Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Teraz przerwa na dwa tygodnie, bo wyjeżdżam. Później w fermentorze ląduje gotowiec Scottish Export Muntonsa (tak w ogóle, ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?), natomiast trzecia i czwarta warka będą już samodzielnie chmielone (mam pomysły na obydwie).

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #17
      Zdziwiłem się jakie postępy w klarowaniu gotowiec może uczynić przez jeden dzień! W każdej z butelek górne 2 centymetry są już czyściutkie Nie spodziewałem się, ale się cieszę.
      Wyjeżdżam na kilka dni i pewnie jak wrócę to nie poznam mojego piwa

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #18
        Najważniejsze, żeby jeszcze było, jak wrócisz...

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Będzie, będzie. Matka na pewno sama nie ruszy, bo z ogromnym sceptycyzmem podchodzi do mojego warzenia, a ojciec w życiu nie wziąłby bez pozwolenia. Siosra też, zresztą wyjeżdża, wiec mogę być spokojny

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #20
            No nie wiem... Jak się mój ojciec dorwał do mojej piwniczki... "a wypić lubiał"... to sie leekko podłamałem

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #21
              Warka nr I - po 8 dniach...

              No i nie powstrzymałem się, otworzyłem pierwszą buteleczkę już po 8 dniach. Na szczęście ostatnia z rozlewu była niepełna, wyszło tak ze ćwierć litra.
              Piwo się świetnie wyklarowało, ale osad się jeszcze nie zbił, tak więc wystarczy lekko poruszyć i już wraca do formy mętnej.
              Po otwarciu butelki przywitało mnie obiecujące syknięcie, ale niestety po nalaniu stwierdziłem, że ilość piany mieści się w granicach błędu statystycznego, a nagazowanie jest niemal zerowe. Cóż, niech jeszcze postoi.
              Zapach całkiem sympatyczny, choć daje się wyczuć drożdże.
              Są one obecne również w smaku, choć w o wiele mniejszym stopniu niż podejrzewałem. Jednak jak na swój wiek i fakt że pochodzi z gotowca, piwo jest bardzo fajne i sądzę, że za miesiąc będzie już naprawdę dobre.
              A teraz czas na drugą warkę, póki co też jeszcze z gotowca.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #22
                No i ruszyła druga warka, gotowiec Muntons Scottish Export.
                Dałej mniej wody niż zalecane 23 litry, bo tylko 21, ale chyba i tak za dużo, bo początkowe Blg wyszło mi tylko 9... No trudno, będzie lekkie piwko.
                Bardzo ładny kolorek brzeczki, bardzo jestem ciekaw jaki będzie efekt finalny.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Tego Muntonsa to była jedna puszka czy dwie? Jeśli jedna, to trzeba było uzupełnić cukrem lub zwykłym ekstraktem słodowym. Ale 9 Blg też może być dobre, ja takie piwa robię z reguły do beczki, która schodzi na jedno posiedzenie.

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #24
                    Krzysiu napisał(a)
                    Tego Muntonsa to była jedna puszka czy dwie? Jeśli jedna, to trzeba było uzupełnić cukrem lub zwykłym ekstraktem słodowym. Ale 9 Blg też może być dobre, ja takie piwa robię z reguły do beczki, która schodzi na jedno posiedzenie.
                    Taki głupi to nie jestem
                    Oprócz puszki z gotowcem użyłem też puchy ekstraktu Browamator 1,25.
                    Przynajmniej będzie przyjemne lekkie piwo na sierpień.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      To albo szwankuje tobie urządzenie pomiarowe, albo technika pomiaru. Rozpuszczenia ekstraktu w wodzie nie da się spieprzyć.

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #26
                        To faktycznie za mało - my robiąc z gotowca (John Bull co prawda), daliśmy w sumie 3,05 kg (gotowiec + ekstrakt) na końcową objętość 22,5 l. Balling wyszedł 10,5 (też niewielki), ale 9? Sprawdź Ballingometr, np. w czystej wodzie. Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #27
                          Wujcio_Shaggy napisał(a)
                          Oczywiście pomiaru gęstości dokonujesz w 20°C?
                          Hehe, to już wiem w czym był problem Pomiaru dokonalem zanim brzeczka wystygła, a więc miała ok. 30 stopni... Wie ktoś może jak to przeliczyć? Edukację fizyczną zakończyłem już dawno temu...

                          Dobrze przynajmniej, że pierwsza warka była nieświadomie mierzona w dobrych warunkach. Mam nauczkę na przysżłość żeby czytać w jakiej tempraturze wyskalowany jest sprzęt...

                          Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #28
                            Twilight_Alehouse napisał(a)
                            Pomiaru dokonalem zanim brzeczka wystygła, a więc miała ok. 30 stopni... Wie ktoś może jak to przeliczyć?
                            Korekta dla 30'C. Do otrzymanego wyniku OG dodaj 0,002 / 0,003 ... Jest to mało znacząca dla ogólnego wyniku wielkość + 0,25 /0,30 Blg
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #29
                              CarlBerg napisał(a)
                              Korekta dla 30'C. Do otrzymanego wyniku OG dodaj 0,002 / 0,003 ... Jest to mało znacząca dla ogólnego wyniku wielkość + 0,25 /0,30 Blg
                              Racja, odnalazłem na forum temat z korektą wg temperatury i zajrzałem do instrukcji areometru.
                              Ale coś mi się nie wydaje żeby to było tak mało... 0,010 OG z tego co wyliczam odpowiada mniej więcej 2,5 Blg, a więc 0,003 OG to mniej więcej 0,8 Blg. A jako że wskazania gdy mierzyłem wychodziły ciut poza 9 Blg, pozwalam sobie bezczelnie stwierdzić, że po korektach Blg początkowe wynosi 10
                              Mam nadzieję, że zejdzie do 2 Blg.

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #30
                                Ta - zamyślony nadchodzącym wyjazdem zakaputkałem się w malinach - oczywiście 0,001 OG to średnio 0,25 Blg, podałem średni przelicznik z 0,001 zamiast wynikającą z pomiaru liczbę całości
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X