Warka nr XVIII
No i w poniedziałek powstał pszeniczniak. Do kotła poszło:
3,5 kg słodu pszenicznego
1 kg pilzneńskiego
0,7 kg monachijskiego
0,5 carahell
Zacieranie z przerwą ferulikową i pojedynczą dekokcją, chmielenie zgodnie z zaleceniami Czesa samym aromatycznym przez godzinę. Blg końcowe 12. Drożdże Wyeast Weihenstephan.
Wczoraj wieczorem zajrzałem do fermentora. Powitała mnie bardzo wysoka, choć zaskakująco ciemna piana oraz powalający wręcz zapach bananów Będzie orzeźwiający pszeniczniaczek na lato.
No i w poniedziałek powstał pszeniczniak. Do kotła poszło:
3,5 kg słodu pszenicznego
1 kg pilzneńskiego
0,7 kg monachijskiego
0,5 carahell
Zacieranie z przerwą ferulikową i pojedynczą dekokcją, chmielenie zgodnie z zaleceniami Czesa samym aromatycznym przez godzinę. Blg końcowe 12. Drożdże Wyeast Weihenstephan.
Wczoraj wieczorem zajrzałem do fermentora. Powitała mnie bardzo wysoka, choć zaskakująco ciemna piana oraz powalający wręcz zapach bananów Będzie orzeźwiający pszeniczniaczek na lato.
Comment