Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    Warka 8

    I znów nie mogłem osobiście skontrolować postępów...

    Nasz Współpracownik przywiózł co prawda próbkę do celów pomiarowo-degustacyjnych, ale okazała się zbyt mała, aby zmierzyć Blg... (za szeroka menzurka ).

    Piwo ma (póki co) kolor brunatny, w zapachu i smaku czuć głównie chmiel (w smaku nawet bardzo - gorzkawe), alkohol niewyczuwalny. Zapowiada się nieźle. W przyszły łykend muszę się w końcu wybrać do Zakładu nr 4 - trzeba wszak przelać na cichą...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

      A uświadomiłeś pracownika, że nie należy podpijać?...

      Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        Warka 8

        Żarty na bok .

        Wczoraj piwo zostało przelane na cichą fermentację. Towarzyszył temu procesowi piękny, typowo piwny, słodowo-chmielowy aromat. Piwa zostało już tylko nieco ponad 11,5 litra, Blg (po korekcie temperatury z 10°C) wyniosło 5°. Smak jest wybitnie (w zasadzie wyłącznie...) goryczkowy.

        Butelkowanie zostało zaplanowane na 12 XI. Na tę imprezę trzeba będzie chyba wziąć pokaźną ilość płynów rozgrzewających...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          Warka IX czyli oporne drożdże

          W sobotę powróciliśmy z warzeniem do Zakładu nr 1 (Wola), dla którego był to chrzest bojowy zacierania (z czym wiązały się obawy mojej Żony o stan kuchni...). Celem było piwo w stylu zbliżonym do witbiera, nazwane "Białą Czarodziejką" (dzięki pewnym skojarzeniom myślowym Burego Wilka...). Tym razem nie warzyliśmy na kranówie, tylko na oligoceńskiej z niedawno otwartego źródełka nieopodal Browaru.

          Zasyp:
          pilzeński 1500 g
          wiedeński 6-8 EBC 1000 g
          pszeniczny 2000 g
          płatki pszenne 1000 g
          płatki owsiane błyskawiczne 300 g

          Zacieranie w 20 l:
          60 min - 68° -> 65°C
          10 min - 75°C
          podgrzanie do 80°C

          Filtracja poszła nawet dość szybko (55'), ale brzeczka przednia okazała się być niemożebnie mętną... Powtórna filtracja (40') niewiele pomogła. Wysłodziliśmy 5 l wody.

          Do gotowania poszła więc mętna, lekko opalizująca ciecz w kolorze jasnopiaskowym.
          na 60 min - 15 g Lubelski granulat 90 4,1 α-k
          na 15 min - 15 g Marynka granulat 90 10,0 α-k
          na 5 min - 400 g miodu rzepakowego, 25 g curacao, 15 g kolendry, 16 g dodatku specjalnego nr 1 i 2 g dodatku specjalnego nr 2.

          Chłodzenie brzeczki przebiegało dość opornie - trochę na balkonie, a trochę w brodziku... W efekcie do fermentora trafiło (po rozcieńczeniu wodą...) 21 litrów nastawu o ekstraktywności 13°Blg. Wystarczyło tylko zadać drożdże...

          A tu był problem. Planowo warkę miały skonsumować Wyeasty 3944 Belgian White Beer - ale niezbyt się popisały (fakt, że zbyt świeże nie były - z czerwca 2004). Saszetka została zmiażdżona w piatek rano - pewnie trochę za późno. W sobotę po południu była trochę nadęta - ale nie dość. Toteż jej zawartość wzbogaciliśmy ok. 200 ml brzeczki i czekaliśmy na efekt.
          Wieczorem efekt był niewidoczny (rachityczna pianka pojawiła się i zniknęła); więc "starter" został zmobilizowany niedużą porcją suchych Danstarów Windsor.
          Ponieważ i to nie pomogło, w niedzielę bladym świtem poddałem rehydratyzacji kolejną porcję Danstarów; spienione dodałem do brzeczki. A starter nadal nie wykazywał ciekawych objawów.
          Do niedzielnego wieczora nic (tzn. piana) się w fermentorze nie pojawiło. Zrobiłem test ostateczny "startera" dosypując kilka gram cukru. Tuż po północy spieniony (wreszcie!) starter powędrował do brzeczki.

          I dziś rano była już cienka pianka... Uff... Teraz czekamy, co z tego wyjdzie...

          Warka ta nie powstałaby bez pomocy BIGB-y, a zawłaszcza Jej śrutownika oraz we własnej osobie Prezesa Irona, który wspierał nas przy warzeniu i innych okołowarzelnych czynnościach . Niniejszym serdecznie dziękujemy Asi i Maćkowi
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

            Nie ma za co
            Mi zwłaszcza przypadły do gustu te inne, okołowarzelnicze czynności
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              Warka IX (cd)

              Brzeczka spieniała się powoli; w końcu wczoraj po południu piana wreszcie zaczęła wyglądać normalnie - tj. była gęsta i wysoka aż na 2 cm... Dziś rano już ciut opadła i przerzedziła się. Pomiar wykazał 6°Blg - nie jest źle, ale mogło być lepiej. W zapachu czuć głównie drożdże (przykro mi, ale nie potrafię rozpoznać które ), smak dziwny, trochę mdławy - ale kwaśne nie jest. Czekamy...
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                Wyeasty 3944 Belgian White Beer - szkoda ich.

                Na przyszłość prócz oczywistych czynności, jak wcześniejsze rozgniatanie saszetki (nawet kilka tygodni jeśli termin planowanej warki jest jeszcze mglisty), proponuję wtaszczenie oczekującej brzeczki do bardzo zimnego pomieszczenia, którym może być nawet kuchenna lodówka, gdzie przeczeka ona w dobrej kondycji do czasu gotowości drożdży.

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                  W efekcie w piwnicy stanął fermentor z 12 l brzeczki o gęstości 16°Blg. Zamknięty szczelnie, z rurką fermentacyjną - coby ograniczyć niepowołany dostęp.
                  Rurka fermentacyjna, w przypadku korzystania z wiaderek takich jak oferuje BA, jest niepotrzebna. Zarówno podczas f. głównej, jak i wtórnej.
                  Zatrzaśnięte do końca wieko, pod wpływem ciśnienia gazów, wybrzusza się i poprzez swoje nieszczelności uwalnia CO2, zachowując przy tym ochronę przed "niepowołanym dostępem". Nie ma obawy - wieko nie wystrzeli.
                  Zaletą tego jest m.in. to, że nie trzeba się martwić o wydmuchanie wody z rurki fermentacyjnej, a przez to o udostępnienie brzeczki "niepowołanym".
                  Poza tym, zielone piwo, poprzez takie uwięzienie wydzielanego dwutlenku, jest już częściowo nasycone CO2 - znacznie uprzyjemnia to jego pierwsze degustacje przed f. cichą, a także po jej zakończeniu - przed butelkowaniem
                  Robię tak od kilku warek, czyli od kiedy na to wpadłem i jestem zadowolony.

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Wyeasty 3944 Belgian White Beer - szkoda ich.
                    [...]
                    proponuję wtaszczenie oczekującej brzeczki do bardzo zimnego pomieszczenia, którym może być nawet kuchenna lodówka, gdzie przeczeka ona w dobrej kondycji do czasu gotowości drożdży.
                    Ano szkoda... ale jakoś nie było okazji uwarzyć na nich czegoś; rzadko warzyliśmy i zawsze były "pilniejsze" drożdże... Choć niewykluczone, że jednak przetrwały i to one żarły brzeczkę...

                    Niestety, nie mam tak dużej lodówki... Najchłodniej było w kuchni i tam stał fermentor, w ciągu nocy temp. brzeczki spadła do 16°C, więc nie było tak źle.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Rurka fermentacyjna, w przypadku korzystania z wiaderek takich jak oferuje BA, jest niepotrzebna. Zarówno podczas f. głównej, jak i wtórnej.
                    Zatrzaśnięte do końca wieko, pod wpływem ciśnienia gazów, wybrzusza się i poprzez swoje nieszczelności uwalnia CO2, zachowując przy tym ochronę przed "niepowołanym dostępem". Nie ma obawy - wieko nie wystrzeli. [...]
                    W naszej sytuacji, 12 l brzeczki w 30-litrowym fermentorze, było raczej dużo miejsca na dwutlenek węgla; gaz nawet nie miał szans się ulatniać.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      Warka IX (cd)

                      W sobotę powędrowała na cichą - 20 litrów; pomiar gęstości wykazał znów 6°Blg. Nic nie zeszło przez trzy dni...
                      Kolor nadal bladopiaskowy, mętność duża, zapach trudny do określenia, smak raczej słodowy, trochę może przypomina białe piwa...

                      Równocześnie wykonaliśmy warkę dziesiątą, opis będzie później - nie wziąłem z domu notatek...
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        Warka VIII - Rozlew

                        Butelkowanie odbyło się jednak 11 XI. Warunki były surowe, problemy logistyczne poważne, ale wszystko skończyło się pomyślnie. Z płynów rozgrzewających mieliśmy tylko zakupione w celach testowych "Raspberry Fields Forever"; nie rozgrzało nas zbytnio...
                        Zielony koźlak o gęstości 4,5°Blg zmieścił się w 30 bączkach (plus jeszcze dwa bączki "mętniejsze" do zabutelkowania po osadzeniu osadu), te zaś trafiły do piwnicy-leżakowni (temp. 8°C).
                        Gorycz(ka) w smaku trochę zelżała, ale i tak intensywnie dominuje...
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • Wujcio_Shaggy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 4628

                          Warka IX - rozlew

                          W sobotę zabutelkowaliśmy (gwoli ścisłości: Bury zabutelkował samodzielnie - ma coraz więcej funkcji w Browarze : rozlewa, kapsluje, a nawet obsługuje ręczny śrutownik - ale o tym później...) nasze białe piwo. Zmieściło się w 40 butlach NRW + 1 biała do celów obserwacyjnych. Barwa tym razem wyszła odpowiednio; zielone piwo charakteryzuje się również zdecydowanie chmielową wonią i wyraźnie goryczkowym smakiem, z lekko wyczuwalną kolendrą. Co ciekawe - na cichej zeszło z 6 do 4,5°Blg...

                          Mogłoby się udać, bo etykieta już gotowa.

                          Po rozlewie odbyło się kolejne warzenie; opis niedługo (już i tak mamy zaległości...)
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            To się Panowie rozwarzyliście....
                            Last edited by Małażonka; 2005-11-21, 20:11.

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              Niestety, musimy wyhamować... Ale tegoroczny plan został wykonany
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • bury_wilk
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 2655

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                                To się Panowie rozwarzyliście....
                                A teraz będziemy pili

                                Lubię kiedy się zieleni
                                Lubię jak się piwo pieni...

                                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X