Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #31
    No to cieszę się, że jeszcze potrafię liczyć i że piwo wyjdzie mi treściwsze niż myślałem.
    Udanego wyjazdu i dużo !

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      Warka nr I

      Pierwsza warka została już skosztowana w 2 oraz 2,5 tygodnia od zabutelkowania. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Jest w miarę klarowna, a przecież osad będzie się coraz bardziej zbijał. W smaku coraz mniej czuć drożdze, zapach jest bardzo miły, piana trwała... Ech, zachęciłem się jeszcze bardziej Co wiecej, mojego piwa próbowały już trzy osoby i zgodnie stwierdziły, że jest to piwo Smakowało im nawet!

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #33
        Warka nr II

        Wczoraj zabutelkowałem druga warkę, czyli gotowiec Muntons Scottish Export. Stężenie końcowe wyniosło 3,5 Blg, czyli odfermentowała gorzej niż pierwsza, ale spróbowane młode piwo było całkiem fajne No to teraz poczekam z półtora tygodnia na degustację.
        A następna warka już z samodzielnym chmieleniem, teraz czekam aż mi się rozmnożą pracowicie (ale na szczęście owocnie) odzyskane z butelki "klasztorne" drożdżyki...

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Warka nr III

          Dwie poprzednie wareczki (Bavarian Lager i Scottish Export z gotowców) z każdym kolejnym tygodniem mają się coraz lepiej, ale też coraz bardziej ich ubywa
          Postanowiłem wiec nie tracić czasu i uarzyć coś następnego. Zdecydowałem się na samodzielne chmielenie i zestaw Browamator Ciemne. Piwo zostało wzbogacone o miód gryczany (dałem trochę za dużo i ekstrakt wyśrubował mi się na 14,5 Blg...), a potem zaszczepione świeżo otrzymanymi drożdżami Wyeast Irish Ale. Po dwunastu godzinach od zaszczepienia utworzyła się już bardzo ładna piana i nieskromnie spodziewam się dobrego napitku
          Za jakieś 2 tygodnie rusza następna warka - tym razem coś klasztorniakopodobnego z ekstraktów, z dodatkami specjalnymi.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #35
            Warka nr III

            Mój ciemniaczek kończy już cichą fermentację, pojutrze zlewam do butelek. Kolor ma prześliczny, jest jak smoła. W młodym piwku wyczuwa się delikatny miodowy posmaczek (w końcu wyszło mi, że miodu dałem 35 g na litr). Niestety będzie to siekiera - ekstrakt spadł z 14,5 Blg do 3, ale przynajmniej będę miał solidnego ciemniaczka na długie zimowe wieczory.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #36
              Warka nr IV

              Wczoraj popełniłem zaś następną warkę. Jest to moje przedostatnie warzenie z ekstraktów (w planach mam jeszcze Dunkelweizena z puszek, potem przechodzę na zacieranie) i pierwsza warka zupełnie według mojej receptury. Wykorzystałem puszkę 1,6 kg ekstraktu John Bull Amber i 1,25 ekstr. pszenicznego Browamator. Do tego poszło 0,5 cukru kandyzowanego bursztynowego i 50 g słodu czekoladowego. Chmieliłem 15 gramami Marynki, a aromatu nie dawałem, bo uznałem, że dla 5 gramów nie opłaca się otwierać opakowania Za to do cichej wrzucę Hop Aroma Tab.
              Wyszło mi 15 brzeczki nastawnej o Blg początkowym 16, o ślicznym, brunatnym, lekko wpadającym w czerwień kolorze. Całość zadałem przed godziną drożdżami WY Belgian Abbey otrzymanymi dzięki koledze Borysko i teraz niecierpliwie czekam aż ruszy fermentacja.

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                #37
                Odp: Warka nr IV

                Twilight_Alehouse napisał(a)
                ...potem przechodzę na zacieranie..
                Tak, tak, panie kolego, toż to już najwyższy czas
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #38
                  Odp: Odp: Warka nr IV

                  peter_1000 napisał(a)
                  Tak, tak, panie kolego, toż to już najwyższy czas
                  Też tak uważam
                  Wszystko idzie jednak zgodnie z planem - najpierw brew-kity, potem samodzielne chmielenie, potem częściowe zacieranie - bez gwałtownych rewolucji
                  Jestem już coraz bardziej napalony na zacieranie i mam rozkład obmyślony na kilka warek do przodu. Pewnie zacierać zacznę od października, najpierw muszę gara poszukać.

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #39
                    Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                    Twilight_Alehouse napisał(a)
                    Pewnie zacierać zacznę od października, najpierw muszę gara poszukać.
                    ...oraz nabyć cosik do filtracji, termometr, wykonać chłodnicę i parę innych drobiazgów

                    A jak już wszystko zgromadzisz, to możemy wspólnie sprokurować jakiś zacny trunek...

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #40
                      Odp: Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                      Borysko napisał(a)
                      ...oraz nabyć cosik do filtracji, termometr, wykonać chłodnicę i parę innych drobiazgów
                      Pewnie, ale to już drobiazgi

                      A jak już wszystko zgromadzisz, to możemy wspólnie sprokurować jakiś zacny trunek...
                      A to zdecydowanie. Tylko że ciężko nam chyba będzie zdecydować się na jakiś wspólny styl

                      Comment

                      • CarlBerg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.09
                        • 968

                        #41
                        Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                        Twilight_Alehouse napisał(a)
                        Tylko że ciężko nam chyba będzie zdecydować się na jakiś wspólny styl
                        Bierzcie przykład z Wrocławia - my już mamy słynny w całym kraju i poza granicami "styl wrocławski"
                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #42
                          Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                          CarlBerg napisał(a)
                          Bierzcie przykład z Wrocławia - my już mamy słynny w całym kraju i poza granicami "styl wrocławski"
                          Ale wy macie już długie tradycje, a my dopiero zaczynamy. Kolega Borysko warzy od początku roku, ja od czerwca. Poza tym znam jeszcze dwóch łódzkich piwowarów nie pisujących na forum, ale oni nie przejawiają takich tendencji rozwojowych. Tak więc u nas jest trudniej.

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #43
                            Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                            Twilight_Alehouse napisał(a)
                            Ale wy macie już długie tradycje (...)
                            Bardzo długie - rok temu na wrocławskich piwnych spotkaniach Forum byłem jedynym, który warzy

                            Stąd wniosek, że nie długość ważna, lecz jakość
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • Hannibal
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1426

                              #44
                              Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Warka nr IV

                              CarlBerg napisał(a)
                              Bardzo długie - rok temu na wrocławskich piwnych spotkaniach Forum byłem jedynym, który warzy

                              Stąd wniosek, że nie długość ważna, lecz jakość
                              Co prawda, to prawda.
                              Nie chwaląc się, już moja trzecia warka była uważana, np. przez Ironów, za całkiem dobrą. Tak więc liczy się staranność, no i pewne piwne wyczucie, które oczywiście trudno jest racjonalnie wytłumaczyć.
                              A każdy musi sprawdzić, czy warzenie w jego wykonaniu to tylko odtwarzanie, czy tworzenie.
                              "All the good things for those who wait"

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #45
                                Z tą kwestią długość vs. jakość to prawda... W końcu piwa robione przez kolegę Borysko (kosztowałem już 4) wprawiają moje kubki smakowe w stan absolutnej euforii, a mam nadzieję, że moje planowane ambitniejsze warki też będą się do czegoś nadawały Szkoda tylko, że jest nas tak mało i w związku z tym trudniej o wykształcenie jakiegoś stylu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X