Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bury_wilk
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 2655

    #31
    Odp: Warka nr 1, Piwo Inaugurayjne

    [QUOTE]Wujcio_Shaggy napisał(a)
    [B]Skupię się tylko na wydarzeniach, które odgrywały się na polu piwnym; pozostałe może i są ciekawe, ale nie dla piwowarów - może niedługo powstanie jakaś telenowela osnuta na ich wątkach.

    O tak, na telenowelę w sma raz...
    Uchylmy może rąbka tejemnicy, że warka numer dwa będzie ochrzczona jako "Czarcie". Nazwa miała być dłuższa, ale po konsultacjach, jednak nie będzie...

    Lubię kiedy się zieleni
    Lubię jak się piwo pieni...

    ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

    Comment

    • Pinio74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.10
      • 3881

      #32
      Odp: Odp: Warka nr 1, Piwo Inaugurayjne

      bury_wilk napisał(a)
      Uchylmy może rąbka tejemnicy, że warka numer dwa będzie ochrzczona jako "Czarcie". Nazwa miała być dłuższa, ale po konsultacjach, jednak nie będzie...

      Skoro piwo nazywa się "Czarcie" to ten tajemniczy, bonusowy składnik to pewnie smoła...
      Last edited by Pinio74; 2004-05-14, 10:16.
      BIRRARE HUMANUM EST

      Comment

      • bury_wilk
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 2655

        #33
        Odp: Odp: Odp: Warka nr 1, Piwo Inaugurayjne

        Pinio74 napisał(a)
        Skoro piwo nazywa się "Czarcie" to ten tajemniczy, bonusowy składnik to pewnie smoła...
        No dobra, przyznaję, trafiony, zatopiony. To smoła, ale przygotowana, według kilkusetletniej receptury z naturalnych surowców. Dzięki temu piwo jest czarniejsze, aromatyczniejsze i w ogóle na dłużej zapada w pamięć .

        Lubię kiedy się zieleni
        Lubię jak się piwo pieni...

        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

        Comment

        • Standarte
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.08
          • 467

          #34
          Użyliście tej "smoły" z małej puszki Browamatora? Ja wykorzystałem całą puszkę na 8 litrów (!) piwa 26*Blg i zielone było tak karmelowo - gorzkie, aż wykręcało pysk. Po rocznym leżakowaniu smak pięknie się zrównoważył i karmel w ogóle nie dominuje. Dziś oceniam to piwo jako najlepsze z moich wczesnych, "brewkitowych" warek ale mimo wszystko - zalecam ostrożność w dawkowaniu "smoły"!

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #35
            Warka nr 2, Czarcie

            Dodam jeszcze, że do wrzącej smoły dodaliśmy trochę siarki... Aby wydobyć pełny aromat i smak, przed konsumpcją piwa, należało będzie je podpalić na kilka minut .

            A teraz szczegóły dotyczące przygotowania warki drugiej. Cały proces był prowadzony równolegle z rozlewem "Inauguracyjnego" i nie wiem, czy czegoś nie pokręciliśmy. Ale chyba nie - mam niezbitą pewność, iż nie zlaliśmy do butelek ciemnej brzeczki, zaś zielonego nie zadaliśmy ponownie drożdżami...

            Użyliśmy zestawu Browamator Prawdziwe Ciemne, czyli 2 puszek ekstraktu janego po 1,8 kg i pół puszki 0,5 kg ekstraktu barwiącego (druga połowa puszki czeka, może się przyda do kolejnej warki, a jak nie, to zrobimy z niej karmelki ). Całość wymieszaliśmy z wodą i podgrzewaliśmy do wrzenia. Aha, dodaliśmy jeszcze nasz tajemniczy dodatek na tym etapie.

            Po zawrzeniu dodaliśmy chmiel (ok. 40g) i gotowaliśmy. Po 50 minutach dodaliśmy jeszcze 10g chmielu. Warzenie brzeczki trwało w sumie godzinę.

            Po ostudzeniu przecedziliśmy brzeczkę do fermentora i uzupełniliśmy wodą do 18,5 litra. Temperatura wyniosła 20°, pobraliśmy próbkę pomiarową (14,5°Blg), zadaliśmy brzeczkę zrehydratyzowanymi drożdżami z zestawu i odstawiliśmy fermentor na spoczynek.

            Dziś rano widać już było piankę na powierzchni brzeczki...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • bury_wilk
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 2655

              #36
              [QUOTE]Standarte napisał(a)
              [B]Użyliście tej "smoły" z małej puszki Browamatora?

              Hmmm. Jak by to powiedzieć. Nie zupełnie o to chodziło... To znaczy ten rodzaj smoły też był, ale on jest zbyt powszechny, żeby owiewać go taką tajemnicą

              Czarcią smołę przywiozłem z sobotniej wycieczki do Łęczycy, gdzie panem na zamku jest niejaki Boruta...

              - o mniej więcej taki ma kolor...
              Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

              Comment

              • Standarte
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.08
                • 467

                #37
                Boruta to diablo sympatyczny czart. Podobno tubylcy, którym regularnie dokuczał znaleźli na niego sposób zostawiając mu w ruinach trunki miejscowego wyrobu. Od tej pory zajął się przyjemniejszymi rzeczami zaniedbując swe obowiązki zawodowe za co dostał nawet burę od samego Lucyfera. Ciekawe jak przychylność Boruty wpłynie na smak Waszego piwa?

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #38
                  Warka nr 2, Czarcie

                  Standarte napisał(a)
                  Użyliście tej "smoły" z małej puszki Browamatora? Ja wykorzystałem całą puszkę na 8 litrów (!) piwa 26*Blg i zielone było tak karmelowo - gorzkie, aż wykręcało pysk. Po rocznym leżakowaniu smak pięknie się zrównoważył i karmel w ogóle nie dominuje. Dziś oceniam to piwo jako najlepsze z moich wczesnych, "brewkitowych" warek ale mimo wszystko - zalecam ostrożność w dawkowaniu "smoły"!
                  Z pewnymi obawami zdecydowaliśmy się na odstępstwo od instrukcji (sugerującej 1/3 puszki "zabarwiacza" na 20 litrów nastawu), chociaż był pomysł dodania nawet całej porcji. Póki co, nie czuć ani śladu karmelu w brzeczce (to już byłaby tragedia...).
                  Zobaczymy, co z tego wyniknie. Może rzeczywiście Boruta wspomoże.

                  Aha! Niczego nie podpisywaliśmy...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #39
                    Warka nr 2, Czarcie

                    Druga warka fermentuje, aż miło, piany, że hej, a temperatura sięgnęła 24°C - jeszcze trochę i trzeba będzie chłodzić fermentor - dobrze, że za oknem chłodno. Wrażenia zapachowe intensywne, ale przyjemne (przynajmniej dla mnie, bo małżonka twierdzi, że smród jeszcze gorszy, niż za pierwszym razem ).

                    W ramach skracania oczekiwania odpalam program graficzny i projektuję etykiety...
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • bury_wilk
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 2655

                      #40
                      Wczoraj jakiś niemądry alarm, że piwo się zepsuło. Już chciałem szukać winowajcy, ale okazało się, że alarm był fałszywy. Kurde, już byłem bliski zawału!

                      Lubię kiedy się zieleni
                      Lubię jak się piwo pieni...

                      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #41
                        Wyglądało to bardzo podejrzanie (po 60 godzinach od nastawienia) - temperatura spadła do 20°C, piana praktycznie zniknęła, a na dodatek po powierzchni pływały jakieś brązowe farfocle

                        Zmierzyłem Blg - wyszło 6,5°, czyli odfermentowało lepiej niż pierwsza warka, ale jednak trochę mało... Próbka pomiarowa miała zapach typowo piwny, chmielowy; w smaku czuć było "surową" goryczkę. Po bacznej obserwacji brzeczki okazało się, że gaz nadal się wydziela.

                        Trochę się uspokoiłem, ale jeszcze się zastawiam, co dalej? Może by tak trochę pomóc i dodać drożdże odzyskane z pierwszej warki?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #42
                          Nie pomagać i nie grzebać w tym ! Zostawić w spokoju jeszcze dwa dni, potem przelać do fermentacji cichej. I znowu nie grzebać !

                          Comment

                          • bury_wilk
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 2655

                            #43
                            Tak więc dziś przelewamy do cichej. Kurcze, a już bym chciał wypić...

                            Lubię kiedy się zieleni
                            Lubię jak się piwo pieni...

                            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                            Comment

                            • bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

                              #44
                              No to cicha już trwa. Trochę szkoda, że tak mało przefermentowało - z 14,5, zeszło do 6. Pachnie super, wypić się też daje... będzie super.
                              Warka Pierwsza za to została przeniesiona do piwnicy. Mam nadzieję, że nikt się tam nie włamie...

                              Lubię kiedy się zieleni
                              Lubię jak się piwo pieni...

                              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                #45
                                Równolegle do tych działań dopięliśmy na ostatni (chyba?) guzik projekty etykiet do obydwy warek. Pozostało jeszcze zrobienie kontr i oprawa graficzna gotowa.

                                Jeden z kapsli okazał się być bezczelnie nieszczelnym - poprawiliśmy to i zobaczymy.

                                Zastanawiam się nad przyczynami tak niskiego stopnia odfermentowania brzeczki (niecałe 60% początkowego Blg). Co zrobić na przyszłość, żeby szło lepiej?

                                Omówiliśmy także wstępnie plany kolejnej warki i może jeszcze następnej - przy dobrym układzie zdążymy nastawić przed latem...
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X