będzie pokusić się o jednoczesny test tych piw- jednoczesne porównanie może dać ciekawszy efekt, a porównania będą chyba bardziej wiarygodne. Gwoli wyjaśnienia: piwa te same, fermentowane w różnych warunkach. Stąd tak mnie ciekawi jak jedno wypada w porównaniu z drugim.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment