Fermentacja
Fermatacja przebiega w temp. 20 st. C
Po 5-u godz na powierzchni brzeczki pojawiła się cieniutka warstwa piany. Po kolejnych 8-u piana miała już kilka cm i utzymywała się grubą warstwą przez 2 dni.
Drożdże WLP 300 mogą służyć za wzór na pokaz jak pracują prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Cały czas na powierzchni piany utrzymuje się ich gruba, kremowa warstwa.
Dziś, w 3-im dniu fermentacji piana wyraźnie opadła, brzeczka od góry zaczyna się klarować i widać, że fermentacja się kończy. Niestety nie miałem czasu zmierzyć stężenia, zrobię to po powracie z pracy.
Fermatacja przebiega w temp. 20 st. C
Po 5-u godz na powierzchni brzeczki pojawiła się cieniutka warstwa piany. Po kolejnych 8-u piana miała już kilka cm i utzymywała się grubą warstwą przez 2 dni.
Drożdże WLP 300 mogą służyć za wzór na pokaz jak pracują prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Cały czas na powierzchni piany utrzymuje się ich gruba, kremowa warstwa.
Dziś, w 3-im dniu fermentacji piana wyraźnie opadła, brzeczka od góry zaczyna się klarować i widać, że fermentacja się kończy. Niestety nie miałem czasu zmierzyć stężenia, zrobię to po powracie z pracy.
Comment