Pszeniczne ale nie do końca

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Pszeniczne ale nie do końca

    Tak się złożyło, że dziś nastawiam piwo pszeniczne.
    Zacieranie nastawiłem wczoraj wieczorem. W nocy przelałem do kadzi filtracyjnej i poszedłem dalej spać. Jedyna porcja drożdży jakie miałem od wczoraj czyli już jakieś 14 godzin nie potrafi się obudzić.
    Wygląda na to, że są martwe. Siłą rzeczy muszę zadać zwykłe drożdże górnej fermentacji. Czy ktoś już tak robił? Jakie wyszło z tego piwo?
    Pozdrawiam
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Ja miałem tak samo.
    Po 48 godz fermentacja nie ruszyła. Nie mogłem dłużej czekać, bo bałem się o zakażenie piwa i zaszczepiłem go "końską" dawką drożdży Danstar Windsor, tak aby fermentacja ruszyła "z kopyta". Piwo się uratowało i wyszło nawet dobre, co prawda bez typowych dla drożdży pszenicznych nutek bananowo-goździkowych, ale bardzo smaczne, aromatyczne, lekko kwaskowe, orzeźwiające.
    Nie czekaj dłużej tylko szczep drożdżami.
    Powodzenia
    Też nie pojechałeś do Żywca?

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Dzięki za odpowiedź. Zaraz przygotuję ciepłą meteczkę w około 28'C i jak tylko drgnie zadam do fermentora.
      Obowiązki nie pozwoliły mi na wyjazd do Żywca. W zamian, postanowiłem coś uwarzyć. Biegnę do kuchni.

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Drożdże przygotowałem jednocześnie podgrzałem matkę z pszenicznymi do około 30'C. Brzeczka studzi się po nachmieleniu. Za godzinkę lub dwie zaszczepię drożdżami. Czy wleję pszeniczne to jeszcze zobaczymy. Jak nie zaczną pojawiać się oznaki życia, pójdzie do kanału.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          I stało się, drożdże Danstar Windsor trafiły do fermentora.
          Niestety pszeniczne nie odżyły. Zero oznak fermentacji po 24 godzinach. Trafiły do kanału.
          Te górnej DW już po pół godzinie buzowały aż miło...
          No to za półpszeniczne !

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
            Javox
            Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
            Chmiela: Marynka, Lubelski.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
            Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
            Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
            2024-11-11, 15:02
          • dadek
            Olsztyn-Gutkowo, Żurawia 81, Browar Ukiel
            dadek
            Do Gutkowa - kiedyś osobnej wsi, a obecnie najdalej na północny-zachód wysuniętej części Olsztyna, można szybko dojechać pociągami (stacja 600 m od browaru), lub autobusami ZKM 106 i 111 (co prawda dużo dłużej ale do przejścia tylko 250 m).
            Budynek browaru mieści się w przyjemnym,...
            2020-09-02, 03:00
          • chmielakikrasnystaw
            Chmielaki Krasnostawskie 2019
            chmielakikrasnystaw
            KONSUMENCKI KONKURS PIW
            49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
            PIWA ZGŁOSZONE

            Piwa dolnej fermentacji:
            Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
            1. Primator Pumpa – Pivovar...
            2019-08-07, 12:51
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • darekd
            Riegele, Dulcis 12
            darekd
            Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
            Piwo z ich serii Brauspezialitäten

            https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

            Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
            2024-01-15, 00:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...