Nigdy więcej dekantacji!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    Nigdy więcej dekantacji!

    Warka 22 - kanał
    No nie, trafiło pod kapsel bo się nie godzi od razu wylewać.
    Ale nigdy już więcej nie będę oszczędzał na drożdżach. Nie tędy droga.
    Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła? Nie będę już sprawdzał.
    Smakiem przypomina mi rewelację Krzysia ze spotkania u Pjenknika.
    A może zachować na jakieś spotkanie ?
    Od dziś tylko świeże drożdże i w ilościach conajmniej odpowiednich.
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Oczywiście miało być i w tytule i w treści repasacji .
    Kończę filtrację po chmieleniu, padam na nos - to przez zmęczenie.
    Jak ta warka wyjdzie tak jak piszę to będzie się nadawała w kanał.
    No ale tytuł atrakcyjny , przyciąga uwagę.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Odp: Nigdy więcej dekantacji!

      slado napisał(a)
      Warka 22 - kanał

      Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła?
      Moja jedyna warka, która skwaśniała była akurat na świeżych drożdżach.
      Natomiast wielokrotnie używałem drożdże z odzysku i to po 3-4 razy.
      Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

        mapajak napisał(a)
        --ciach--
        Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".
        No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg .
        Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Odp: Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

          slado napisał(a)
          No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg .
          Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak
          Drożdże odzyskuję po cichej fermentacji. Po delikatnym zlaniu piwa zostawiam około 1/4 litra w balonie. W tej resztce rozpuszczam osad drożdżowy poprzez zamieszanie balonem i przelewam do wyparzonej butelki po piwie, przykrywam folią i przechowuję w lodówce. Staram się użyć te drożdże w ciągu dwóch tygodni, gdy mi się nie uda to wyrzucam. Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem.

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #6
            Odp: Odp: Odp: Odp: Nigdy więcej dekantacji!

            mapajak napisał(a)
            Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem.
            \


            Podobno dobrze przemyć je też 3% r-rem kwasu solnego/fosforowego - zabicie dzikich i bakterii.
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Dłużej przechowuje się właśnie w młodym piwie. Browary przemywają drożdże do powtórnego użytku kilkakrotnie twardą wodą. Nie powinny jednak stać dłużej niż dwa tygodnie w odpowiednich urzadzeniach. Często podaje się drożdże bezpośrednio z fermentora do kolejnej warki.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X