Warka 27, Dry Stout
Ładnie się porobiło. Mój warzelny temat już się pajęczynami pokrył. Trochę tu odkurzę i odświeżę.
A okazja ku temu to pierwsze piwo uwarzone w nowym sezonie - tym razem podejście do stouta, w wersji zdecydowanie tradycyjnej - wytrawnej.
Zasyp:
pale 3,6 kg
jęczmień palony 0,3 kg
Crafa II 0,2 kg
zakwaszający 0,1 kg
carapils 0,1 kg
płatki jęczmienne 0,2 kg
Całość jasnych słodów zatarłem 20 min w 63 st C i 40 min w 68 st C. Potem dodałem słody ciemne i podgrzałem na 5 minut do 74 st C.
Chmielenie:
20 g Marynki (11%) - 60 min
30 g Lubelskiego (4,2%) - 60 min
Ostatecznie na pastwę Safale US-56 wydałem 22 litry 11,5 Blg. Po 12 godzinach fermentacja już się toczyła. Drożdżyki są typowymi przedstawicielami rasy górnej i pchają się na powierzchnię brzeczki.
Ładnie się porobiło. Mój warzelny temat już się pajęczynami pokrył. Trochę tu odkurzę i odświeżę.
A okazja ku temu to pierwsze piwo uwarzone w nowym sezonie - tym razem podejście do stouta, w wersji zdecydowanie tradycyjnej - wytrawnej.
Zasyp:
pale 3,6 kg
jęczmień palony 0,3 kg
Crafa II 0,2 kg
zakwaszający 0,1 kg
carapils 0,1 kg
płatki jęczmienne 0,2 kg
Całość jasnych słodów zatarłem 20 min w 63 st C i 40 min w 68 st C. Potem dodałem słody ciemne i podgrzałem na 5 minut do 74 st C.
Chmielenie:
20 g Marynki (11%) - 60 min
30 g Lubelskiego (4,2%) - 60 min
Ostatecznie na pastwę Safale US-56 wydałem 22 litry 11,5 Blg. Po 12 godzinach fermentacja już się toczyła. Drożdżyki są typowymi przedstawicielami rasy górnej i pchają się na powierzchnię brzeczki.
Comment