Wykorzystam nieudaną warkę do...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    Wykorzystam nieudaną warkę do...

    Niestety jedna z moich warek wyszła o zabójczym ciężkim smaku spowodowanym "lekko" przesadzoną ilością słodu karmelowego ciemnego( 1,5 kg ). Stoi już ponad 4 miesiące i chyba nic z niej nie będzie, chyba że...
    No właśnie ! Postanowiłem zatrzeć w niedzielę ze 3 kg słodu monachijskiego tak jakbym robił warkę 10-litrową, a do gotowania brzeczki doleję 20 butelek "zabójczo ciężkiego". Odrobinę to wszystko nachmielę, przegotuję przez 1,5 godz (niech alkohol wyleci, żeby nie przeszkadzał w pracy drożdżom) i przefermentuję to wszystko drożdżami WL 550.
    I poczekam na efekt kolejne 3 miesiące
    Grodziski Browar Domowy
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19270

    #2
    ciekawe, z chęcią spóbuję efektu...

    Comment

    Przetwarzanie...
    X