Pszeniczne z własnego słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Pszeniczne z własnego słodu

    Nie mogąc nigdzie za rozsądną cenę zakupić słodu pszennego, postanowiłem sam go zrobić. A przy okazji chciałem poznać cały proces piwowarski - od ziarna do gotowego wyrobu.
    Ziarno zakupiłem za targu, 5 kg za 4 zł.
    Do moczenia ziarna w warunkach domowych doskonale nadaje się kadź filtracyjna zaopatrzona w kranik. Wybrałem metodę powietrzno-wodną, gdyż w ten sposób najłatwiej można zapewnić ziarnu odpowiednią ilość tlenu niezbędnego do rozwoju zarodka. Ziarno moczyłem przez 3 godz. po czym spuszczałem wodę i po 6-u godzinach zalewałem ponownie na 3 godz.
    Po 24 godz. pojawiło się tzw. oczko co oznacza, że ziarno osiągnęło wystarczający stopień namoczenia i zaczyna się kiełkowanie. Kiełkowanie przeprowadziłem w tzw. lodni tj. plastikowej, białej skrzyni używanej przez masarnie do przechowywania i transportu wyrobów mięsnych. Ziarno często zraszałem oprykiwaczem do pryskania kwiatów i dokładnie mieszałem aby zapewnić jednakowe warunki wszyskim kiełkującym ziarnom. Kiełkowanie odbywało się w piwnicy w temp. 15 st. C. Jest to optymalna temp. do powstania w ziarnie dużej ilości enzymów potrzebnych potem w procesie zacierania.
    Po 3 dniach długość korzonków osiągnęła 1 cm więc przystąpiłem do suszenia. Słód suszyłem w piekarniku elektrycznym, w temp 50 st. C, rozłożony cienką warstwą na blaszkach przez kilkanaście godz. (tak, tyle to trwało) aż siągnął taką twardość, że ziarna nie dało się zgnieść w palcach. Co jakiś czas wyciągałem z piekarnika blaszki i słód mieszałem. Dzwiczki piekarnika cały czas były lekko uchylone, aby mogła wydostać się para wodna ulatniająca się z ziarna. Potem słód doprażyłem w temp. 90 st. C przez 4 godz.
    Teraz należało usunąć korzonki. Wykonałem to w ten sposób, że nasypałem ziarno do dużego plastikowego sita, po czym ziarno energicznie mieszałem ręką. Podczas mieszania od ziarna odpadały korzonki, zaś plastikowe ścianki sita mocno elektryzowały się od tarcia i korzonki osiadały przyklejone przyciąganiem elektrostatycznym na ściankach sita. Wystarczyło przejechać palcem po ściankach i zebrać oddzielone korzonki.
    Tak przygotowany słód nie może być użyty od razu do warzenia, musi odleżec min. 4 tygodnie. Mój odleżał 1,5 miesiąca.
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Z tych samych powodów pszeniczniaki robie ze swojego słodu.
    Cały proces wykonuję niemal identycznie, tylko moczenie jest dłuższe ale jednorazowe na początku i ... nie przejmuję się suchymi korzonkami. A piwo z takiego słodu ? Dla mnie bomba, pszeniczne z gotowca do pięt mu nie dorasta. Przygotowanie porcji 2kg słodu w domu nie jest, moim zdaniem, problemem a efekty i satysfakcja spore.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Podobno korzonki niekorzystnie wpływają na smak piwa a oddzielenie ich w opisany przeze mnie sposób jest łatwe i bardzo skuteczne.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Historycznym sposobem oddzielania korzonków od ziarna jest przeciąganie ich za pomocą listwy po ukośnie nachylonej tarce, takiej jak do ręcznego prania bielizny. Ale oczywiście każdy skuteczny sposób jest dobry. Jednak korzonki powinny być usuwane, bo zawierają sporo składników niekorzystnie wpływających na piwo - głównie białek i sybstancji goryczkowych.

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #5
          Słód pszeniczny

          A czy orientujecie się, kiedy będzie można nabyć słód pszeniczny w Polsce? Słyszałem, że Browamator szykuje się do sprzedaży tego słodu. Doszły was może jakieś o tym słuchy?
          Pozdrawiam
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Odp: Pszeniczne z własnego słodu

            mapajak napisał(a)
            --ciach--
            Po 24 godz. pojawiło się tzw. oczko co oznacza, że ziarno osiągnęło wystarczający stopień namoczenia i zaczyna się kiełkowanie.
            --ciach--
            Możesz uzupełnić informacją, co to jest "oczko"?
            Cały Post zapisałem sobie jako przepis na słodowanie
            Dzięki i za zdrowie

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #7
              Odp: Słód pszeniczny

              Hannibal napisał(a)
              A czy orientujecie się, kiedy będzie można nabyć słód pszeniczny w Polsce? Słyszałem, że Browamator szykuje się do sprzedaży tego słodu. Doszły was może jakieś o tym słuchy?
              Pozdrawiam
              Browamator szykuję się do tego (i wielu innych rzeczy, m.in. płynnych drożdży) od dawna i bez widocznych efektów. Więc raczej zdałbym się na produkcję w domu lub import, chociażby z niemiec www.braupartner.de - wysyłają do Polski).

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Odp: Odp: Pszeniczne z własnego słodu

                slado napisał(a)
                Możesz uzupełnić informacją, co to jest "oczko"?
                Jest to wyrastający po jednej stronie ziarna mały kiełek korzeniowy z którego po pewnym czasie zaczynają wyrastać korzonki.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Odp: Odp: Słód pszeniczny

                  Borysko napisał(a)
                  www.braupartner.de - wysyłają do Polski).
                  A ile kosztuje przesyłka i jak się im płaci, bo nie zauważyłem u nich możliwości zapłaty kartą kredytową?

                  Comment

                  • elroy
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 359

                    #10
                    Odp: Odp: Słód pszeniczny

                    Borysko napisał(a)
                    ....chociażby z niemiec www.braupartner.de - wysyłają do Polski).
                    Kupowałeś coś może od nich?
                    Około miesiąca temu wysłałem maila z pytaniem o koszty wysyłki do naszego kraju. Otrzymałem dość szybką i grzeczną odpowiedź, że niestety na razie nie przewidują. Prosili o kontakt w okresie wakacyjnym.
                    Czyżby sie coś zmieniło?
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #11
                      Nic u nich jeszcze nie kupowałem, ale mam w planach. Też majlowałem do nich o przesyłkę do polski, jakieś 3 tygodnie temu. Płatność przelewem "z góry". Ceny przesyłki nie mogę teraz sprawdzić, ale wyszło drogo. Jak dotrę do tego majla, to podam.
                      Last edited by Borysko; 2004-05-27, 14:14.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        Warzenie.

                        Do warzenia użyłem:
                        0,9 kg słodu pszennego
                        0,7 kg słodu jęczmiennego pilźnieńskiego
                        0,1 kg słodu karmelowego jasnego
                        Dzień wcześniej przygotowałen starter drożdżowy zaszczepiając 0,3 l brzeczki 4 ml drożdży White Labs WLP 300 zakupionych w sklepie Hop&Grape. Planując uwarzenie tylko 10 l piwa zrezygnowałem z przygotowania drugiego startera.
                        Słody wsypałem do 5 litrów wody podgrzanej do temp 48 st. C. Temperaturę mieszaniny ustabilizowałem na poziomie 44 st. C i przetrzymałem to przez 20 min. Potem przerwa w temp. 62 st. C 40 min i 72 st. C 40 min do całkowitego scukrzenia skrobi. Podgrzłem do temp. 78 i przeniosłem do filtracji.
                        Scukrzenie trwało trochę dłużej niż w przypadu słodu jęczmiennego z profesjonalnej słodowni, ale przebiegło prawidłowo i do końca.
                        Otrzymałem 10 litrów 10-cio % brzeczki więc wydajność zacierania wyszła mi taka sama jaką uzyskuję przy zacieraniu profesjonalnie przygotowanych słodów.
                        Po ostudzeniu do 24 st. C brzeczkę zaszczepiłem drożdżami.

                        Comment

                        • czujnik
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 177

                          #13
                          Mam pytanko : A jak chmieliłeś i ile czasu warzyłeś

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #14
                            Odp: Odp: Odp: Słód pszeniczny

                            mapajak napisał(a)
                            A ile kosztuje przesyłka i jak się im płaci, bo nie zauważyłem u nich możliwości zapłaty kartą kredytową?
                            Oto treść majla, który mi przesłał Braupartner:

                            Leider verschicken wir ins Ausland nur per Vorkasse. Das heisst, Sie müssen das Geld überweisen.Wenn dann das Geld bei uns eingegangen ist, schicken wir Ihnen die Ware sofort zu.

                            Die Gebühren nach Polen sind wie folgt:

                            bis 5 kg = 16,50 Euro

                            5 kg bis 10 kg = 20,50 Euro

                            10 kg bis 20 kg = 28,50 Euro

                            Mit freundlichen Grüssen
                            Brau-Partner, K. Kling


                            Tak jak pisałem, wysyłają za pełną przedpłatą. Opłat nie muszę chyba tłumaczyć

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #15
                              czujnik napisał(a)
                              Mam pytanko : A jak chmieliłeś i ile czasu warzyłeś
                              Chmieliłem delikatnie, tylko 7g chmielu Magnum na początku gotowania, Gotowałem 1 godzinę. Zauważyłem, że z brzeczki wytrąciło się dużo więcej osadów białkowych niż z brzeczek sporządzanych ze słodów jęczmiennych.
                              Z przefiltrowaniem nie było żadnych kłopotów. Może dlatego, że udział słodu jęczmiennego był dość duży (47%). Następnym razem ograniczę udział słodu jęczmiennego do 35%.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X