zaczalem od brewkita :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyberpooh
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.03
    • 8

    #1

    zaczalem od brewkita :)

    Witam!
    Od jakiegos tygodnia czytalem to forum i browamatora i postanowilem sprobowac
    Wczoraj wystartowalem!
    Zaczolem od brewkita Johny Bull Lager + ekstrakt slodowy 1,25kg.
    Do fermentora wlalem rozpuszczony w litrze wody ekstrakt, nastepnie zawartosc puszki Lagera + okolo 3 litrow goracej wody. Wszystko ladnie wymieszane, rozpuszczone. Uzupelnilem fermentor zimna woda do 21 litrow.
    W miedzy czasie w niewielkiej ilosci wody z cukrem wymieszalem drozdze... po ok 40 minutach ruszyly
    Tak wiec dodalem je do fermentora i zmierzylem blg: pokazalo 11 blg.
    Pomyslalem ze troche malo wiec dosypalem okolo 20dag cukru... niestety juz nie moglem zmierzyc ponownie blg poniewaz areometr wyladowal na podlodze i rozpadl sie w drobny mak
    Calosc zakonczylem okolo 23.
    Dzisiaj o 8 rano juz na powierzchni byla delikatna piana... to chyba dziala
    Mam nadzieje ze dalej rowniez sprawnie mi pojdzie

    Mam jeszcze przy okazji pytanie, skad wziac butelki do kapslowania bo raczej mi zabraknie

    Pozdrawiam wszystkich !
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: zaczalem od brewkita

    cyberpooh napisał(a)
    Do fermentora wlalem rozpuszczony w litrze wody ekstrakt, nastepnie zawartosc puszki Lagera + okolo 3 litrow goracej wody. Wszystko ladnie wymieszane, rozpuszczone.
    Następnym razem pogotuj ekstrakty przez kilka minut.

    Comment

    • danoc
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.06
      • 338

      #3
      Odp: zaczalem od brewkita

      cyberpooh napisał(a)
      Mam jeszcze przy okazji pytanie, skad wziac butelki do kapslowania bo raczej mi zabraknie
      Uzupełnij profil żebyśmy wiedzieli skąd jesteś. A przy okazji witaj na Forum.
      ************************************************** ************
      Moja kolekcja: wozy konne, bociany i latarnie morskie
      www.beercoasters.glt.pl

      Masz podstawki z wozami konnymi, bocianami lub latarniami morskimi? Daj mi znać.
      ************************************************** ************

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Większość, jak mi się zdaje, startowało z uzyciem gotowców.
        Życzę powodzenia i udanego !

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          Odp: zaczalem od brewkita

          cyberpooh napisał(a)

          Mam jeszcze przy okazji pytanie, skad wziac butelki do kapslowania bo raczej mi zabraknie

          Pozdrawiam wszystkich !
          Pić, duuuuużo pić

          Witaj wsród domowych piwowarów.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • cyberpooh
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.03
            • 8

            #6
            Piana na piwku w piatek rano
            Attached Files

            Comment

            • cyberpooh
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.03
              • 8

              #7
              a tu piana dzisiaj(poniedzialek) rano
              Attached Files

              Comment

              • cyberpooh
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.03
                • 8

                #8
                witam
                od dwoch dni nowy areometr wskazuje 4blg, zastanawiam sie czy nadal czekac czy juz zlewac?
                na piwie jest jeszcze delikatna piana w kilku miejscach, nie widze zeby szly babelki z dolu ale slychac jak piana peka.
                czekac jeszcze ?
                pozdrawiam

                Comment

                • mirkap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 75

                  #9
                  najlepiej to zlej do balona na cichą fermentację. jeśli cierpliwości ci brak to do balona zlej część (ale tak aby cały był wypełniony), a resztę butelkuj. jak masz mało butelek, i kasy też, to możesz użyć 1,5 l PETy po mineralce. poczytaj artykuły o sprzęcie i warzeniu (w dziale artykuły), będziesz wiedział więcej.

                  Comment

                  • cyberpooh
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.03
                    • 8

                    #10
                    wczoraj zakapslowalem 10 butelek !
                    ale to jest fajna zabawa... podoba mi sie !
                    reszte zlalem do drugiego fermentora, ale chyba nie bede czekac i dzis zakapsluje wszystko
                    juz mysle co dalej robic

                    Comment

                    • Ka_Dar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.03
                      • 248

                      #11
                      cyberpooh napisał(a)
                      juz mysle co dalej robic
                      Jak to co? PIWO!

                      Comment

                      • cyberpooh
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.03
                        • 8

                        #12
                        hehe, to napewno
                        tylko jakie teraz
                        moze cos ciemnego... zobaczymy

                        Comment

                        • cyberpooh
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.03
                          • 8

                          #13
                          wiec tak
                          13.03 zakapslowalem reszte butelek

                          Comment

                          • cyberpooh
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.03
                            • 8

                            #14
                            wiec tak
                            13.03 zakapslowalem reszte butelek
                            ale nie moglem sie powstrzymac i dzis otworzylem jedna z butelek z kapslowania z 11.
                            otwieralem ostroznie i mialem racje
                            piwko zaraz zaczelo uciekac z butelki, nie gwaltownie ale zaczela piana wychodzic.
                            po nalaniu utrzymywala sie przez dluzszy czas
                            jest bardzo przyjemnie nagazowane, w sam raz.
                            smak lekko goryczkowy, ale to juz jest napewno dobre piwko, wlasnie je popijam
                            zapach troche slodkawy, wydaje mi sie ze jeszcze minimalnie czuc drozdze.
                            nastepna butelke otwieram w ten weekend

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Grbuy
                              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                              Grbuy
                              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                              2023-11-30, 20:57
                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • dadek
                              Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                              dadek
                              Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                              2022-04-08, 01:05
                            • dadek
                              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                              dadek
                              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                              2023-12-05, 00:56
                            • Serokomlak
                              Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                              Serokomlak
                              Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                              2024-10-27, 00:16
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...