Warka trzecia już się fermentuje. Dziwne recz się wczoraj działy, oj dziwne, ale wygląda, że pokonaliśmy wszelkie przeciwności losu. Kronikę warzenia zabrał Wujcio, więc niech on poisze się konkretami. Ja mam nadzieję, że teraz naszemu pszeniczniakowi za bardzo nie przygrzeje...
Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie
Collapse
X
-
Acha, dodam tylko, że działo się aż tyle, że rozważaliśmy nazwanie tego piwa "Partyzanckie", albo "Orka na ugorze"...
Tradycyjnie już kombinowaliśmy z tajemnymi dodatkami. Tym razem poszliśmy ostro w kwestii inwencji, za to po intensywnym aromacie inauguracyjnego, byliśmy znacznie ostrożniejsi jeśli chodzi o dawkowanie.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Warka 3 (pszeniczne)
Już się niechcący przyznałem wcześniej
Użyliśmy 2,5 kg ekstraktu pszenicznego + 1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (Browamator). W planach było też dodanie ekstraktu barwiącego (pozostałego po "Czarcim") w ilości 0,2 kg, ale nie doszło to do skutku. Zagotowaliśmy to z 4 l wody marki "Naturalna woda źródlana niegazowana Leader Price".
Chmielenie:
- ok. 20 g chmielu aromatycznego "Marynka" - 60 minut (zamiast goryczkowego)
- ok. 10 g tegoż na ostatnie 5 minut
- zestaw dodatków specjalnych - ostatnie 10 minut
- i jeszcze jeden dodatek - na 5 minut.
Po 8 minutach studzenia usunęliśmy dodatki z brzeczki.
A potem już tylko przecedzenie brzeczki do fermentora, uzupełnienie wspomnianą wcześniej wodą do objętości 26,5 litra i zadanie zrehydratyzowanych drożdży pszenicznych (z BA; mieliśmy zrobić starter, ale wskutek ogólnej partyzantki i wielkiego zamętu organizacyjnego nie było na to czasu).
Pomiar wykazał 11,5°Blg; co prawda celowaliśmy w 12, ale i tak nieźle.
Piwo może okazać się nie dość pszeniczne, albowiem udział słodu pszenicznego wyniesie (w najgorszym razie) 47%. Mówi się trudno. Byle w ogóle coś wyszło.
A na przyszłość trzeba koniecznie lepiej przygotowywać warki od strony organizacyjnej. Dość już partyzantki i improwizacji!!!Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Odp: Warka 3 (pszeniczne)
Wujcio_Shaggy napisał(a)
[ciach]
Chmielenie:
- ok. 20 g chmielu aromatycznego "Marynka" - 60 minut (zamiast goryczkowego)
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Faktycznie, napisało mi się co innego, niż miałem na myśli - błąd w notatkach. Dzięki. I przepraszam za zamęt.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Piwo na granicy ciepła. Dochodziło do 26, ale ostatecznie ustabilizowało się na 24 stopniach. Chuchanie trochę pomogło .
Po za tym piana jakaś marna się zrobiła. Boję sie, że jednak mu za ciepło, a ponoć w powietrzu ma być coraz goręcej
Jednak pozostaje nadzieja, że skończy się dobrze...
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Odp: Odp: Warka 3 (pszeniczne)
naczelnik napisał(a)
Coś wam sie pomieszało. Jeśli goryczkowy, to Marynka. Aromatyczny to Lubelski.
Comment
-
-
Warka 3 (pszeniczne)
Różne niepokojące sygnały (marna piana, wysoka temperatura) spowodowały, iż wybrałem się na osobistą inspekcję do browarnianego Zakładu nr 2 Ursynów. Wyniki inspekcji uspokoiły mnie. Już pierwszy rzut oka na brzeczkę nasunął podejrzenie, że odfermentowało. I faktycznie - pomiar gęstości wykazał 4°Blg. W smaku nie czuć kwasu, jest surowa goryczka i lekki "pszeniczny" posmaczek. Pojutrze zlejemy na cichą.
Trochę mnie zastanawia ta podła piana (ślady na ściankach wskazują, iż sięgnęła zawrotnej wysokości 15 mm), obawiam się trochę o pienistość produktu finalnego. No i jeszcze niech ta pogoda się trochę opanuje: tak, jak jest może ostatecznie być, byle nie cieplej.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Odp: Warka 3 (pszeniczne)
Wujcio_Shaggy napisał(a)
Trochę mnie zastanawia ta podła piana (ślady na ściankach wskazują, iż sięgnęła zawrotnej wysokości 15 mm), obawiam się trochę o pienistość produktu finalnego.
Comment
-
-
Ano, grunt. Swoją drogą to najlepszy wynik w naszych fermentacjach - prawie, że 2/3 ekstraktu.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Przelaliśmy na cichą i wywieźliśmy pszeniczniaka w bezpieczniejsze miejsce, to znaczy do zakładu numer jeden, gdzie jest niższa temperatura. Na Ursynowie, jest sauna i trochę obawiamy się, czy nasze piwko będzie zdatne do picia. Jest szansa, ze tak, ale...
Odfermentowało do 3,7 co jest naszym dotychczasowym rekordem.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
W ciągu, szczęśliwie dość chłodnej, nocy temperatura piwa spadła do 24°C. Nadmiar gazu systematycznie wydobywa się przez rurkę, więc drożdże chyba nie padły i swoje robią. Obawy co do efektu końcowego trochę się zmniejszyły, zresztą i tak już za późno na cokolwiek. Trzeba poczekać tydzień, po cichej będzie już więcej wiadomo.
Teraz Wilk wyjeżdża sobie nad morze, a mnie czeka mycie butelek . Trudno mu będzie wyrównać moje straty moralne z tego tytułu...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment