Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    Warka IX - oficjalna degustacja

    Trzy tygodnie od rozlewu szybko minęły i można było przystąpić do I Oficjalnej Degustacji.

    Piana b. obfita (za diabła nie chciała się zmieścić w szklance), biała, średniopęcherzykowa. Czapa opadła raczej szybko, ale półcentymetrowy kożuch dotrwał do końca. Barwa jasna, piaskowa. Mętne, opalizujące. Nasycenie duże, czyli w porządku. Zapach słodowo-lekkochmielowy. W smaku kwaskowo-goryczkowe, później pojawia się słodkawy posmak słodowy - trochę to jeszcze niezrównoważone... Damy mu jeszcze z tydzień.

    PS. Etykieta już jest gotowa, ale kontry jeszcze brakuje...
    Last edited by Wujcio_Shaggy; 2005-12-12, 03:06.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      Warka X

      Trochę zaniedbałem ten nasz wątek, najwyższa pora nadrobić zaległości...

      Warka dziesiąta (pierwotnie planowana jako czwarta ), pierwsza we własnej kadzi zacierno-warzelnej, w końcu stała się faktem 5 XI 2005:

      HERN PROTEKTAS Red(?) Ale

      Generalnie miało być czerwone...

      Zasyp:
      pale ale (3-5 EBC) 4500 g
      carared (40-50) 650 g
      wędzony (4-8) 150 g
      wiedeński (6-8) 100 g
      palone ziarna pszenicy (900-1200) 20 g

      Zacieraliśmy w 14 l wody oligoceńskiej z dodatkiem 5 g gipsu piwowarskiego, 90' w 65-66°C. Próba jodowa negatywna, zacier podgrzany do 80°C, dodaliśmy palone ziarna pszenicy w ilości symbolicznej (poprzednie doświadczenia z nimi wykazały, że okrutnie ściemniają). Filtracja tym razem poszła jak burza (1:10), wysłodziliśmy 5 l wody.

      Warzenie - 90'
      - od początku: 24 g Styrian Goldings (4,5% alfa)
      -15': 10 g Challenger (7% alfa), 5 g mchu irlandzkiego, dodatki specjalne nr 1 i 2
      -10': 7 g Styrian
      -3': 14 g Styrian

      Wynik: 17 l brzeczki 13°Blg

      Drożdże Danstar Windsor po rehydratacji, ruszyły szybko, piana podniosła się gwałtownie, na trzeci dzień nagle opadła i tak zostało do końca. 12 XI przelane na cichą przy 6,5°Blg. Ostatecznie zeszło do 6° i 26 XI trafiło do butelek euro.

      Kolor nawet wydaje się czerwonawy (chyba, że autosugestia...), trochę wpadający w słaby brąz; w zapachu czuć chmiel, w smaku lekko goryczkowe, słodkawe i, niestety, mało treściwe się zdaje.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        Warka XI

        19 XI powstała warka jedenasta i - w tym roku kalendarzowym - ostatnia. Ona również obsunęła się w planach produkcyjnych, bo miała być piątą...

        Założeniem było Brown Ale, wyszło ciemniejsze - coś pomiędzy "Very Bardzo Dark Brown" a "Chocolate"...

        Zasyp:
        pale ale (3-5 EBC) 5040 g
        carared (40-50) 650 g
        carafa I (800-1000) 510 g - śrutowany przy użyciu wspomnianego już ręcznego śrutownika, ale o tym dalej...
        monachijski (7-12) 300 g
        wędzony (4-8) 72 g
        wiedeński (6-8) 48 g
        palone ziarna pszenicy (900-1200) 50 g

        Zacierane w 18 l wody (jak poprzednio: oligocen) z 5 g gipsu przez 90' w temp. 65-66°C. Podgrzane do 79°C i dodane palone ziarna pszenicy.
        Filtracja 1 h, wysładzanie 7,5 l.
        Gotowanie 60':
        -50': 20 g Styrian Goldings (4,5% alfa)
        -15': 20 g Challenger (7% alfa), 5 g mchu irlandzkiego i dwa dodatki specjalne (tym razem Bury nic nowego nie wymyślił, daliśmy to samo, co do warki X)
        -3': 10 g Styrian

        W efekcie 20,5 l brzeczki 14,5°Blg, drożdże Safale S-04 po rehydratacji. Ruszyło po ok. dobie, ale piany praktycznie nie było, natomiast bulgotało silnie przez trzy dni. 26 XI powędrowało na cichą przy 7°Blg. Przy identycznej gęstości zostało wczoraj zabutelkowane (też w euro).

        Zielone piwo jest brązowe, z wiśniowym refleksem, klarowne. Pachnie intensywnie, kawowo-czekoladowo, smak podobny choć łagodniejszy, z lekką goryczką.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          Teraz - zgodnie z zapowiedzią - słów kilka o ręcznym śrutowniku marki MaltWilk... Zresztą, co tam słowa, niech przemówią obrazy:
          Funkcja śrutowania poprzecznego:Click image for larger version

Name:	srut01.jpg
Views:	1
Size:	12,6 KB
ID:	2019265
          Funkcja śrutowania podłużnego:Click image for larger version

Name:	srut02.jpg
Views:	1
Size:	7,9 KB
ID:	2019266
          i efekt końcowy:Click image for larger version

Name:	srut03.jpg
Views:	1
Size:	14,9 KB
ID:	2019267
          Last edited by Wujcio_Shaggy; 2005-12-12, 04:07.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            Warka XI, o czym zapomniałem napisać, nosi trochę pretensjonalną nazwę "Excalibur". A wszystko przez pewne wydarzenie, które nastąpiło na samym początku warzenia...
            Click image for larger version

Name:	miecz.jpg
Views:	1
Size:	15,7 KB
ID:	2019268
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              No i to tyle w tym roku. No, prawie - trza jeszcze skończyć etykiety do tegorocznych warek...

              Aktualny stan prac obrazuje tabelka:
              Warka IV - Etykieta: gotowa, Kontra: nie będzie
              V - E: gotowa, K: gotowa
              VI - E: w trakcie rysowania, K: projekt
              VII - E: projekt, K: chyba jeszcze nawet projektu nie ma
              VIII - E: prawie gotowa, K: projekt
              IX - E: gotowa, K: bardzo wstępny projekt
              X - E: prawie gotowa, K: projekt
              XI - E: projekt, K: projekt

              Jak widać z powyższego, prace są bardzo mocno zaawansowane...

              Warka X posiada dodatkowy rarytas kolekcjonerski w postaci ręcznie malowanych kapsli, jak na obrazku widać:

              Click image for larger version

Name:	kapsel.gif
Views:	1
Size:	7,5 KB
ID:	2019269
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

                W minioną sobotę w zakładzie w Piasecznie poczyniliśmy warkę 12. Jako bazę do wariacji wybraliśmy Irish Ale, jeśli uda nam sie zrobić z nim pewien "myk", to będzie Irish Ale Speciale...
                Jeśli Wujcio nic nie pokręcił zabawiając się w lingwitę, to będzie się nazywało "an bheoir ghlas".
                Zasyp:
                pilzneński 5,5 kg
                karmelowy jasny 0,75 kg
                Zacieranie w 13 l. wody kranowej piaseczyńskiej ( ) 90 minut, ok. 67 stopni C
                Po filtracji wysładzanie mniej więcej 12 l. wody.
                Gotowanie 60 minut.
                -50' 25g Marynki (7,7 alfa)
                -15' 15g Styrian Golding (4,5 alfa), 10g curacao, 5g mchu irlandzkiego, 25g rodzynek
                -3' 20g Lubelski (3,7 alfa)
                Wyszło około 21 l. brzeczki 12,5 blg. Zaaplikowano drożdże Danstar Windsor, które dały znaki życia po 12 godzinach. W poniedziałek piana była już zupełnie okazała. We wtorek po południu nieco opadła, ale jeszcze dziś rano był i drożdże wyraźnie i widocznie pracowały.
                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk
                  [...] Jeśli Wujcio nic nie pokręcił zabawiając się w lingwitę, to będzie się nazywało "an bheoir ghlas". [...]
                  Jeśli nawet pokręciłem (co jest możliwe, bo nie jestem specjalistą od jęz. irlandzkiego (gaelic)), to i tak będzie się tak nazywało, bo to ładnie wygląda w piśmie...

                  Dodam jeszcze, że Marynka i Lubelski szyszki, a Styrian pozostałości granulatu po poprzednich warkach.
                  Last edited by Wujcio_Shaggy; 2006-01-18, 23:52.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • bury_wilk
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 2655

                    Po dalszych lingwistycznych potyczkach Wujciowi udało sie jednak dojść do tego, że nazwa powinna być inna, a mianowicie: "beoir uiane"
                    Piwo lada moment będzie w butelkach, czeka je jeszcze krytyczna chwila "czarowania". Aż się sam boję, ale po testach na małej próbce jestem dobrej myśli...
                    Lubię kiedy się zieleni
                    Lubię jak się piwo pieni...

                    ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk
                      [...] że nazwa powinna być inna, a mianowicie: "beoir uiane" [...]
                      Nawet przepisać nie potrafisz... "beoir uaine" FCJGI
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                        Nawet przepisać nie potrafisz... "beoir uaine" FCJGI
                        Kurde, mam słownik irlandzko-angielski i mimo to za cholerę nie mogłem się dowiedzieć o co chodziło z tym "uiane". Teraz już wiem, ale nie będę rozjaśniał tajemnicy . A poza tym rozmawiałem o tym piwie z Burym podczas giełdy w Bierhalle.
                        Rozumiem że zamysł się powiódł?

                        Comment

                        • Wujcio_Shaggy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 4628

                          Zamysł został wprowadzony w życie (pewności co do tego nie mam, ale takie były ustalenia...), czy się powiedzie przekonamy się za jakieś trzy tygodnie...
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            Warka IV

                            Przyszła chyba pora na małe podsumowanie naszej działalności w 2005 roku...

                            Trudno powiedzieć, czy "Piwo zastępcze" wyszło takie, jak chcieliśmy - bo nie bardzo wiadomo, czego chcieliśmy (poza tym, żeby wyszło...). Kolor nie taki ciemny, jak się obawialiśmy, zapach mi się nie podoba (trochę czuć kwasem), w smaku całkiem do przyjęcia - trochę "górnych", owocowych nutek, "przypalony" posmak słodowy. Piana mogłaby być większa, ale nie jest. Pierwsze zacieranie wyszło w sumie nienajgorzej.

                            Etykieta:
                            Click image for larger version

Name:	E04.jpg
Views:	1
Size:	47,9 KB
ID:	2019650
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • MLT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.12
                              • 1047

                              W czasie giełdy w Bierhalle udało mi się w podstępny sposób (wymiana za Rycerza z Gościszewa) wejść w posiadanie dwóch piw z Browaru Szlacheckiego. Tandaradei i Excalibur. Obydwa piwa bardzo mi smakowały. Od ich wypicia Browar Szlachecki w Warszawie stał sie jednym z moich ulubionych browarów. Etykiety oczywiście wzbogaciły moją kolekcję. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze popróbować innych wyrobów tego przedniego browaru.

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                Bardzo dziękujemy za słowa uznania (i za smacznego Rycerza ). Sądzę, że w przyszłości jeszcze zadbamy o tak zdeklarowanego wielbiciela...
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X