Browar Szlachecki szykuje się na pospolite ruszenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #46
    Wujcio_Shaggy napisał(a)
    .

    Zastanawiam się nad przyczynami tak niskiego stopnia odfermentowania brzeczki (niecałe 60% początkowego Blg). Co zrobić na przyszłość, żeby szło lepiej?

    1. Użyć innych drożdży np. Salale
    2. W przypadku piwa za słodu - wydłużyć pierwszą przerwę cukrową

    Comment

    • Standarte
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.08
      • 467

      #47
      Wujcio_Shaggy napisał(a)
      (...)

      Zastanawiam się nad przyczynami tak niskiego stopnia odfermentowania brzeczki (niecałe 60% początkowego Blg). Co zrobić na przyszłość, żeby szło lepiej?

      (...)
      Blg to faktycznie trochę wysoko, ale nie ma tragedii. Na przyszłość możecie spróbować z innymi drożdżami, dokładnie napowietrzyć brzeczkę przed fermentacją główną (np. intensywnie mieszając zdezynfekowaną łychą) i pilnować temperatur zalecanych do fermentacji. Reguły nie ma, choć zauważyłem u siebie, że piwo z gotowca fermentowało łatwiej (głębiej) niż z czystego ekstraktu. Ostatnio użyłem drożdży Saflager i byłem w szoku, jak łatwo poradziły sobie z brzeczką ze słodu. To chyba kwestia ich jakości.

      Comment

      • bury_wilk
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 2655

        #48
        Może faktycznie pokombinujemy z drożdżami. Plany na trzecią warkę się krystalizują, więc będzie okazja.

        Lubię kiedy się zieleni
        Lubię jak się piwo pieni...

        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

        Comment

        • bury_wilk
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 2655

          #49
          Trzecia warka się odwleka, ale idea nie umarła.
          Na razie czekają nas inne atrakcje. Dziś w planach jest rozlew warki numer dwa i pierwsza, testowa degustacja warki numer jeden. Nie wiem, jak to będzie smakowało, ale nie mogę się doczekać...

          Lubię kiedy się zieleni
          Lubię jak się piwo pieni...

          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #50
            Warka 1, Piwo Inauguracyjne

            Trzy tygodnie temu butelki zostały zakapslowane, a dziś (pardon: już wczoraj) nadszedł moment degustacji. Zawartość dwóch testowych butelek 0,33 została subtelnie zlana do szklanek i - drżenie rąk...

            Celebrowaliśmy długo ten moment, wwąchując się w drożdżowy aromat (butelki testowe pochodziły z odzysku drożdży, to pewnie dlatego). W tym czasie Wilczyca (tj. żona Wilka) spróbowała i uznała, że jej nie smakuje. Nie powiem, że nas to nie zmartwło .

            W miarę postępów degustacji okazało się jednak, że smak i zapach drożdży zaczynają ustępować temu, czemu ustąpić powinny - bez wątpienia udało nam się zrobić piwo! (JEEEEEEST!) Po zakończeniu degustacji naszła nas ochota na więcej - ale niestety: więcej było w piwnicy, do której klucz przezornie "zgubiłem" wcześniej. Niech jeszcze poczeka.

            Kolor jest głęboki, złocisty, przechodzący w bursztyn - jednym słowem: piękny . Klarowne.
            Piana wystąpiła przy nalewaniu, ale natychmiast znikła. Uznaliśmy to za skandal.
            Gazu było całkiem sporo - duże bąble, działały równo: całkiem ładny gaz.
            W zapachu dało się wyczuć (poza drożdżami) trochę chmielowego aromatu oraz woń naszego tajemnego składnika (zdradzam sekret: goździków). Woń wyraźną, ale nienachalną.
            W smaku czuć było piwo - goryczka, leciutenieńki posmak słodowy. No i oczywiście - drożdże.

            Generalnie ocena państwowa, czyli na tróję. Ale wypijemy te 20 litrów bez większych oporów...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #51
              Warka 2, Czarcie Piwo Ciemne

              Zlaliśmy je z cichej do butelek. jeszcze jeden pomiar Ballinga (w nadziei, że może...) - zeszło do 5,5°. Raczej się wyklarowało. Odstawione do piwnicy (w mieszkaniu 23°C).

              Proces projektowania etykiety został zakończony. Efekt końcowy wygląda tak:
              Attached Files
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #52
                Warka 2, Czarcie Piwo Ciemne

                i jeszcze kontra:
                Attached Files
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #53
                  Warka 1, Piwo Inauguracyjne

                  Kontra do Inauguracyjnego:
                  (niestety, etykiety na razie nie zaprezentuję, gdyż musi ona ulec jeszcze pewnej zmianie)
                  Attached Files
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #54
                    Aha, chyba wyszło na to, że browar zawiesi swą działalność w tzw. "przerwie letniej". Ale od jesieni z pewnością ruszy ze zdwojoną () mocą...
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • bury_wilk
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 2655

                      #55
                      Wszystko zostało właściwie powiedziane, a mioże nawet za dużo , więc pozostaje mi tylko dodać moje osobiste odczucia.
                      A więc Inauguracyjne po za tym, że jest "drożdżowe" jest niezłe i myślę, że będzie lepsze. Trochę marnie z pianą, ale może źle było nalane, no i może z czasem będzie sie lepiej pieniło, więc jestem daleki od tragizowania. Kolor jest doskonały. W życiu się nie spodziewałem, że wyjdzie taki ładny, złoto bursztynowy, klarowny i z głębią. Gazuje też nieźle. Zapach przyjemny, dość intensywny. Oczywiście odczucia smakowe i zapachowe utrudniały drożdże, ale mniej więcej dało się wyczuć, jaki będzie smak z innych butelek, które nie mają w sobie zlewki.
                      Czarcie, którego żeśmy sobie golnęli przy okazji rozlewu, już teraz prezentuje się przyzwoicie. Ładnie pachnie, gazuje, ma kolorek i charakterek. Powinno być w stylu Tmavych, przynajmniej na dziś tak to wygląda.
                      Ogólnie jestem bardzo zadowolony

                      Na vivat trykrotne
                      URA URA URA!!!

                      Lubię kiedy się zieleni
                      Lubię jak się piwo pieni...

                      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                      Comment

                      • bergra
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2004.01
                        • 14

                        #56
                        Odp: Warka 1, Piwo Inauguracyjne

                        Wujcio_Shaggy napisał(a)

                        Generalnie ocena państwowa, czyli na tróję. Ale wypijemy te 20 litrów bez większych oporów...
                        Spokojnie, ocenę poprawicie za min. trzy tygodnie, a jak będziecie poprawiać się za trzy miesiące - o ile wytrzymacie - to może skali zabraknąć

                        Etykietki mniam, mniam.
                        Browary Wyoming

                        Comment

                        • Standarte
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.08
                          • 467

                          #57
                          Te drożdże istotnie aż tak nachalne? Popieram przedmówcę - z ocenami wstrzymajcie się przynajmniej do trzech miesięcy... Etykiety naprawdę fajne, oby zawartość butelek była równie obiecująca!

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #58
                            Drożdże tak, nachalne - całkowicie zdominowały pierwsze wrażenie. Ale w tych egzemplarzach testowych mogło być ich faktycznie sporo więcej (ok. półcentymetrowy osad na dnie) niż w pozostałych butelkach - i tym się pocieszamy.

                            Ciężko będzie wytrzymać te trzy miesiące, oj ciężko...

                            Dzięki za dobre słowo.

                            Czekamy.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #59
                              Ponieważ z drugiej warki zostało nam ok. pół puszki ekstraktu barwiącego, który będzie potrzebny pewnie dopiero za trzy miesiące, umyśliłem sobie wyekspediować go do zamrażarki, niech tam poczeka na swoją kolej. Co prawda producent (WES) zaleca po otwarciu przechowywać przez góra miesiąc w warunkach chłodniczych, ale szkoda mi trochę tej smoły, a tak chyba się nie zmarnuje?
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • bury_wilk
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 2655

                                #60
                                Jeśli chodzi o pierwsze dwie warki, to właściwie (poza wypiciem ) pozostało nam tylko skończyć (Inauguracyjne wymaga jeszcze korekty), wydrukować i przykleić etykiety.
                                Jak najlepiej się do tego zabrać? Zwykła, domowa atramentówka (ile tuszu zeżre?), czy gdzieś profesjonalnie, albo może lepiej w browamatorze (widziałem, że jest opcja z wydrukowaniem gotowego projektu)? Na jakim papierze i czym kleić? A może papier samoprzylepny?


                                Lubię kiedy się zieleni
                                Lubię jak się piwo pieni...

                                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X