Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
    Przepraszam za małą dygresję, ale mam pytanie: próbowałeś w końcu zmajstrować masło chmielowe?
    Yhm. Odpowiedź tutaj.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      Warka nr 29

      Aż sam się zdziwiłem, ale udało mi się od rana zmajstrować następne piwo. Kolejny lager - tym razem w stylu czeskiego polotmavego. Zasyp był na podstawie informacji uzyskanych w praskim browarze restauracyjnym "U Medvidku" od piwowara na temat tamtejszego polotmavego. Wprawdzie tamto miało 13 Blg, a ja planowałem lżejsze, ale i tak powinno być dobrze.

      Tak więc do kotła poszło:
      • 3,360 kg slodu pilzńeńskiego Baltic Malt (84%)
      • 400 g słodu karmelowego jasnego Baltic Malt (10%)
      • 240 g słodu monachijskiego Strzegom (6%)


      Zacieranie identyczne jak w koźlaku sprzed tygodnia:
      Ustabilizowałem temp. na 65 st., potrzymałem 15 minut i odjąłem część do dekokcji. Dekokt doprowadziłem do 72 st., potrzymałem 10 minut, potem do wrzenia na 10 minut. Po powrocie dekoktu do głównej kadzi potrzymałem 30 minut w 72 st. Potem podjazd do 74 st. na 10 minut.

      Chmielenie:
      • 40 g Marynki na 60 minut
      • 20 g Żateckiego (Saaz) na 15 minut (+ łyżeczka mchu irlandzkiego)
      • 10 g Żateckiego na 5 minut


      Ostatecznie uzyskałem prawie 21,5 litra ciemnawej, aromatycznej brzeczki o Blg 11. Jak ostygnie, to wleję gęstwę Wyeast Munich Lager.

      Przy następnej warce mały jubileusz - to będzie już 30! - a więc coś specjalnego - Bamberger Rauchbier.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-03-29, 14:35.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Nie lubię fermentować lagerów... Przez 2 tygodnie koźlak zszedł z 18 do 6, a polotmave przez tydzień z 11 do 5,5.
        A jutro nie wiem czy jednak będę miał czas na warzenie. A jeśli będę miał, to nie na długotrwałe zacieranie dekokcyjne. Powstanie więc zapewne jakieś ale.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          O rany, nie było mnie tu prawie dwa i pół roku...
          Temat okrutnie zarósł pajęczynami, ale dojrzałem wreszcie do zrobienia małej rekapitulacji.

          W międzyczasie nie warzyłem ani razu. Przeniosłem się z Łodzi do Warszawy i warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi póki co na trzymanie sprzętu. A nawet gdyby sprzęt się zmieścił, i tak musiałbym wozić urobek do domu rodziców w Łodzi, bo nie mam piwnicy. W związku z tym warzenie warszawskie musi zaczekać na lepsze czasy, które, mam nadzieję, nadejdą stosunkowo niedługo.

          Pojawiła się jednak szansa na warzenie łódzkie i chyba na dniach wreszcie coś powstanie. Na weekend zaplanowałem dwie warki i boję się cholernie, bo sporo zapomniałem. Mam jednak nadzieję, że szybko mi się przypomni. Warzę oczywiście ze słodów, jak wracać to na całego Surowce gotowe, receptura gotowa, piwowar niegotowy Będzie brytyjsko.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            Zanim jednak stanę przy garze, podsumuję moją dotychczasową działalność. W poście #120 opisywałem warki od I do XVII. Teraz pora na warki od XVIII do 29 (w międzyczasie numeracja zmieniła się niestety z rzymskiej na arabska, bo liczby rzymskie przestały się mieścić na kapslach ).

            XVIII - Weizen - infekcja, kwas, potencjalne granaty.
            XIX - Weizenbock - jak wyżej. Jakoś nie mam szczęście do niemieckich pszenicznych, dotąd wyszło mi tylko belgijskie. Będę to traktować jako omen, choć może kiedyś zdecyduję się na próbę odczynienia uroku.
            XX – Roggen miniwarka 5l. Kolor i zapach jak bitter - miedziany, owocowy.
            Smak trochę gęsty i oleisty od żyta, również od niego cierpki i kwaskowaty. Piwo udane, co nie znaczy że szczególnie dobre - chyba nie będę eksperymentować ze słodem żytnim.
            XXI – Old Ale – wytrawne, ale z fajną owocowo-słodową głębią.
            XXII – Stout owsiany – już bardziej dry niż owsiany, przy tym za mało gorzki i palony, za bardzo wytrawny. Może nie do wylania, ale smaczny nie jest.
            XXIII – Bitter – Bez rewelacji, wytrawny jak cholera, raczej nie do wypicia.
            XXIV – Belgian Blond – doskonałe, bardzo pieniste (butelkę 0,5l rozlewa się na dwie szklanki 0,5l...). Pełne, z wyraźną cytrynową goryczką i wyczuwalnym alkoholem. Jeden z moich najlepszych produktów.
            XXV - Makowe. W zapachu i smaku bardzo silny diacetyl. Mak niemal niewyczuwalny, bo piwo jest zbyt goryczkowe. Raczej nie będę eksperymentować z makiem jako surowcem niesłodowanym.
            XXVI – Gryczane – udane, z wyczuwalną gryką, lekkie, bardzo pieniste. Smaczne i nietypowe.
            27 – Roggen - infekcja
            28 – Doppelbock - piwo padło niestety ofiarą mojej przeprowadzki. Cicha trwała za długo i wdała się infekcja.
            29 – Polotmave - jak z doppelbockiem.

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
              Zanim jednak stanę przy garze, podsumuję moją dotychczasową działalność. W poście #120 opisywałem warki od I do XVII. Teraz pora na warki od XVIII do 29 (w międzyczasie numeracja zmieniła się niestety z rzymskiej na arabska, bo liczby rzymskie przestały się mieścić na kapslach ).

              XVIII - Weizen - infekcja, kwas, potencjalne granaty.
              XIX - Weizenbock - jak wyżej. Jakoś nie mam szczęście do niemieckich pszenicznych, dotąd wyszło mi tylko belgijskie. Będę to traktować jako omen, choć może kiedyś zdecyduję się na próbę odczynienia uroku.
              XX – Roggen miniwarka 5l. Kolor i zapach jak bitter - miedziany, owocowy.
              Smak trochę gęsty i oleisty od żyta, również od niego cierpki i kwaskowaty. Piwo udane, co nie znaczy że szczególnie dobre - chyba nie będę eksperymentować ze słodem żytnim.
              XXI – Old Ale – wytrawne, ale z fajną owocowo-słodową głębią.
              XXII – Stout owsiany – już bardziej dry niż owsiany, przy tym za mało gorzki i palony, za bardzo wytrawny. Może nie do wylania, ale smaczny nie jest.
              XXIII – Bitter – Bez rewelacji, wytrawny jak cholera, raczej nie do wypicia.
              XXIV – Belgian Blond – doskonałe, bardzo pieniste (butelkę 0,5l rozlewa się na dwie szklanki 0,5l...). Pełne, z wyraźną cytrynową goryczką i wyczuwalnym alkoholem. Jeden z moich najlepszych produktów.
              XXV - Makowe. W zapachu i smaku bardzo silny diacetyl. Mak niemal niewyczuwalny, bo piwo jest zbyt goryczkowe. Raczej nie będę eksperymentować z makiem jako surowcem niesłodowanym.
              XXVI – Gryczane – udane, z wyczuwalną gryką, lekkie, bardzo pieniste. Smaczne i nietypowe.
              27 – Roggen - infekcja
              28 – Doppelbock - piwo padło niestety ofiarą mojej przeprowadzki. Cicha trwała za długo i wdała się infekcja.
              29 – Polotmave - jak z doppelbockiem.
              Czyli reasumując środek w miarę ok a reszta kicha w przyszłosci bedzie lepiej miejmy nadzieję pozdrawiam i życzę samych udanych warek
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                Wow miałeś prawie taki procent infekcji jak ja! Gratuluję decyzji i sukcesów życzę...

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wow miałeś prawie taki procent infekcji jak ja! Gratuluję decyzji i sukcesów życzę...
                  Tak niestety wyszło z tymi infekcjami... Na wszelki wypadek nie dziękuję

                  Boję się dalej, ale i tak jutro od rana warzę. Już zapomniałem jak fajnie pachnie ześrutowany słód i jak ciężko czasami trafić w aktywator w Wyeastach

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    No i spełniłem groźbę. Pracowałem dzisiaj intensywnie, ale są efekty. Powstały dwie pełnowymiarowe zacierane warki i jedna mała ekstraktowa. Szczegóły jutro, bo dziś już mi się nie chce.

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                      No i spełniłem groźbę. Pracowałem dzisiaj intensywnie, ale są efekty. Powstały dwie pełnowymiarowe zacierane warki i jedna mała ekstraktowa. Szczegóły jutro, bo dziś już mi się nie chce.
                      No niezła średnia wyszła
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No niezła średnia wyszła
                        Za wczoraj tak, ale zważywszy, że to pierwsze warki od 2,5 roku, to średnia gwałtownie spada

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          Warka nr 30

                          No to jedziemy.

                          Plan był taki, żeby uwarzyć piwa brytyjskie.
                          Na pierwszy ogień poszedł strong bitter. Przynajmniej teoretycznie, bo kolorem zbliża się do brown ale, ale to żaden problem.

                          Do kotła poszło:
                          • 3,75 słodu pale
                          • 0,50 kg płatków jęczmiennych błyskawicznych
                          • 0,25 kg Carared
                          • 0,25 kg Caraamber
                          • 0,10 kg Carafa I


                          Zacieranie klasyczne dla mnie, czyli godzina w 66 st. i potem podjazd do 74 st. na 10 minut.

                          Chmielenie:
                          • 40 g Marynki na 60 m
                          • 15 g Styrian Golding na 30 m
                          • 15 g Styrian Golding na 15 m


                          Uzyskałem 24,5l brzeczki o ekstrakcie 12,5 Blg, czyli zacieranie wypadło bardzo skutecznie.

                          Drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            Warka nr 31

                            Kolejny był porter angielski.

                            Do kotła poszło:
                            • 3,25 kg słodu pale
                            • 0,50 kg płatków jęczmiennych błyskawicznych
                            • 0,25 kg Caraaroma
                            • 0,25 kg Carafa III


                            Zacieranie takie samo jak powyżej, czyli godzina w 66 st. i potem podjazd do 74 st. na 10 minut.

                            Chmielenie:
                            • 20 g Marynki na 60 m
                            • 10 g Styrian Golding na 15 m


                            Uzyskałem 19,25l brzeczki o ekstrakcie 12 Blg, czyli zacieranie wypadło trochę mniej skutecznie.

                            Drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              Chciałem też coś bardziej ekstraktywnego, ale nie miałem ochoty na trzecie zacieranie, więc zrobiłem małą warkę ekstraktową z częściowym zacieraniem.

                              Najpierw wyekstrahowałem 0,25 kg słodu Caraamber. Potem rozpuściłem 1 kg ekstraktu suchego bursztynowego Muntonsa.

                              Chmielenie:
                              • 10 g Styrian Golding na 60 m
                              • 10 g Styrian Golding na 15 m


                              Uzyskałem 4l brzeczki o ekstrakcie 18,1 Blg. Z racji ilości piwo pójdzie wyłącznie do butelek 0,25l.

                              Drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale
                              Last edited by Twilight_Alehouse; 2009-09-20, 11:37.

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                                Za wczoraj tak, ale zważywszy, że to pierwsze warki od 2,5 roku, to średnia gwałtownie spada
                                Trzymam kciuki za te brytany i to mi się podoba, za jednym razem trzy rodzaje piwek Twoje
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X