Pora uzupełnić notatki...
naczelnik w akcji
Collapse
X
-
Właśnie się okazało, że nie mam możliwości usunięcia wiadomości, którą zamieściłem "testowo".
Za chwilę kolejne odcinki "z życia browaru".Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 29
Warka testowa to była...popełniona 20-09-2004.
2kg pilzeńskiego.
65 st 45 min
72 st 30 min
Chmielenie:
30g marynki na 70 min
20g Zatec na 15 min
20g granulek Zatec na 4 min
Z 11 blg zeszło do 3.
Wyszło mocno goryczkowe, bo i taki był plan.
Drożdże, choć tajemnicze, zdały egzamin na 5.Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-03-05, 21:54.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 30
Miało być pszeniczne, wyszedł stylowy kwiasiżurek.
1.5 kg pszenicznego
0.45 kg pilzeńskiego
0.5 kg monachijskiego
0.15 kg kramelowego jasnego
podgrzewanie od 40st w 10 min do
50 st - 25 min
65 st - 60 min
73 st - 30 min
Chmielenie :
15 g Zateca na 60 min
w czasie którejś z przerw - przez nieuwagę - nie zakręciłem gazu. Po kilku minutach poszedłem do kuchni , by skontrolować proces. W garze wrzało.
Brzeczka odfrementowała z 11 do 3.2 blg. Przy butelkowaniu okazało się , że ma jednak 3.5 blg. Błąd odczytu? Nie wiem. Zresztą nieważne - i tak jest niepijalne, zasadniczo.
Drożdże WLP 300, po przejściach. Porażki upatruję w zagotowanym zacierze i w kiepskiej jakości drożdżach.Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-03-05, 22:04.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 31
Coś w stylu belgijskim miało być - wyszło pozastylowe
1.5 kg pilzenskiego
0.5 kg monachijskiego
0.15 kg pszenicznego
0.225 karmelowego jasnego
45 st 10 min
50 st 30 min
67 st 70 min
Chmielenie:
25 g Marynki na 70 min
25 g Lubelskiego na 7 min
Drożdże (WLP 530 ) zjadły z 16.2 do 4 blg.
Prezentuje się to mniej więcej tak:Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-03-05, 22:13.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 32
Uwarzone ekspresowo na wydziałową imprezę k. Karpacza.
5 kg pilzeńskiego
zatarte 40/40 .
Potraktowane 60 g Marynki i 35 Lubelskiego przez 60 min.
Drożdże Danstar Windsor rozprawiały sie z 13oma blg przez tydzień, a i tak nie skończyły roboty. Fermentujące piwo poszło do beczki i tam dofermentowało. 3 dni upuszczałem mu gaz. Wyszło bardzo przeciętne.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 33
Miało być cudo wyszedł...artysta na scenę kwachową
Bez zbytniego rozpisywania się:
miało być piwo pszeniczne, zatarłem (25-12-2004)zadałem drożdże i wyjechałem na sylwestra. Po 4 tygodniach wróciłem do jamy i otworzyłem wiaderko - piękny kożuszek, i spotęgowany smród.
Kwasiżura w dobre ręcę oddamPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 34
19-02-2005
Kolejne podejście do czegoś belgijskiego.
3.2 kg pilzeńskiego
1.1 kg monachijskiego
0.2 karmelowego jasnego
52 st 25 min
63 st 30 min
72 st 25 min
15 g Marynki na 60 min
20 g Lubelskiego na 15 min
Drożdże WLP 550 rozprawiły się z 13 stopniową brzeczką.
Dziś rozlane do butelek - pólitrowych i jednej VIPowskiejPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Warka 35
4-03-2005
Rasowy, babski ciemniak.
Ma być słodki, ciut karmelowy.
1.8 kg pilzeńskiego
0.75 kg monachijskiego
0.45 kg karmelowego jasnego
ca 0.1 kg barwiącego, ekstrahowanego gorącą wodą do postaci ekstraktu
54 st 15 min
63 st 20 min
72 st 60 min
Chmielenie:
15 g Marynki na 60 min
15 g Zatec na 10 min
Otrzymałem 15 l ciemniutkiej brzeczki , 12 blg.
Zbyt mały starter(WLP 800) nie poradził sobie w ciągu 20 h w 11 st C z brzeczką. Żadnych oznak fermentacji. Przeniosłem brzeczkę w cieplejsze miejsce, napowietrzałem co 2 h . W końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Warka 35
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikW końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.
Na powierzchni niewysoka pianka, niewiele chmielin.
Temp: 11.5 st.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaPanie majster, a kiedy Porterka będziesz Pan Warzył?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Odp: Warka 35
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikW końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.
Poprzedni lager fermentował znacznie dłużej, ale w temp. o 3 st C niższej.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment