Warka 4, Piwo Zastępcze
Po bardzo długim czasie, w którym umieściliśmy tu wiele jałowych i niewiele wnoszących treści, nadeszła wreszcie pora na opublikowanie posta merytorycznego.
Albowiem wczoraj, 14.V, nastąpiła reaktywacja działalności Browaru Szlacheckiego w Warszawie. W porównaniu do poprzedniej warki, nastąpiły takie oto zmiany:
1. zmiana technologii
2. otwarcie Zakładu nr 3 w Piasecznie.
Korzystając ze wsparcia Browaru Zza Żelaznej Bramy (sprzętem, surowcem, dobrym słowem i gotowością odpowiadania na trudne pytania), zaplanowaliśmy sobie warkę w typie klasztornym. Niestety, na skutek nieszczęśliwego splotu okoliczności (surowce nie dotarły
) cały plan wziął w łeb... Aby nie gasić entuzjazmu naszej załogi, zdecydowaliśmy się uwarzyć z tego, co było pod ręką, piwo typu fantazyjnego pod nazwą "Piwo Zastępcze":
Zasyp:
3700 g słodu pilzeńskiego
400 g słodu karmelowego ciemnego
250 g słodu wędzonego
100 g płatków owsianych "błyskawicznych"
Zacieranie:
18 l wody z kranu, temp 66°C
I przerwa 30 min, 65-62°C
II przerwa 20 min, 72-70°C, próba jodowa negatywna
koniec zacierania w 79°C
Filtracja trwała aż 3 godziny (
), wysłodziliśmy 5 l wody o temp. 79°C
Brzeczkę o gęstości 14°Blg gotowaliśmy 90 minut.
30 min - Marynka granulat 90, 10,0 alfa, 20g
40 min - miód wielokwiatowy 220 g (zamiast cukru kandyzowanego
)
75 min - kolendra, ok. 5g
85 min - Lubelski szyszki, 3,4 alfa, 30 g + dodatek specjalny, ok. 5 g
W efekcie otrzymaliśmy 17,5 l brzeczki 16°Blg; zadaliśmy ją gęstwą drożdży trapistów, otrzymaną od BIGB-y.
Dziś koło południa drożdże pracowały intensywnie, produkując masę piany; temp. 23°C
Po bardzo długim czasie, w którym umieściliśmy tu wiele jałowych i niewiele wnoszących treści, nadeszła wreszcie pora na opublikowanie posta merytorycznego.
Albowiem wczoraj, 14.V, nastąpiła reaktywacja działalności Browaru Szlacheckiego w Warszawie. W porównaniu do poprzedniej warki, nastąpiły takie oto zmiany:
1. zmiana technologii
2. otwarcie Zakładu nr 3 w Piasecznie.
Korzystając ze wsparcia Browaru Zza Żelaznej Bramy (sprzętem, surowcem, dobrym słowem i gotowością odpowiadania na trudne pytania), zaplanowaliśmy sobie warkę w typie klasztornym. Niestety, na skutek nieszczęśliwego splotu okoliczności (surowce nie dotarły

Zasyp:
3700 g słodu pilzeńskiego
400 g słodu karmelowego ciemnego
250 g słodu wędzonego
100 g płatków owsianych "błyskawicznych"
Zacieranie:
18 l wody z kranu, temp 66°C
I przerwa 30 min, 65-62°C
II przerwa 20 min, 72-70°C, próba jodowa negatywna
koniec zacierania w 79°C
Filtracja trwała aż 3 godziny (

Brzeczkę o gęstości 14°Blg gotowaliśmy 90 minut.
30 min - Marynka granulat 90, 10,0 alfa, 20g
40 min - miód wielokwiatowy 220 g (zamiast cukru kandyzowanego

75 min - kolendra, ok. 5g
85 min - Lubelski szyszki, 3,4 alfa, 30 g + dodatek specjalny, ok. 5 g
W efekcie otrzymaliśmy 17,5 l brzeczki 16°Blg; zadaliśmy ją gęstwą drożdży trapistów, otrzymaną od BIGB-y.
Dziś koło południa drożdże pracowały intensywnie, produkując masę piany; temp. 23°C
Comment