Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Teraz przerwa na dwa tygodnie, bo wyjeżdżam. Później w fermentorze ląduje gotowiec Scottish Export Muntonsa (tak w ogóle, ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?), natomiast trzecia i czwarta warka będą już samodzielnie chmielone (mam pomysły na obydwie).

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #17
      Zdziwiłem się jakie postępy w klarowaniu gotowiec może uczynić przez jeden dzień! W każdej z butelek górne 2 centymetry są już czyściutkie Nie spodziewałem się, ale się cieszę.
      Wyjeżdżam na kilka dni i pewnie jak wrócę to nie poznam mojego piwa

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #18
        Najważniejsze, żeby jeszcze było, jak wrócisz...

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Będzie, będzie. Matka na pewno sama nie ruszy, bo z ogromnym sceptycyzmem podchodzi do mojego warzenia, a ojciec w życiu nie wziąłby bez pozwolenia. Siosra też, zresztą wyjeżdża, wiec mogę być spokojny

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #20
            No nie wiem... Jak się mój ojciec dorwał do mojej piwniczki... "a wypić lubiał"... to sie leekko podłamałem

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #21
              Warka nr I - po 8 dniach...

              No i nie powstrzymałem się, otworzyłem pierwszą buteleczkę już po 8 dniach. Na szczęście ostatnia z rozlewu była niepełna, wyszło tak ze ćwierć litra.
              Piwo się świetnie wyklarowało, ale osad się jeszcze nie zbił, tak więc wystarczy lekko poruszyć i już wraca do formy mętnej.
              Po otwarciu butelki przywitało mnie obiecujące syknięcie, ale niestety po nalaniu stwierdziłem, że ilość piany mieści się w granicach błędu statystycznego, a nagazowanie jest niemal zerowe. Cóż, niech jeszcze postoi.
              Zapach całkiem sympatyczny, choć daje się wyczuć drożdże.
              Są one obecne również w smaku, choć w o wiele mniejszym stopniu niż podejrzewałem. Jednak jak na swój wiek i fakt że pochodzi z gotowca, piwo jest bardzo fajne i sądzę, że za miesiąc będzie już naprawdę dobre.
              A teraz czas na drugą warkę, póki co też jeszcze z gotowca.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #22
                No i ruszyła druga warka, gotowiec Muntons Scottish Export.
                Dałej mniej wody niż zalecane 23 litry, bo tylko 21, ale chyba i tak za dużo, bo początkowe Blg wyszło mi tylko 9... No trudno, będzie lekkie piwko.
                Bardzo ładny kolorek brzeczki, bardzo jestem ciekaw jaki będzie efekt finalny.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Tego Muntonsa to była jedna puszka czy dwie? Jeśli jedna, to trzeba było uzupełnić cukrem lub zwykłym ekstraktem słodowym. Ale 9 Blg też może być dobre, ja takie piwa robię z reguły do beczki, która schodzi na jedno posiedzenie.

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #24
                    Krzysiu napisał(a)
                    Tego Muntonsa to była jedna puszka czy dwie? Jeśli jedna, to trzeba było uzupełnić cukrem lub zwykłym ekstraktem słodowym. Ale 9 Blg też może być dobre, ja takie piwa robię z reguły do beczki, która schodzi na jedno posiedzenie.
                    Taki głupi to nie jestem
                    Oprócz puszki z gotowcem użyłem też puchy ekstraktu Browamator 1,25.
                    Przynajmniej będzie przyjemne lekkie piwo na sierpień.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      To albo szwankuje tobie urządzenie pomiarowe, albo technika pomiaru. Rozpuszczenia ekstraktu w wodzie nie da się spieprzyć.

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #26
                        To faktycznie za mało - my robiąc z gotowca (John Bull co prawda), daliśmy w sumie 3,05 kg (gotowiec + ekstrakt) na końcową objętość 22,5 l. Balling wyszedł 10,5 (też niewielki), ale 9? Sprawdź Ballingometr, np. w czystej wodzie. Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #27
                          Wujcio_Shaggy napisał(a)
                          Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?
                          Hehe, to już wiem w czym był problem Pomiaru dokonalem zanim brzeczka wystygła, a więc miała ok. 30 stopni... Wie ktoś może jak to przeliczyć? Edukację fizyczną zakończyłem już dawno temu...

                          Dobrze przynajmniej, że pierwsza warka była nieświadomie mierzona w dobrych warunkach. Mam nauczkę na przysżłość żeby czytać w jakiej tempraturze wyskalowany jest sprzęt...

                          Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #28
                            Twilight_Alehouse napisał(a)
                            Pomiaru dokonalem zanim brzeczka wystygła, a więc miała ok. 30 stopni... Wie ktoś może jak to przeliczyć?
                            Korekta dla 30'C. Do otrzymanego wyniku OG dodaj 0,002 / 0,003 ... Jest to mało znacząca dla ogólnego wyniku wielkość + 0,25 /0,30 Blg
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #29
                              CarlBerg napisał(a)
                              Korekta dla 30'C. Do otrzymanego wyniku OG dodaj 0,002 / 0,003 ... Jest to mało znacząca dla ogólnego wyniku wielkość + 0,25 /0,30 Blg
                              Racja, odnalazłem na forum temat z korektą wg temperatury i zajrzałem do instrukcji areometru.
                              Ale coś mi się nie wydaje żeby to było tak mało... 0,010 OG z tego co wyliczam odpowiada mniej więcej 2,5 Blg, a więc 0,003 OG to mniej więcej 0,8 Blg. A jako że wskazania gdy mierzyłem wychodziły ciut poza 9 Blg, pozwalam sobie bezczelnie stwierdzić, że po korektach Blg początkowe wynosi 10
                              Mam nadzieję, że zejdzie do 2 Blg.

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #30
                                Ta - zamyślony nadchodzącym wyjazdem zakaputkałem się w malinach - oczywiście 0,001 OG to średnio 0,25 Blg, podałem średni przelicznik z 0,001 zamiast wynikającą z pomiaru liczbę całości
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Koło, Sienkiewicza 35, Beefteka Browar Koło
                                  pebejot
                                  Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
                                  Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
                                  Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...
                                  2022-01-10, 16:18
                                • slaweksl
                                  Browar w Pakości koło Inowrocławia
                                  slaweksl
                                  Witam.
                                  Poszukuję informacji o przedwojennym browarze w Pakości (Pakosch) koło Inowrocławia.
                                  W XIX w. istniała m.in. fabryka wód mineralnych, browar, destylarnia ... ale konkretnej informacji nie posiadam.
                                  Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
                                  2021-08-23, 13:35
                                • dadek
                                  Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                  dadek
                                  Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                  2023-05-16, 00:44
                                • wbl
                                  [Sprzedam] - skrzynki z butelkami Kielczow koło Wrocławia
                                  wbl
                                  Sprzedam 3-4 skrzynki z butelkami.
                                  15 zl/skrzynkę.
                                  Odbiór osobisty-Kiełczów pod Wrocławiem.
                                  tel. 663882727
                                  Tomasz.
                                  Ogloszenie grzećnościowe...
                                  2021-08-25, 15:03
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...