Witam wszystkich po dosc dlugiej nieobecnosci.
Nawazylismy nowego piwka, z zapasow ktore mielismy z Borwamatora jeszcze. Brew-kit jasne pelne + drozdze co w standardzie (Coopers, australijskie podobno do fermentacji gornej i dolnej) + 20 litrow wody (uzylismy z 5 l baniakow, nie wiem czy nie za mocno zmineralizowana ~600mg skl mineralnych/1 litr) + 1 kG cukru.
Wstawilismy do piwkicznki tam gdzie ostatnio, ale nie pomyslelismy ze troche sie tam ochlodzilo - 14 stopni. Postalo tak 24h i przestawilismy do ok. 20 stopni i zamieszalismy. Jednak piwko nie wykazuje zadnej wspolpracy w kwestii fermentacji. Aha, nastawilismy w sobote.
PS. Blg zmierzony dopiero teraz (zapomnielismy przy wlaniu) wynosi OG 1045
Dziki za pomoc
Nawazylismy nowego piwka, z zapasow ktore mielismy z Borwamatora jeszcze. Brew-kit jasne pelne + drozdze co w standardzie (Coopers, australijskie podobno do fermentacji gornej i dolnej) + 20 litrow wody (uzylismy z 5 l baniakow, nie wiem czy nie za mocno zmineralizowana ~600mg skl mineralnych/1 litr) + 1 kG cukru.
Wstawilismy do piwkicznki tam gdzie ostatnio, ale nie pomyslelismy ze troche sie tam ochlodzilo - 14 stopni. Postalo tak 24h i przestawilismy do ok. 20 stopni i zamieszalismy. Jednak piwko nie wykazuje zadnej wspolpracy w kwestii fermentacji. Aha, nastawilismy w sobote.
PS. Blg zmierzony dopiero teraz (zapomnielismy przy wlaniu) wynosi OG 1045
Dziki za pomoc
Comment