Receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    Receptury

    Witajcie !
    Jako, że nie znalazłem innego tematu poświęconemu konkretnym recepturom, proponuję aby w tym temacie umieszczać te sprawdzone którymi chcemy się podzielić, poszukiwane, oraz pytania dotyczące warzenia konkretnego gatunku piwa.
    Co Wy na to?

    -------------------------------------
    Admin: komentarze zamieszczać proszę w temacie specjalnie do tego stworzonym
    Last edited by elroy; 2004-07-07, 20:00.
    www.piwo.org
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #2
    Na początek Koźlak którego warzyłem 3 tygodnie temu.

    Surowce
    ---------

    2kg słodu pilzneńskiego
    2kg słodu monachijskiego
    500g słodu karmelowego jasnego
    60g słodu karmelowego ciemnego

    Zacieranie:
    -----------
    52 stopnie 10minut
    62-65 stopni 35minut
    72-75 stopni do negatywnej próby jodowej
    77-78 stopni 5 minut i filtracja


    chmielenie 70 minut:
    ------------

    50g goryczkowego (po zagotowaniu) Izabella 7.6 alfa kwasów
    20g aromatyczny Lubelski 15 minut przed końcem.
    20g aromatyczny 5 minut przed końcem

    Uzyskałem 20l brzeczki o ekstraktywności 15Blg.
    Do fermentacji użyłem drożdże Safale S-04 11,5g
    Cicha fermentacja 14 dni.
    Rozlew butelkowy z użyciem 150g glukozy.

    Piwo spróbowane na próbę dwa dni temu ma bardzo przyjemny słodowy charakter, z leciutko orzechowo-słodkimi nutami. Treściwe.
    Barwa ciemna, prześwitująca rubinowa.
    W smaku czuć jednak, że leżakowanie skieruje smak na bardziej słodowy. Tak przynajmiej było z poprzednią warką tego typu. Jak jednak będzie teraz - zobaczymy.
    Leżakowanie przewiduje na 3 miesiące.
    www.piwo.org

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo, alternatywne dla łagodnych i stonowanych Bocków i Porterów.
      Absolutnie nieosiągalne w sklepach.

      Surowce
      3kg słodu pilzneńskiego
      1kg słodu monachijskiego
      1kg słodu karmelowego jasnego
      1kg słodu karmelowego ciemnego
      ------------------------------------------------------
      Zacieranie
      - całość wsypana do wody o temp. 40'C
      - podgrzewanie do 61'C
      - 15 minut w temp. 60-62'C
      - 45 minut w temp. 70-72'C
      - podgrzanie do 75-76'C ... koniec
      ------------------------------------------------------
      Chmielenie 90 minut
      - na początek 50 gram chmielu goryczkowego
      - po 45 minutach 50 gram chmielu aromatycznego
      - na 10 minut przed końcem jeszcze 10 g chmielu aroma
      ------------------------------------------------------
      Brzeczka i balling zależne od wysładzania - ja uzyskałem 26 litrów / 15,5 Blg
      Drożdże - w zależności od pory roku i możliwości - SafAle lub SafLager
      Cicha fermentacja - od 2 tygodni do miesiąca ( przy lagerze )
      Butelkowanie - użyłem Muntons Hopped, przeliczając na 1 butelkę = 5 gram
      Leżakowanie - min. 3 miesiące, polecam pół roku

      Sumując
      Piwo z charakterem, dla wybrednych smakoszy, czarne jak mocna kawa. Bardzo wytrawne, lekko kwaskowe o silnym orzechowo-kawowym smaku. Polecam osobom znudzonym tradycyjnymi recepturami.
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        PILS
        Piwo dla zwolenników tradycyjnego smaku, tak podobne do piwa "sklepowego", jak tylko piwo domowe moży być podobne, ale lepsze, świeże, niepasteryzowane, o ładnym, delikatnym zapachu aromatycznego chmielu.

        składniki (na 10l):
        słód pilźnieński 2,0 kg
        słód karmelowy jasny 0,1 kg
        chmiel goryczkowy 20g
        chmiel aromatyczny 10g
        drożdże dolnej fermentacji (Saflager)
        glukoza 80 g, do butelkowania

        zacieranie:
        64 st. C - 30 min
        74 st. C - do negatywnej próby jodowej

        gotowanie - 60 min

        chmielenie:
        0 min - 20g. goryczkowego
        55 min - 10g. aromatycznego

        fermentacja w temperaturze 14 st. C około 5-7 dni (doświadczeni piwowarzy mogą prowadzić fermentację w temp 8-10 st)

        cicha fermentacja (obowiązkowa) 2-3 tyg. w temp poniżej 10 st. C

        dojrzewanie w butelce min. 3 miesiące.

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          ALE Full Aroma Hops

          Piwo Jasne Pełne o bogatym aromacie i smaku. Podwójnie chmielone, lekko opalizujące z gęstą, obfitą i bardzo trwałą pianą.

          Surowce
          6 kg słodu pilzneńskiego
          ------------------------------------------------------
          Zacieranie
          - całość wsypana do 20 l wody o temp. 40'C
          - podgrzewanie do 61'C
          - 10 minut - max.15 w temp. 60-62'C
          - 45 minut w temp. 70-72'C
          - podgrzanie do 75-76'C ... 10 min przerwy
          ------------------------------------------------------
          Filtrowanie/wysładzanie
          Do uzyskania 30 litrów czystej brzeczki
          ------------------------------------------------------
          Chmielenie 90 minut
          - po zagotowaniu 40 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów
          - po 45 minutach 60 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów
          - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w szyszek chmielu aroma
          ------------------------------------------------------
          Drożdże
          Danstar Windsor 20g lub paczuszka SafAle / lub najlepiej gęstwa odzyskana z poprzedniej podobnej warki
          ------------------------------------------------------
          Cicha fermentacja
          Od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 20g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs
          ------------------------------------------------------
          Butelkowanie/Glukoza
          Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)
          ------------------------------------------------------
          Leżakowanie
          Od tygodnia do kilku miesięcy
          ------------------------------------------------------
          Modyfikacje
          Od jesieni będę robił to piwo z użyciem czeskiego chmielu aromatycznego i niemieckiego goryczkowego - mam nadzieję na uzyskanie nowych smaków (również na nowych drożdżach).
          ------------------------------------------------------
          Podsumowanie
          Mocno chmielone piwo, wyśmienicie łagodzące letnie upały. Słodkości wynikające ze sposobu zacierania wyrównuje silna goryczka chmielowa. Po dłuższym (1-2 miesięcznym) leżakowaniu posmaki słodkie i gorzkawe łączą się, tworząc raj dla naszych kubków smakowych. Już po kilku dniach od zabutelkowania mamy piękną, "styropianową" pianę, utrzymującą się w szklanicy kilkanaście minut ! Piwo nadaje się do spożycia już po kilku dniach, jednak najlepszy smak uzyska po 2 miesiącach. Na bazie podobnej recepturki powstało 6 warek (w tym Giełdowe "Zbójnickie" ).
          ------------------------------------------------------
          Na foto piwo w 4 dniu od zabutelkowania
          Attached Files
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            Kriek Klasztorny - piwo wiśniowe

            Kriek Klasztorny

            Surowce:
            Słód monajchijski – 1,5 kg
            Słód karmelowy jasny – 0,5 kg
            Płatki owsiane – 0,4 kg
            Chmiel goryczkowy – 10 g
            Wiśnie bez pestek – 2,5 kg
            Drożdze typu ale - Safale S-04 - 11,5g

            Zacieranie:
            45 st. – 10 min.
            55 st. – 10 min.
            65 st. – 60 min.
            72 st. – do negatywnej próby jodowej.
            Filtracja.

            Gotowanie 60 min. z chmielem i wiśniami.
            Fermentacja brzeczki z wiśniami.
            Zalecana fermentacja w temp. 15 C - 24 C

            To tyle. Kriek Klasztorny dokładnie o godz. 6.00 rano w dniu dzisiejszym został zaszczepiony drożdżami.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Wiem, że tu się nie robi komentarzy - ten post to prowokacja...
              Proszę, wręcz błagam w imieniu wszystkich początkujących mikro-piwowarów o wyeksponowanie tego bardzo ciekawego wątku!
              Kiedy ma się już sprzęt i pierwszą warkę za sobą jedyne czego potrzeba to TEN WĄTEK!!! Poza tym jak będzie bardziej widoczny, to może więcej receptur zechce zamieścić tu "Stara Wiara".
              Sam go znalazłem po kilku dniach szukania właśnie czegoś takiego, a nie jestem początkującym forumowiczem...
              Arcie - pliiiz przypnij go na górze działu, przenieś do "opracowań", daj linka na głównej, cokolwiek - gwarantuję, że np. escobar będzie zakładał mniej wątków... Potem zabanuj mnie, przenieś do przechmielin - rób co do Ciebie należy... TYLKO WYEKSPONUJ TO!!!

              I nie mówcie o korzystaniu z wyszukiwarki - słowo "receptura" zawężone do wyszukiwania w dziale BA daje 64 wyników, "receptury" (jw) - 116... i pewnie będzie rosło.

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Arcie - pliiiz przypnij go na górze działu, przenieś do "opracowań", daj linka na głównej, cokolwiek - gwarantuję, że np. escobar będzie zakładał mniej wątków...
                Myslę, że on to jeszcze nie jeden wątek zamieści jeśli nie zostanie powstrzymany
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                Przetwarzanie...
                X