Witam!
Od jakiegos tygodnia czytalem to forum i browamatora i postanowilem sprobowac
Wczoraj wystartowalem!
Zaczolem od brewkita Johny Bull Lager + ekstrakt slodowy 1,25kg.
Do fermentora wlalem rozpuszczony w litrze wody ekstrakt, nastepnie zawartosc puszki Lagera + okolo 3 litrow goracej wody. Wszystko ladnie wymieszane, rozpuszczone. Uzupelnilem fermentor zimna woda do 21 litrow.
W miedzy czasie w niewielkiej ilosci wody z cukrem wymieszalem drozdze... po ok 40 minutach ruszyly
Tak wiec dodalem je do fermentora i zmierzylem blg: pokazalo 11 blg.
Pomyslalem ze troche malo wiec dosypalem okolo 20dag cukru... niestety juz nie moglem zmierzyc ponownie blg poniewaz areometr wyladowal na podlodze i rozpadl sie w drobny mak
Calosc zakonczylem okolo 23.
Dzisiaj o 8 rano juz na powierzchni byla delikatna piana... to chyba dziala
Mam nadzieje ze dalej rowniez sprawnie mi pojdzie
Mam jeszcze przy okazji pytanie, skad wziac butelki do kapslowania bo raczej mi zabraknie
Pozdrawiam wszystkich !
Od jakiegos tygodnia czytalem to forum i browamatora i postanowilem sprobowac
Wczoraj wystartowalem!
Zaczolem od brewkita Johny Bull Lager + ekstrakt slodowy 1,25kg.
Do fermentora wlalem rozpuszczony w litrze wody ekstrakt, nastepnie zawartosc puszki Lagera + okolo 3 litrow goracej wody. Wszystko ladnie wymieszane, rozpuszczone. Uzupelnilem fermentor zimna woda do 21 litrow.
W miedzy czasie w niewielkiej ilosci wody z cukrem wymieszalem drozdze... po ok 40 minutach ruszyly
Tak wiec dodalem je do fermentora i zmierzylem blg: pokazalo 11 blg.
Pomyslalem ze troche malo wiec dosypalem okolo 20dag cukru... niestety juz nie moglem zmierzyc ponownie blg poniewaz areometr wyladowal na podlodze i rozpadl sie w drobny mak
Calosc zakonczylem okolo 23.
Dzisiaj o 8 rano juz na powierzchni byla delikatna piana... to chyba dziala
Mam nadzieje ze dalej rowniez sprawnie mi pojdzie
Mam jeszcze przy okazji pytanie, skad wziac butelki do kapslowania bo raczej mi zabraknie
Pozdrawiam wszystkich !
Comment