Piwo Mroczny Żniwiarz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tsulej
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 54

    #16
    Warka 5

    Postanowiliśmy powtórzyć w przybliżeniu warkę nr. 3 trochę improwizjując. Czyli smak belgijski:

    - 650g pilsneńskiego premium (Weyermann)
    - 450g monachijskiego typ II (Weyermann)
    - 300g Carared (Weyermann)
    - 4,5 słusznych garści słodu karmelowego jasnego (Strzegom)
    - słuszna szczypta słodu czekoladowego
    - 200g płatków owsianych błyskawicznych
    - 100g płatków pszenicznych

    To poszło do zacierania w pieluszce.
    Pierwsza przerwa 25 minut, druga 25 minut (wystarczyło).

    Do tego poszło:
    - 1,8 kg ekstraktu jasnego WES
    - 1,6 kg ekstraktu jasnego John Bull

    na początek 2,5 garści goryczkowej Marynki i 2 garści lubelskiego z 2003 roku.

    po 30 minutach, na 10 minut przed końcem gotowania
    - dwie łyżki mielonej kolendry
    - 8g skórek gorzkiej pomarańczy

    na 5 minut przed końcem, kolejne dwie garści lubelskiego (tym razem z 2004 roku) i 150g cukru kandyzowanego ciemnego. A po wyłączeniu gazu 250g miodu gryczanego.

    Woda Żywiec - dopełnione do 25 litrów. Balling 16 przy 20stC.
    Kolor wyszedł dość ciemny, czerwonawy.

    Najbardziej ryzykowną rzeczą jaką zrobiliśmy było dodanie odzyskanych drożdży z przed 5 miesięcy (Trappist High Gravity). Drożdże były przepłukiwane i dokarmiane i wyglądały na żywe. Zrobiliśmy mały starter i jak zaczęły się pienić to wlaliśmy do kadzi. Zobaczymy, najwyżej jakiś kwasior wyjdzie...

    Podczas warzenia oczywiście opróżniliśmy sporo buteleczek piwa:
    - piwko pszeniczne sąsiada Matita. Bardzo, bardzo dobre - ekstraktowe z sokiem porzeczkowym - super sprawa taki sok (oczywiście dany do warzenia)
    - nasza warka nr. 2 - ostatnia butelka, można powiedzieć, że dopiero dojrzała i zharmonizowała. Super smak, szkoda że pozostała po niej tylko pamięc...
    - nasza warka nr. 3 - ha, przepięknie się sklarowało, czerwonawo-miodowy kolor, ten zapach, ten smak, ehhh - na szczęście zostało jeszcze parę butelek
    - nasza warka nr. 4 (błędnie poprzednio opisana jako numer 5) - piwo zaczyna dochodzić już do siebie, jest już prawie całkowicie klarowne - pyszne piwo na lato, tylko czy doczeka...
    - pyszny Obolon Aksamitne
    - całkiem smaczne piwo Sokół
    - jakaś odmiana La Fin Du Monde z Kanady - mocne jak pierun, kolor pomarańczowy, taki wit.

    Dziś boli mnie głowa.

    Comment

    • tsulej
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.09
      • 54

      #17
      No i się okazało, że przemywane i dokarmiane drożdże mogą przeżyć 5 miesięcy w lodówce. Po 24h od zadania brzeczki trappisty postanowiły wyjść do wanny - namnożyło się ich koszmarnie dużo Yeah!

      Comment

      • tsulej
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.09
        • 54

        #18
        Warka 6

        Wraz z przelewaniem poprzedniej warki została popełniona następna.

        Ale jeszcze o poprzedniej (drugi belgijski). Piwo z braku czasu siedziało na cichej około miesiąca, przez co stało się super klarowne, gęste (chyba owies!) z delikatnym aromatem pomarańczy. Smak takiego zielonego był już świetny. Wprowadziliśmy innowację w postaci dwóch 5-litrowych beczek - piwo będzie miało szansę dojrzewać nieco dłużej niż zwyczajnie . Zobaczymy - jak się sprawdzi, przejdziemy częściowo na beczki (mniej mycia).

        No dobra, aktualna warka (częściowe zacieranie) - wszystkie słody z Weyermanna:
        - 300g pilsneńskiego premium
        - 500g melanoidynowego
        - 500g wiedeńskiego
        - 500g monachijskiego II
        - 100g płatków owsianych
        - 300g carared

        Zacieranie: 40min 62stC i 30min 72stC.

        Do tego poszły 2 puszki jasnego ekstraktu WES.

        Potem chmiel. Na początek 2 małe garści goryczki (Marynka) i dwie duże garści aromatu (Lubelski). 40 minut gotowania i na koniec granulat Hallertau Hersbruecker.

        Woda Żywiec - pierwotnie do 22 litrów. Balling nas zaskoczył: 18. Chcieliśmy mniej. Dobiliśmy do 15BLG i 26 litrów brzeczki. Będzie mocne.

        Drożdże London Ale z odzysku (warka 4).

        Tym razem zrobiłem trochę zdjęć - jak obrobię to załączę.

        Comment

        • tsulej
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.09
          • 54

          #19
          zdjęcia

          warka 4 w kieliszkach (mało pienista, ale smaczna).
          warka 5 w trakcie rozlewania
          i warka 6 w trakcie chmielenia
          Attached Files

          Comment

          • tsulej
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.09
            • 54

            #20
            zdjecia c.d.

            I jeszcze stanowisko pracy
            Attached Files

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Dunham, [Dunham&Widawa] Mroczny Pan
              darekd
              Bałtycki porter leżakowany w beczce po bourbonie. Uwarzony w kooperacji z podwrocławską Widawą. 10% alk. W odbiorze całkiem gładkie z czekoladą, minimalne czarne owoce (jeżyna), tony od beczki nieprzesadzone, ładnie współgrają, z rozgrzewającym alkoholem. W barwie smoliste, w treści...
              2019-12-04, 22:37
            • Serokomlak
              Islandia, Rejkiawik (Reykjavík), Skútuvogur 1G, Malbygg
              Serokomlak
              Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
              Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
              2024-09-26, 19:28
            • ART
              Gliwice, Górnych Wałów 30, Beer Brothers
              ART
              Miejscówka gdzie ongiś mieścił się Dobry Zbeer. Czyli piwnica z wejściem "od podwórka". Schody prowadzące pod ziemię. Wewnątrz wIele zakamarków, Salek jest kilka, wyboru piw z wajchy 16. Więc trzyma się świeckiej tradycji.

              O ile klimat lokalu jako taki jest super,...
              2024-03-02, 01:40
            • pebejot
              Szwajcaria, Zürich, Grüngasse 7, BIERlab
              pebejot
              W 2019 roku w centrum Zürichu otworzył się mały minibrowar, oferujący całkiem przyzwoity piwny asortyment.
              Minibrowar znajduje się w narożnej kamienicy na jednej z bocznych spokojnych uliczek w odległości 1,5 km od głównego dworca kolejowego.
              Wnętrze tworzy jedno małe pomieszczenie,...
              2023-09-02, 16:54
            • heckler
              Czechy, Znojmo, Na Valech 15, Pivovar Old Cock
              heckler
              Najmłodszy Znojemski browar nosi nazwę Old Cock. Powstał w miejscu starych garaży, a za sąsiadów ma ładnie odnowione budynki biblioteki, oraz muzeum.
              Plecami graniczy z murami Klasztoru Minorytów, który z drugiej strony za sąsiada ma Browar Znojmo.
              Browar pracuje pełną...
              2023-07-12, 09:55
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...