Svenowe warzenie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

Dziś zakupiłem ponad 20 kilo słodu od Alchemycha, za co serdecznie dziękuję, podobnie jak za pszeniczniaka, ale piweczko wypiję a drożdżyki sobie rozmnożę jak zdołam.

Teraz jak mam materiał to powarzymy. Butelek tylko muszę nazbierać nieco i do roboty. Pogoda sprzyja pracy w kuchni, relacje z warzenia zmieszczę niezwłocznie.
    Celia, cerevisia et conventus.

Comment

• Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sven
      Dziś zakupiłem (...) pszeniczniaka.
      Piłem tego pszeniczniaka. Choć wydegustowaliśmy w sumie po pół skrzynki piwa, to uznałem, że to piwo było najlepsze.
      Mogę Ci tylko pozazdrościć

Comment

• Sven
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.09
        • 1211

Składniki:

2,5 kg pilzneńskiego
        100 gr płatków owsianych
        150 gr żurawiny
        20 gr goryczki
        25 gr aromatu

wyszło 12 litrów brzeczki o blg początowym 12.
        Zadałem to wyjątkowo spokojnymi drożdżami i mam nadzieję że wyjdzie coś lekkieg, lekko kwaskowatego, akurat na zaostrzenie apetytu na wieczorne potrawy z grilla.
        Celia, cerevisia et conventus.

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 11:28
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-08, 00:16
        • Sliwa71
          Pierwsze piwo, obserwacje i pytania
          Sliwa71
          Czesc,
          Zaczelismy warzenie perwszego piwa z brewkitu. Ma byc to Pale Ale. Zamiast cukru czy polepszacza uzylismy ekstraktu slodowego jasnego, 1.2 kg.
          Z przygotowaniem brzeczki nie mielismy wiecej problemow.
          Bledem bylo nie przygotowanie dostatecznej ilosci zimnej wody przez co musielismy...
          2017-06-01, 09:18
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 17:05
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...