Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyNawet przepisać nie potrafisz... "beoir uaine" FCJGI
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseKurde, mam słownik irlandzko-angielski i mimo to za cholerę nie mogłem się dowiedzieć o co chodziło z tym "uiane". Teraz już wiem, ale nie będę rozjaśniał tajemnicy . A poza tym rozmawiałem o tym piwie z Burym podczas giełdy w Bierhalle.
Rozumiem że zamysł się powiódł?
W każdym bądź razie warka 12 jest zabutelkowana i czeka na premierę prasową 17.03.2006
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Powoli przymierzamy się do kolejnej warki, a na razie taki mały suplement komunikacyjny, tzn oficjalny adres do browaru:
browar.szlachecki@wp.pl
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
A dziś od rana zakłąd numer 3 pracuje pełną parą. Idą w bój dwie warki jednocześnie. Jedna specjalnei na wyjazd nad morze, druga na później, gdy nieco chłodniej się zrobi i morze nie będzie aż tak pociągało. Najgorsze, że trzeba się wyrobić przed koncertem "mało znanej grupy"...
Last edited by bury_wilk; 2006-05-20, 10:47.Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Po weekendzie pełnym wrażeń w zakładzie numer trzy fermentują dwie warki.
Pierwsza, to Gruchacz, 12 l. 11blg. Roboczo obmyśliliśmy dla tego piwa kategorię: "półpszeniczne". Piwko powinno być do skonsumowania w Karwieńskich Błotach. Miejmy nadzieję, że będzi eupalnie, a Gruchacz będzie orzeźwiał i przyczyniał się do atrakcyjności wypadu.
Druga warka, to piwo "Anielskie", które jest klasztorniakiem, ma 20,5 blg i wyszło go jakieś 23 litry. W prostej lini piwo to jest następcą Czarciego (pod względem nazewnictwa) i Tandaradei (pod względem kategorii).
Dokładniejszy opis warzenia niedługo, a dziś drogie dzieci pocałujcie misia... To znaczy miś ma relaks, whisky się nie może doczekać na wypicie, a łóżko na wygrzanie.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Garść szczegółów.
Warka 13
Gruchacz, piwo półpszeniczne, 11blg, 12 l.
2 kg. pilzneński
0,4 kg. pszeniczny
0,1 kg. karmelowy jasny
W litrze wody 35 stopni pszenica przez 20 min. Dodane 6 l. wody i reszta słodów. Przerwy 64 stopnie na 45 min. i 74 stopnie na 15 minut.
Po filtracji wysłodzone 6 l. wody.
Gotowanie:
5g. marynki - 60 min.
5g. marynki - 30 min.
15g. lubelski - 5 min.
20g. dodatku specjalnego - 3 min.
Drożdże danstar
Pieni się, ale bez fajerwerków, zobaczym, co będzie dalej.
Warka 14
Anielskie, piwo klasztorne, 20,5 blg, 23 l.
5,3 kg. pilzneński
1,3 kg. monachijski
0,6 kg. pszeniczny
0,4 kg. karmelowy jasny
0,2 kg. płatki owsiane
0,6 kg. cukier kandyzowany lodowy
o,3 kg. cukier kandyzowany brązowy
W 1,5 l. wody 35 stopni pszenica przez 20 min. Dodane 15 l. reszta słodów i
płatki. Przerwy 62 i 72 stopnie po 30 min. Podgrzane do 75 stopni.
Po filtracji wysładzanie 10 litrów.
2 litry brzeczki zabezpieczone do dodania do butelek zamiast glukozy.
Gotowanie:
30 g. marynki 60 min.
5 g. mech irlandzki 15 min.
15 g. lubelski 5 min.
7 g. kolendry 5 min.
30 g. kury 5 min.
5 g. marynki 5 min.
Drożdże Wyest 3878
Piana jest gruba, gęsta i wyględna. Czekamy na efekty.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Gruchacz do Karwieńskich Błot się nie wyrobi, więc będzie na zlot...
Za to Anielskie, które bardzo długo i bardzo obficie sie pieniło, a na razie na jeszcze dłużej ma zaplanowane cichą, będzie na zimę. Za to zeszło z tych 20,5 blg do 2,5 więc siekiera będzie że hej...
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Wczoraj w piwniczce zakładu nr. 3 w Piasecznie nastąpiła eksplozja. Wybuchł któryś z Excaliburów i reakcją łańcuchową poszły następne trzy takie same i jeden Troll. Fajnie sie to sprzątało...
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Wreszcie można wygrzebać ten temat z dziejowych odmętów, zetrzeć zeń grubą warstwę kurzu i ogłosić, że Browar Szlachecki znów ruszył... w Zakładzie nr 1, przeniesionym do nowego lokalu.
Jarek lat 12 (gościnnie) udzielał cennych rad i wspierał wiedzą, Jarek lat 32 i ja mieszaliśmy w garach. Dodatkowo wsparcia duchowego udzielili: Gwiazda, Justi i Siegfried. Kontrolę procesu technologicznego (ze szczególnym naciskiem na filtrację) przeprowadziły wyrywkowo moje córki, a nad całością czuwała moja Szanowna Małżonka.
W sobotę, 13 VI, powstały dwie warki, chwilowo jeszcze bez nazw
XV - w stylu koelscha:
4300 - pilzneński (Bohemian)
1000 - pszeniczny
62°C - 30'
72°C - 30'
45g lubelski szyszka - 60'
25g lubelski szyszka - 15'
= 20 l brzeczki nastawnej 13,5°Blg (wyszło gęstsze, niż w planie)
drożdże suche Safale US-05
XVI - miało być ciemne pszeniczne - ale słód pszeniczny okazał się nagle być jęczmiennym... To w ogóle mocno eksperymentalna warka; użyte zostały surowce znajdujące się "na stanie" browaru jeszcze od poprzedniego okresu aktywności - lekko licząc: 3-letnie... Jednym słowem: quasipszeniczne.
1500 - pilzneński
600 - monachijski
100 - carafa II
10 - palona pszenica
100 - płatki owsiane błyskawiczne
44°C - 15' (zrobiliśmy przerwę ferulikową, zgodnie z planem )
67°C - 60' (planowanej dekokcji już nie...)
30g lubelski szyszka - 75'
20g lubelski szyszka - 15'
= 10 l brzeczki 11°Blg (to akurat wyszło słabsze, widocznie wzięliśmy nie dość dużą poprawkę na wiek słodów)
suche drożdże Danstar Munich, jak do pszenicy
Po 24 h obie warki fermentowały, aż miło...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
... ale jakoś wybitnie efektywnie nie sfermentowały.
Warka XV 13,5 -> 3,5°Blg.
Najprawdopodobniej nazywać się będzie Novatio fermenti - co wg mojej (zeżartej sklerozą) znajomości łaciny miałoby oznaczać "wznowienie fermentacji". Oczywiście, gdyby ktoś wiedział lepiej, to niech się wypowie.
Warka XVI 11 -> 4°Blg.
Nazwa robocza: "Piwo parapetowe". Albo nawet ("idąc tą drogą") Cerevisia parapetuum (tu akurat sugestii i poprawek nie trzeba... wersja "prawie-jak-łacińska" jest prawidłowa).
Obie, po 8 dniach burzliwej i 8 cichej, trafiły do butelek wraz z glukozą.Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-06-30, 10:45.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
XVII
Korzystając z okazji, że rodzina na wakacjach, więc chata wolna i spokój, nastawiam dziś kolejną warkę z tego, co zostało ze starych zapasów. Będzie to takie sobie nieblade ale:
- 2 kg pilzneńskiego
- do 1,25 kg ekstraktu jasnego
- 50 g słodu barwiącego
- (albo 100 g karmelowego ciemnego)
Celuję w 15 litrów 11-12°Blg - w tym celu będę dozował ekstrakt.
Nachmielę wszystkim co mam - 100 g Lubelskiego i 50-60 g Marynki. Drożdże z odzysku z warki XV albo XVI - ale chyba raczej te pszeniczne...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment