Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Borysowy Browar warzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBywaja takie odpowiedzi, często od ludzi, którzy całą swoja wiedzę czerpią z internetu i wydaje im się, że jest to wyrocznia równa Pismu Świętemu i przepowiedniom Nostradamusa.
Przykre, ale prawdziwe.
Comment
-
-
Zaległości
Zaniedbałem sie mocno w odświeżaniu mojego temaciku.
Na początek wrażenia z opisanych już warek.
Warka 19 - vienna lager. Totalna klapa. Niby nie jest zepsute - ani kwaśne ani spleśniałe. Wychodzi, że to wina drozdży. Może były zbyt wysokie wahania temperatur, bo piwo jest zupełnie niesmaczne.
Warka 20 - klon Boshops Finger'a. Nie powiem, żebym mógł to piwo tak faktycznie określić. Niemniej jednak wyszedł nadzwyczaj smaczny strong bitter.
Warka 21 - porter bałtycki. Nosi w smaku wszelkie znamiona gatunku. Do tego gęsta i trwała piana. Nieco za mało odfermentowany, ale słodycz dobrze łączy się z goryczą słodów palonych. Wymaga faktycznie długiego leżakowania, bo zapach jest jeszcze za ostry.
Comment
-
-
Warka 23
Kolejne wariacja stylu ale. Gdybym miał odpowiednie drożdże i niższą temperarturę fermentacji, byłby to pewnie alt. Zasyp:
Pilzneński - 2 kg
Monachijski I - 1 kg
Monachijski II - 1 kg
Pszeniczny jasny - 0,5 kg
Carared - 0,3 kg
Carafa II - 0,1 kg
Zacierałem godzinę w 66-64 st C
Chmielenie:
Marynka (11,1%) - 20 g, 60 min
Lubelski (3,5%) - 20 g, 60 min
Lubelski (3,5%) - 20 g, 15 min
Mech irlandzki
Uzyskałem 23 litry, 13,5 Blg. Drożdże Safale
Comment
-
-
Warka 24 - Hefeweissbier "Słomiany Wdowiec"
Ponieważ w szafce zalegały mi ekstrakty, a czas płynie nieubłaganie, to postanowiłem wykorzystać je nim spęcznieją i wybuchną
John Bull Wheat 1,6 kg
BA Pszeniczny 0,5 kg
BA jasny 1,8 kg
35 g chmiel Lubelski (3,5%) - 60 min
Drożdże Wyeast 3068
Gęstość początkowa 12 Blg (22 litry)
Comment
-
-
Warka 25, Urodzinowe Wędzone
Urodziny mojej drugiej połowy chciałem uczcić czymś specjalnym. Oboje uwielbiamy Aecht Schenkerla Rauchbier, więc porwałem się na Rauchbier'a.
Pilzneński 2,2 kg
Wędzony 2 kg
Monachijski II 1 kg
Zacieranie 30 min w 65 st C i 30 min w 72.
Chmielenie Marynka (11,1%) - 20 g 90 min
Jak zwykle łyżeczka mchu irlandzkiego.
22 litry brzeczki 13,5 Blg, chłodzone do 14 st C zadałem dwoma saszetkami Saflagerów i zaniosłem do piwnicy z temeraturą 8-9 st C. Fermenacja trwała ponad 2 tygodnie (!). Teraz dojrzewa w balonie. Niestety w piwniczce zrobiło się cieplej 12-14 st C. Przelewając na cichą spróbowałem piwka. Było całkiem dobrze nagazowane, smaczne, tylko niestety ten smak wędzony gdzieś zniknął. Nastepny Rauchbier będzie zawierał co najmniej 4 kg wędzonego.Last edited by Borysko; 2005-05-08, 12:40.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoWarka 19 - vienna lager. Totalna klapa. Niby nie jest zepsute - ani kwaśne ani spleśniałe. Wychodzi, że to wina drozdży. Może były zbyt wysokie wahania temperatur, bo piwo jest zupełnie niesmaczne.
Comment
-
-
Warka 26, Pilzner
Postanowiłem wziąć byka za rogi i popróbować sił w produkcji pilznera. W piwnicy na działce mam ciągle ok 10-14 st C, więc jest szansa na w miarę czystą dolna fermentację.
Zasyp:
Pilzneński Premium 4 kg
Monachijski I 0,5 kg
Carapils 0,25 kg
Zakwaszający 0,1 kg
Zacieranie:
60 st C 20 min
64 st C 20 min
72 st C 30 min
75 st C 5 min
Gotowanie 90 minut
Chmielenie:
Marynka 11,1% - 75 min
Lubelski (3,5%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 20 min
Lubelski (3,5%) - 10 min
Saaz (2,6) - 0 min
22 litry 13 Blg o temperaturze 13 st C wlane do fermentora po poprzednim lagerze (oczywiście uprzednio wylałem z niego całe poprzednie piwo, zostawiając drozdże). Fermentacja w temperaturze 12-14 st C, niestety mniej nie mogę już osiągnąć. Fermentacja ruszyła na całego po 8 godzinach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoChmielenie:
Marynka (11,1%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 75 min
Lubelski (3,5%) - 20 min
Lubelski (3,5%) - 10 min
Saaz (2,6%) - 0 min
20g, 20g ,15 g, 15g, 15g
Comment
-
-
Warka 26, Pilzner
Mój pilznerek pofermentował sobie 2 tygodnie w temperaturze 10-11 st C (pogoda okazała się jednak łaskawa) i zszedł do 3 Blg. Uznałem, że pora do balona i na jakieś 3-4 tygodnie znowu do piwnicy. Ponieważ nie wszystko się w balonie zmieściło, zostałem ze szklanicą zielonego piwa w ręku. Kolor jasny, pianka bielutka, nagazowanie całkiem-całkiem (!). Biorąc pod uwagę, że smaki się jeszcze ułożą, zapowiada się całkiem przyjemnie. Jeśli chodzi o proporcje goryczy i słodowości, spodziewam się czegoś w stylu Munich Helles (aromaty chmielowe gdzieś się pochował - może "wyjdą" później), może będzie to kopia Książęcego z Lwówka
Comment
-
-
Warka 25, Warka 26
Wczoraj zakończyłem cichą fermentacje warki 25 i 26. Warka 25 - Urodzinowe Wędzone, to mój rekord trwania cichej - ponad 5 tygodni w balonie. Zeszło z 13,5 do niecałych 4 Blg. W smaku wreszcie uwidoczniła się (i to w sposób zdecydowany) wędzoność. Zapowiada się na prawdę dobre piwo, choć czeka je jeszcze przynajmniej miesięczne leżakowanie do pierwszych degustacji.
Warka 26 dofermentowywała w spokoju 3 tygodnie i zatrzymała się ostatecznie na 3 Blg. Smakuje dobrze i coraz bardziej kojarzy mi się ze smakiem Książecego z Lwówka. Ma co prawda nieco więcej goryczki, ale ta na pewno nieco obniży sie po okresie leżakowania.
Od pogody dostałem prezent w postaci stosunkowo niskich temperatur, w piwniczce mam 12 st. C. Po dwóch tygodniach przeniosę część butelek do lodówki, gdzie będą leżakować w najniższej temperaturze jaką uda mi się z tego Mińska wydusić
Pozostaje mi teraz CZEKAĆ.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoryskoPo dwóch tygodniach przeniosę część butelek do lodówki, gdzie będą leżakować w najniższej temperaturze jaką uda mi się z tego Mińska wydusić
Pozostaje mi teraz CZEKAĆ.
Comment
-
Comment