Piwo typu Hoegaarten

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    Piwo typu Hoegaarten

    Czy ktoś warzył już pszeniczniaka a'la Hoegaarten (chyba dobrze napisałem ), tzn. ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszenicznych (niesłodowanych) i owsianych (j.w.)? Chciałbym coś takiego wypróbować, więc chętnie posłucham cudzych doświadczeń. I co z dodatkiem kolendry i skórek pomarańczowych? Kiedy dodać i w jakiej formie? Liczę na odzew!
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

    #2
    Kluczem do sukcesu mogą być drożdże typu 'Witbier' - kupione jako płynne we fiolce lub odzyskane z butelki Hoegaardena.

    Comment

    • mirekkk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 101

      #3
      Warzyłem dość ostatnio takie piwo w/g receptury Wit Bier mapajaka na drożdżach odzyskanych z gotowca BA pszenicznego.
      Wyszło lekkie (Blg 10.5), jasne o nucie goździkowej jak w pszeniczniakach, kwaskowe w smaku i musujące. Jest to rzeczywiście - jak zaleca autor - piwo na letnie upały.

      Jedyna różnica jaką wprowadziłem w stosunku do receptury to zwiększyłem ilość chmielu (dodałem 10g Lubelskiego na 15').

      Pozdrawiam,
      Mirek
      Pozdrawiam,
      Mirek

      Comment

      Przetwarzanie...
      X