Teraz przerwa na dwa tygodnie, bo wyjeżdżam. Później w fermentorze ląduje gotowiec Scottish Export Muntonsa (tak w ogóle, ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?), natomiast trzecia i czwarta warka będą już samodzielnie chmielone (mam pomysły na obydwie).
Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie
Collapse
X
-
Warka nr I - po 8 dniach...
No i nie powstrzymałem się, otworzyłem pierwszą buteleczkę już po 8 dniach. Na szczęście ostatnia z rozlewu była niepełna, wyszło tak ze ćwierć litra.
Piwo się świetnie wyklarowało, ale osad się jeszcze nie zbił, tak więc wystarczy lekko poruszyć i już wraca do formy mętnej.
Po otwarciu butelki przywitało mnie obiecujące syknięcie, ale niestety po nalaniu stwierdziłem, że ilość piany mieści się w granicach błędu statystycznego, a nagazowanie jest niemal zerowe. Cóż, niech jeszcze postoi.
Zapach całkiem sympatyczny, choć daje się wyczuć drożdże.
Są one obecne również w smaku, choć w o wiele mniejszym stopniu niż podejrzewałem. Jednak jak na swój wiek i fakt że pochodzi z gotowca, piwo jest bardzo fajne i sądzę, że za miesiąc będzie już naprawdę dobre.
A teraz czas na drugą warkę, póki co też jeszcze z gotowca.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Tego Muntonsa to była jedna puszka czy dwie? Jeśli jedna, to trzeba było uzupełnić cukrem lub zwykłym ekstraktem słodowym. Ale 9 Blg też może być dobre, ja takie piwa robię z reguły do beczki, która schodzi na jedno posiedzenie.
Oprócz puszki z gotowcem użyłem też puchy ekstraktu Browamator 1,25.
Przynajmniej będzie przyjemne lekkie piwo na sierpień.
Comment
-
-
To faktycznie za mało - my robiąc z gotowca (John Bull co prawda), daliśmy w sumie 3,05 kg (gotowiec + ekstrakt) na końcową objętość 22,5 l. Balling wyszedł 10,5 (też niewielki), ale 9? Sprawdź Ballingometr, np. w czystej wodzie. Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Wujcio_Shaggy napisał(a)
Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?
Dobrze przynajmniej, że pierwsza warka była nieświadomie mierzona w dobrych warunkach. Mam nauczkę na przysżłość żeby czytać w jakiej tempraturze wyskalowany jest sprzęt...
Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Pomiaru dokonalem zanim brzeczka wystygła, a więc miała ok. 30 stopni... Wie ktoś może jak to przeliczyć?Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Korekta dla 30'C. Do otrzymanego wyniku OG dodaj 0,002 / 0,003 ... Jest to mało znacząca dla ogólnego wyniku wielkość + 0,25 /0,30 Blg
Ale coś mi się nie wydaje żeby to było tak mało... 0,010 OG z tego co wyliczam odpowiada mniej więcej 2,5 Blg, a więc 0,003 OG to mniej więcej 0,8 Blg. A jako że wskazania gdy mierzyłem wychodziły ciut poza 9 Blg, pozwalam sobie bezczelnie stwierdzić, że po korektach Blg początkowe wynosi 10
Mam nadzieję, że zejdzie do 2 Blg.
Comment
-
-
Ta - zamyślony nadchodzącym wyjazdem zakaputkałem się w malinach - oczywiście 0,001 OG to średnio 0,25 Blg, podałem średni przelicznik z 0,001 zamiast wynikającą z pomiaru liczbę całościPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
Comment