Nigdy więcej dekantacji!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Nigdy więcej dekantacji!

    Warka 22 - kanał
    No nie, trafiło pod kapsel bo się nie godzi od razu wylewać.
    Ale nigdy już więcej nie będę oszczędzał na drożdżach. Nie tędy droga.
    Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła? Nie będę już sprawdzał.
    Smakiem przypomina mi rewelację Krzysia ze spotkania u Pjenknika.
    A może zachować na jakieś spotkanie ?
    Od dziś tylko świeże drożdże i w ilościach conajmniej odpowiednich.
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Oczywiście miało być i w tytule i w treści repasacji .
    Kończę filtrację po chmieleniu, padam na nos - to przez zmęczenie.
    Jak ta warka wyjdzie tak jak piszę to będzie się nadawała w kanał.
    No ale tytuł atrakcyjny , przyciąga uwagę.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Odp: Nigdy więcej dekantacji!

      slado napisał(a)
      Warka 22 - kanał

      Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła?
      Moja jedyna warka, która skwaśniała była akurat na świeżych drożdżach.
      Natomiast wielokrotnie używałem drożdże z odzysku i to po 3-4 razy.
      Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

        mapajak napisał(a)
        --ciach--
        Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".
        No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg .
        Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Odp: Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

          slado napisał(a)
          No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg .
          Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak
          Drożdże odzyskuję po cichej fermentacji. Po delikatnym zlaniu piwa zostawiam około 1/4 litra w balonie. W tej resztce rozpuszczam osad drożdżowy poprzez zamieszanie balonem i przelewam do wyparzonej butelki po piwie, przykrywam folią i przechowuję w lodówce. Staram się użyć te drożdże w ciągu dwóch tygodni, gdy mi się nie uda to wyrzucam. Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem.

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #6
            Odp: Odp: Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

            mapajak napisał(a)
            Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem.
            \


            Podobno dobrze przemyć je też 3% r-rem kwasu solnego/fosforowego - zabicie dzikich i bakterii.
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Dłużej przechowuje się właśnie w młodym piwie. Browary przemywają drożdże do powtórnego użytku kilkakrotnie twardą wodą. Nie powinny jednak stać dłużej niż dwa tygodnie w odpowiednich urzadzeniach. Często podaje się drożdże bezpośrednio z fermentora do kolejnej warki.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Javox
                Warka, Zamkowe
                Javox
                Kod 'W' - Warka

                Zawartość alko 5.6%

                Piana - trochę na początku potem nic.
                Lacing - nic.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasne złoto.
                Aromat - zbożowość.
                Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

                Do kotleta ...
                2024-08-19, 10:29
              • dadek
                Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                dadek
                O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                2021-10-28, 02:02
              • Javox
                Warka, Warka Export
                Javox
                Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

                Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasne złoto.
                Aromat...
                2023-03-24, 14:42
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...