Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    Ten chmiel to raczej stary jest (2005-06), co prawda był zamrożony, ale walorów pewnie wiele nie zachował - stąd takie hurtowe ilości...

    Planowałem zacierać nocą, ale sen mnie zmorzył - a po przespaniu się zdecydowałem użyć karmelowego.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Fajnie, że znowu warzycie Waszego tripla do tej pory miło wspominam, a pozostałe piwa też były niczego sobie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        Dzięki za uznanie; to dobra zachęta na przyszłość, żebyśmy zaczęli wreszcie warzyć regularnie, a nie zrywami po kilka warek. Mam nadzieję, że teraz się uda - warunki lokalowe są, dzieci podrosły, tylko entuzjazmu u małżonki nadal nie ma - ale to już się nie zmieni.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          Warka XVII ostatecznie przybrała taką formę:

          0,8 kg pilzneński świeży
          1,5 kg pilzneński 3-letni
          1,2 kg ekstrakt słodowy jasny WES
          0,05 kg carafa I

          5,5l wody -> 45°C 30' - chciałem eksperymentalnie zrobić przerwę ferulikową*)

          67-65°C 50' (skróciłem o 10', bo próba jodowa wyszła udanie)
          -> 78°C

          wysładzanie 12l

          ekstrakt do gotowania (60')
          60' - Marynka 2004 30g + Marynka 2005 20g
          15' - Marynka 2005 40g

          W efekcie 15l brzeczki nastawnej 13°Blg (liczyłem na 12, a tu proszę...)

          Drożdże US-05, z warki XV. *) Planowane Danstar Munich z XVI nie ruszyły, stąd i cały ferulikowy eksperyment na nic. To już drugi raz.

          Tradycyjnie, wyszło za ciemne - miało być "amber", a wygląda na "brown".

          Do kompletu niepowodzeń, dziś rano zaczęła mi przeciekać deszczówka do piwnicy... bo panowie budowlani zapomnieli rurę uszczelnić.

          Nazwa warki w trakcie opracowywania - zapewne będzie związana z nocną burzą, podczas której zacierałem.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            Proponuję Trzy Wiedźmy

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              Albo Ride the Lightning

              Comment

              • bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

                O, ostatnia propozycja jak znalazł!!! Wujciu, myślę, że ta koncepcja jest słuszna, a i z etykietką będzie łatwiej
                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  Może i słuszna, ale jak to będzie po łacinie?
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    ridus ad laitus

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk Wyświetlenie odpowiedzi
                      O, ostatnia propozycja jak znalazł!!! Wujciu, myślę, że ta koncepcja jest słuszna, a i z etykietką będzie łatwiej
                      Miło mi

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może i słuszna, ale jak to będzie po łacinie?
                      Raczej nie tak, jak Seta proponuje... Moja łacina jest zardzewiała straszliwie, bo ostatnio posługiwałem się nią 10 lat temu, ale coś tam pamiętam...

                      Wykoncypowałem coś takiego:
                      Vehere fulmine.

                      Jeśli propozycja przejdzie, to bezczelnie zapisuję się na buteleczkę w ramach praw autorskich

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        Może przejdzie, zobaczymy, jak na moje oko wygląda poprawnie.

                        Założenie ogólne nazewnictwa warek jest jednak takie, że łacina nie musi być dokładna - istotne jest, żeby nazwa dobrze brzmiała i jakoś się kojarzyła. Ta się nie kojarzy...
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • bury_wilk
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 2655

                          Ło rety, ło rety.
                          Jakoś to wszystko umarło, kolejne warki rodziły się w sferach planów i w sferach tych pozostawały, aż tu nahle... nahle...
                          Dziś wielka reaktywacja!!!
                          Odgruzowałem piwnicę, znalazłem wszystkie sprzęta, pomyłem, pogłaskałem, surowce i surowice dotarły - słowem, jest moc!

                          No dobra, to tyle zajawki. Reszta po, albo może w trakcie
                          Lubię kiedy się zieleni
                          Lubię jak się piwo pieni...

                          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                          Comment

                          • bury_wilk
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 2655

                            A, no i zapomniałem napisać, co to będzie.
                            Ponieważ komercyjne browary mimo, że wyraźnie się starają, nadal nie sprostały naszym oczekiwaniom, poradzimy sobie sami i uwarzymy długo przez wszystkich wyczekiwane piwo aromatyzowane śledziowe - roboczo nazwałem je "Ryba w piwie"
                            Lubię kiedy się zieleni
                            Lubię jak się piwo pieni...

                            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                            Comment

                            • bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

                              Relacji przysnęło się trochę, ale warki są w trakcie, pienią się i takie tam Zrobiliśmy dwie: małą i dużą.

                              Śledziowe (eksperymentalna koncepcja vienna ale) 10l 13 blg:
                              wiedeński 2,25
                              carahell 0,25

                              Tettnanger 45g na 60 min i 15g na 5 min

                              Mauribrew ALE 514

                              Na cichą wpuścimy dwa żywe śledzie i jednego wędzonego (znak firmowy - dodatki specjalne )

                              Pieczarkowe (coś jakby Imperial AIPA, choć rozważamy, czy nie przyjąć uniwersalnego stylu - cipa) 22,5 l 18 blg
                              pale ale 5
                              wiedeński 2,5
                              carahell 1,25

                              Warrior 25g + Centennial 10g na 60 min
                              Warrior 25g + Centennial 30g + Citra 30g na 30 min
                              Centennial 30g + Citra 30g na 10 min

                              Danstar Nottingham Ale Yeast

                              Dojdzie na zimno Citra i krem z pieczarek (dodatek specjalny )

                              Lubię kiedy się zieleni
                              Lubię jak się piwo pieni...

                              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk Wyświetlenie odpowiedzi
                                Śledziowe (...)
                                Na cichą wpuścimy dwa żywe śledzie i jednego wędzonego (znak firmowy - dodatki specjalne )
                                Śmiało można wrzucić nieżywe bo ich długość życia w piwie ma pomijalny wpływ na efekt końcowy.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X