naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #106
    Odp: Warka 28

    naczelnik napisał(a)
    ...Mam nadzieje, że specjał zlotowy wyjdzie przedni
    Wczoraj młode piwo powędrowało na kilka dni do niższej temperatury.
    Niestety nie jest to takie "szybkie" piwko jak myślałem. Bardziej złożony złożony smak ujawni się z pewnością za kilka tygodni. Aczkolwiek na zlot bąbelki już być powinny
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 1884

      #107
      Warka 29

      Niemalże najnowszy produkt mojego browaru

      Klasyczny pils. Buźkę aż wykręca
      Fermentowany w 8 st. C przy użyciu drożdży z jednego z niemieckich browarów.
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2004-11-17, 21:16.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #108
        naczelnik napisał(a)
        Przy okazji pomyślałem sobie, że zamieszczę jakieś zdjęcia z modnego ostatnio na forum tematu-śrutowanie.Zdjęcia jeszcze nie mam...
        Mam, w końcu mam!
        Poniżej moja maszyna. Jej widok może przyprawić niektórych o śmiech. Zapewniam jednak, że "śrutownik" po kilku modyfikacjach służy mi już od ponad roku. I świetnie sobie radzi.
        Attached Files
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 1884

          #109
          Jeszcze kilka dkg ześrutowanego przed chwilą słodu jasnego
          Attached Files
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #110
            Ten sam słód
            Attached Files
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #111
              I jeszcze jedno ujęcie
              Attached Files
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                #112
                Odp: Wędzenie słodu

                naczelnik napisał(a)
                Dziś podjąłem próbę uwędzenia słodu.
                Zmontowałem prowizoryczną "wędzarnie" i w tym momencie zadymiam już okolice
                O tym co z tego wyjdzie napiszę już niedługo.
                Poniżej otrzymany słód.
                Zdecydowanie ciemniejszy, bardziej aromatyczny od oferowanego w sprzedaży.
                Attached Files
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #113
                  Raz jeszcze, ten sam słód.
                  Wędziłem wtedy dwie partie- druga była jaśniejsza, ale w tej chwili nie wiem gdzie go schowałem przed sobą
                  Attached Files
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #114
                    I jeszcze patent na wkład filtracyjny dla tych, którzy nie chcą"marnować" wiaderek.
                    Attached Files
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #115
                      Wkład wykonany jest z... miski
                      Odpowiednio ucięty i dopasowany do wiadra, po umieszczeniu w nim 15 cm rurki szklanej z wężykiem pozwala sprawnie filtrować zacier.
                      Konieczne jest pierwsze zassanie, poźniej już idzie jak po maśle. Regulacja szybkości przepływu za pomocą zacisku na wężyk od sokownika.
                      W oczekiwaniu na testy pompka od pralki ale to za jakiś czas...
                      Attached Files
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #116
                        Pod samym browarem, na poziomie magazynu słodu, butelek, częsciowo także leżakowni ulokowana jest myjnia. Właśnie trwa pierwszy etap mycia pozyskanych tu i ówdzie flaszek - odmaczanie.
                        Attached Files
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #117
                          Odp: Odp: Wędzenie słodu

                          naczelnik napisał(a)
                          Poniżej otrzymany słód.
                          Zdecydowanie ciemniejszy, bardziej aromatyczny od oferowanego w sprzedaży.
                          Efekt wędzenia w dymie gorącym - część ziaren uległa przypaleniu. Regulujac temperaturę dymu w komorze wędzarniczej można otrzymać różne odmiany słodu wędzonego. generalnie słód wędzony powinien być jasny aromatyczny, nie przypalony, ale ta odmiana może dać ciekawe efekty smakowo - optyczne w piwie.

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #118
                            Odp: Odp: Odp: Wędzenie słodu

                            Krzysiu napisał(a)
                            generalnie słód wędzony powinien być jasny aromatyczny, nie przypalony, ale ta odmiana może dać ciekawe efekty smakowo - optyczne w piwie.
                            Ten, który wędziłem jako drugi, potraktowałem ostrożniej. Wyszedł jaśniejszy. DLa porównania spróbuję go odszukać i zamieścić zdjęcie.

                            Co do efektów - otrzymany słód przyciemnia piwo dość znacznie i nadaje mocny aromat zacierowi i gotowemu piwu. Breslauer jak wypił piwo z udziałem tego słodu, to powiedział, że czuł się jakby jadł oscypek
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8120

                              #119
                              Czy ta flaszka z Tymbarku też pójdzie na piwo?
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                #120
                                kiszot napisał(a)
                                Czy ta flaszka z Tymbarku też pójdzie na piwo?
                                Oczywiście. To świetne flaszki testowe - widać jak piwo się klaruje, a niewielka pojemność pozwala na wykonanie kilku łyków i ocenę dojrzewającego piwa.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Mortimer
                                  Samiec Alfa z pierwszej warki
                                  Mortimer
                                  Nie wiem czy to tu powinno sie zamieszczac takie rzeczy ale...
                                  Na FB mozna wylicytowac podczas akcji charytatywnej SAMIEC ALFA z PIERWSZEJ WARKI !!

                                  https://www.facebook.com/piwapodwiad...15040431900992

                                  po zakonczeniu licytacji zedytuje posta aby potomni...
                                  2020-03-14, 13:49
                                • dadek
                                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • zgrredek
                                  Sześciopak Warki
                                  zgrredek
                                  Potrzebuję w pomocy w stworzeniu rekwizytu. Mam tekturowy sześciopak Warki, ale nie wiem czym go wypełnić, żeby był w miarę zgodny z prawdą historyczną. Na sześciopaku nie ma niestety wydrukowanych żadnych dodatkowych informacji. Ani z którego roku pochodzi, ani nawet czy były tam butelki...
                                  2018-05-02, 12:11
                                • dadek
                                  Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                  dadek
                                  Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                  2023-09-30, 00:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...