Czy ktoś warzył już pszeniczniaka a'la Hoegaarten (chyba dobrze napisałem ), tzn. ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszenicznych (niesłodowanych) i owsianych (j.w.)? Chciałbym coś takiego wypróbować, więc chętnie posłucham cudzych doświadczeń. I co z dodatkiem kolendry i skórek pomarańczowych? Kiedy dodać i w jakiej formie? Liczę na odzew!
Piwo typu Hoegaarten
Collapse
X
-
Warzyłem dość ostatnio takie piwo w/g receptury Wit Bier mapajaka na drożdżach odzyskanych z gotowca BA pszenicznego.
Wyszło lekkie (Blg 10.5), jasne o nucie goździkowej jak w pszeniczniakach, kwaskowe w smaku i musujące. Jest to rzeczywiście - jak zaleca autor - piwo na letnie upały.
Jedyna różnica jaką wprowadziłem w stosunku do receptury to zwiększyłem ilość chmielu (dodałem 10g Lubelskiego na 15').
Pozdrawiam,
MirekPozdrawiam,
Mirek
Comment
-
Comment