Pszeniczne z własnego słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #31
    Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pszeniczne z własnego słodu

    Borysko napisał(a)
    To bardzo długo. Czy słód pszeniczny scukrza się aż o tyle dłużej od jęczmiennego?
    U mnie scukrzenie nastąpiło po 80 min., ale w mieszninie było 47% słodu jęczmiennego.

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #32
      Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pszeniczne z własnego słodu

      Borysko napisał(a)
      To bardzo długo. Czy słód pszeniczny scukrza się aż o tyle dłużej od jęczmiennego?
      Mój tak . Dostałem przypadkowe ziarno, więc wynik mojej pracy /choć frajda duża/ jest też "przypadkowy".
      Nie mam porównania z komercyjnym produktem, jeśli ktoś ma 30g słodu pszenicznego z profesjonalnej słodowni to może mi go podesłać /piszczie na PW/ a zrobię zacieranie w tych samych warunkach.
      Pozdrawiam,
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        A u mnie pełne scukrzenie zacieru 80% pszenicy / 20% jęczmienia nastąpiło normalnie - po dwudziestu kilku minutach w temp. 65 C.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #34
          Piwo zabutelkowane po 7-u dniach fermentacji przy 3,5 blg z dodatkiem szkalnki glukozy.
          Piwo ma być "pszeniczno-drożdżowe", więc świadomie zrezygnowałem z cichej fermentacji w balonie.

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #35
            Odp: Pszeniczne z własnego słodu

            mapajak napisał(a)

            Teraz należało usunąć korzonki. Wykonałem to w ten sposób, że nasypałem ziarno do dużego plastikowego sita, po czym ziarno energicznie mieszałem ręką. Podczas mieszania od ziarna odpadały korzonki, zaś plastikowe ścianki sita mocno elektryzowały się od tarcia i korzonki osiadały przyklejone przyciąganiem elektrostatycznym na ściankach sita. Wystarczyło przejechać palcem po ściankach i zebrać oddzielone korzonki.

            Mi elektryzowanie przeszkadzało i dlatego użyłem sita metalowego.
            Pozdrawiam
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #36
              Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pszeniczne z własnego słodu

              ...już mam drożdże i "swój słód pszenny", niestety nie ześrutowany. Co prawda myślałem nad rozdrobnieniem go za pomocą kuchennego robota po namoczeniu (i tak pszenica nie pomaga w filtracji), ale wolałbym słód ześrutować.
              Tutaj prośba do szczęśliwych posiadaczy śrutownika mieszkających w Warszawie , czy pozwoliliby mi skorzystać z niego celem ześrutowania 3-4 kg słodu? Dajcie znać.
              Pozdrawiam
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              Przetwarzanie...
              X